10 mooie bergfilms

10 mooie bergfilms

30 december 2018

door Miranda in Algemeen

Rond deze tijd van het jaar hebben veel mensen vakantie en wat is er dan fijner dan ’s avonds relaxed onderuit op de bank hangen, gezellig kaarsjes aan en een goede film kijken? Als bergliefhebber is het natuurlijk helemaal fijn als deze film zich in de bergen afspeelt. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt met de 10 beste bergfilms: van bekende klassiekers tot super spannende beklimmingen. Deze bergfilms moet je gezien hebben!

#1. Der Berg ruft! (1938)

Een echte klassieker uit 1938. De alpinist Carel wil als eerste bergbeklimmer ooit de top van de beroemde Zwitserse berg de Matterhorn bereiken. Het oorspronkelijke idee, om dit samen te doen met de Brit Whymper, valt al snel in duigen en beide mannen vertrekken met elk een eigen team op dezelfde dag richting de top. Maar dan slaat het noodlot toe...

#2. North Face (2008)

Deze spannende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1936. Aangemoedigd door de nazi propaganda strijden Toni Kurz en Andi Hinterstoisser om de eerste man te zijn die één van de meest beruchte en gevaarlijke noorwanden van de Alpen kan bedwingen, de Eiger Noordwand. Uiteindelijk strijden er nóg twee mannen mee, Willy en Edi die hun spoor volgen. Een superspannende film, waarbij je regelmatig op het puntje van je stoel zal zitten.

#3. Cliffhanger (1993)

Deze bekende Amerikaanse actiefilm met Sylvester Stallone verveelt nooit. Al was het maar omdat de omgeving waarin de film is opgenomen zo (herkenbaar) mooi is: de Dolomieten. Bergbeklimmer Gabe kan niet voorkomen dat zijn vriendin tijdens een beklimming ruim 1.200 meter naar beneden valt. 8 maanden later moet hij de berg opnieuw op, dit keer om een groep gestrande klimmers te redden die op zoek waren naar drie koffers met geld.

#4. K2 (1992)

Nog zo’n klassieker uit de bergfilmgeschiedenis: K2. Het gaat over twee goede vrienden, Taylor en Harold die tijdens één van hun beklimmingen een man ontmoeten die de K2, de op één na hoogste berg ter wereld, wil beklimmen. Ze gaan het avontuur samen aan, maar het is een ware beproeving, zowel op persoonlijk als sportief vlak.

#5. Alive (1993)

In tegenstelling tot veel andere bergfilms belanden de hoofdrolspelers van deze film, een rugbyteam uit Uruguay, niet via een beklimming, maar door een vliegtuigcrash op een berg in het Andesgebergte. In deze film, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, moeten de hoofdrolspelers overgaan tot extremen om te overleven. Een gruwelijk verhaal, waarbij vele slachtoffers vallen.

#6. Everest (2015)

Een film met prachtige beelden en magnifiek camerawerk. Het verhaal gaat over twee expedities ini 1996, waarbij de Mount Everest wordt beklommen. Tijdens een storm komen acht klimmers om het leven, maar de overige expeditieleden zetten hun tocht voort, ondanks de waarschuwingen voor een grote storm. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

#7. Touching the void (2003)

Na het bereiken van de top van de Siula Grande in het Andesgebergte, breekt bergbeklimmer Joe zijn been. De film vertelt het verhaal hoe Joe de berg afkomt. De interviews in deze documentaire geven de film een extra dimensie. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

#8. The Summit (2012)

Dit is misschien wel een van de beste bergfilms ooit gemaakt. Ook hier speelt het verhaal zich af op de K2. De film toont originele beelden van een expeditie uit 2008 en interviews met de overlevenden van deze barre tocht waarbij maar liefst 11 klimmers omkwamen.

#9. 127 Hours (2010)

Deze film vertelt het ongelofelijke verhaal van bergbeklimmer Aron die zichzelf probeert te redden na een val, waarbij hij zijn hand plet tussen een grote steen en een rotswand. Hij zit vast, heeft slechts een beperkte watervoorraad en zijn gedachten gaan allerlei kanten op. Om te overleven neemt hij een drastische beslissing.

#10. Meru

De Meru is een berg in de Himalaya die wordt gezien als ‘onbeklimbaar’. Al vele beklimmers faalden op deze onmogelijke berg. 3 ervaren bergbeklimmers zijn geobsedeerd door de berg en de film volgt hen bij deze bijna bizarre uitdaging.

Welke bergfilm mis jij in dit rijtje? Laat een reactie achter.

Zomervakantie tips