Wat is Almabtrieb?

Wat is Almabtrieb?

16 augustus 2018

door Florien in Algemeen

Almabtrieb is een eeuwenoude boerentraditie die ieder jaar rond september plaatsvindt in de Alpen. Tijdens Almabtrieb viert men dat het vee weer veilig is teruggekeerd van de almen en hoe succesvol de zomer is geweest. Daarbij wordt de schepper bedankt, omdat hij het vee ook dit jaar weer voor alle gevaren heeft behoed. Het vee wordt versierd en er vinden allerlei feestelijke evenementen plaats. Heb jij altijd al willen weten wat Almabtrieb inhoudt? Lees dan snel verder.

Almabtrieb, een eeuwenoude traditie

Als alle sneeuw is weggesmolten, de almen groen kleuren en het gras steeds langer en voedzamer wordt, dan is het tijd voor het vee om de bergen in te trekken. Daar leven ze de hele zomer door van vers gras en sappige Alpenkruiden. De herders en herderinnen verzorgen de dieren en maken allerlei lekkere producten van de melk en het vlees. Een leven dat klinkt als een sprookje, maar helaas niet zonder gevaren. Ook zomers slaat het weer dikwijls om, heb je te maken met een ruig berglandschap en allerlei andere invloeden van moeder natuur. Het is dan ook altijd weer een opluchting als het vee aan het einde van de zomer veilig terugkeert naar de stallen. Tijdens Almabtrieb dankt men de schepper voor het veilig terugkeren van het vee en viert men hoe succesvol de zomer is geweest. Almabtrieb wordt al eeuwenlang gevierd en is ieder jaar weer een bijzonder spektakel.

Versierde koeien, geiten en ander vee

Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, dan is het tijd om de bergweides te verlaten, terug te keren naar het dal en Almabtrieb te vieren. Koeien, geiten en ander vee worden uitgedost met bloemen, bellen en andere versiersels. Al van verre hoor je het geklingel van de bellen en hoe dichterbij ze komen, hoe kleurrijker het wordt. Daarbij geldt wel hoe meer versiersels, hoe beter het seizoen is geweest en hoe hoger de opbrengst. De boeren, herders en herderinnen zijn gekleed in traditionele klederdracht en iedereen heeft zich verzameld langs de route. In de dorpen is het een groot feest. Er is livemuziek, er zijn boerenmarkten en allerlei lokale specialiteiten om te proeven. Perfect om de cultuur van het land beter te leren kennen.

Almabtrieb
De koeien hebben kleurrijke hoofdtooien op (Foto: © Dabernig Hannes)

Zelf Almabtrieb bijwonen

Almabtrieb vindt plaats van september tot en met begin oktober in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. In de meeste gevallen vindt het feest in het weekend plaats, maar om daar helemaal zeker van te zijn, is het verstandig om de website van de bestemming vooraf te controleren of om contact op te nemen met de lokale VVV. Iedereen is welkom, maar let wel op dat het rond die tijd een stuk drukker is in de accommodaties. Wees er dus op tijd bij als je Almabtrieb wilt bijwonen! Goed om te weten: Almabtrieb wordt ook wel ‘Viehscheid’, Älplerchilbi, of in het Frans ‘Désalpe’ genoemd.

De foto's hieronder geven een goede indruk van Almabtrieb

Almabtrieb
Er hangen grote bellen om de nekken van de koeien (Foto: © Tirol Werbung / Kranebitter Klaus)

Almabtrieb
Almabtrieb is een feest voor jong en oud! (Foto: © tat du Valais, François Perraudin)

Almabtrieb
In Wallis (Zwitserland) doen ook de St. Bernhardhonden mee aan het feest (Foto: © Etat du Valais, François Perraudin)

Almabtrieb
De optocht is een feestelijk spektakel (Foto: © Dabernig Hannes)

Almabtrieb
Almabtrieb brengt voor de dieren een einde aan een zomer in de bergen

Heb jij wel eens een Almabtrieb bijgewoond?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips