Waarom dragen koeien een bel?

Een koe in de Alpen me een bel

7 april 2019

door Florien in Algemeen

Koeien dragen een bel, omdat de dieren zo makkelijker vindbaar zijn voor de boeren, herders en herderinnen. Het dragen van een bel is een eeuwenoude traditie die niet meer weg te denken is uit de Alpen. Tijdens een wandeling hoor je het geklingel van de bellen al van ver en met een beetje mazzel is het geluid zelfs in het dal te horen. Iedere zomer kun bij een gezellige berghut uren zitten kijken naar de grazende koeien op de groene almen vol met bloemen. In dit weblog neem ik je daarom graag mee naar een zomer vol koeien in de Alpen.

De koe en de bel

Dat koeien een bel dragen in de bergen stamt af van een eeuwenoude traditie. Zonder de moderne faciliteiten van nu is het een behoorlijke klus om alle koeien weer terug te vinden. Door het dragen van een bel werd de koe herkenbaar voor de herder/herderin. De koebellen komen in allerlei soorten en maten. Ondanks het feit dat het dragen van een bel een eeuwenoude traditie is, is niet iedereen het daar mee eens. Diverse dierenactivisten eisen zelfs dat de bel verboden wordt. Volgens hen is de bel veel te zwaar en komt er een te hoge decibel frequentie vrij tijdens het klingelen. Om die reden is de koebel in bepaalde streken van de Alpen verboden. Voor diegene die niet zonder het geklingel kunnen, zijn er gelukkig genoeg souvenirwinkeltjes waar de bellen in alle soorten en maten verkocht worden. Leuk voor thuis!

De bellen zijn er in verschillende soorten en maten (Foto: © ©Tirol Werbung / Krings Maren)

De hele zomer grazen op de Almen

Zodra de laatste beetjes sneeuw zijn weggesmolten, de dagen langer worden en het gras op de bergweides weer helemaal groen gekleurd is, trekken duizenden koeien en ander vee met hun herders en herderinnen naar de bergen. De hele zomer door zorgen zij ervoor dat de koeien worden gemolken, naar een andere bergweide worden gedreven en dat er kaas, boter en andere zuivelproducten gemaakt worden. Vaak hebben ze daarbij het vee van meerdere boeren onder hun hoede. De hele zomer wordt er hard gewerkt en heb jij de mogelijkheid om dat van dichtbij te bekijken (en proeven) in de berghutten. Er lopen vaak prachtige wandelingen naar toe en als je de berghut eenmaal hebt bereikt, geniet je van de lekkerste huisgemaakte specialiteiten. Bij sommige berghutten is zelfs een rondleiding mogelijk.

De lekkerste producten van de koe

Het grazen van de koeien op de bergweides doet de smaak van de producten die daaruit voortvloeien sterk ten goede. Door een natuurlijke mengeling van kruiden en vers gras krijgen de vlees- en zuivelproducten hun karakteriserende smaak en dat proef je. Ieder Alpenland heeft zo haar eigen kazen en de lekkerste gedroogde worsten. Uiteraard niet alleen verschillend per land, maar ook per regio en zelfs per alm. De producten worden gemaakt op de alpenweides door de herders en herderinnen, maar ook in het dal. Genoeg mogelijkheden om te proeven en om de producten zelf in te slaan.

Festivals in het teken van de koe

Als de zomer eenmaal ten einde komt en de dagen steeds korter worden, dan wordt het tijd dat de dieren de Alpenweides verlaten en terugkeren naar hun stallen. Een eeuwenlange boerentraditie die daar bij gepaard gaat is Almabtrieb, ook wel ‘Viehscheid’, Älplerchilbi of in het Frans als ‘Désalpe’. Het is een festival waarbij men viert dat het vee in goede gezondheid is terug gekomen en daarbij wordt de schepper bedankt. Duizenden koeien worden versierd met bellen en dragen grote hoofdtooien. De herders en herderinnen keren samen met het vee terug en het is één groot feest in de dorpen. De festivals vinden tussen september en oktober in meerdere Alpenlanden plaats en zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

De koeien worden feestelijk versierd tijdens Almabtrieb (Foto: © Kurt Tropper)

Ze zijn ook wel echt heel leuk! 

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips