Skip to navigation Skip to main content

10 mooie bergfilms die je moet hebben gezien

Wat is er dan fijner dan ’s avonds relaxed onderuit op de bank hangen, gezellig kaarsjes aan en een goede film kijken? Als bergliefhebber is het natuurlijk helemaal fijn als deze film zich in de bergen afspeelt. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt met de 10 beste bergfilms: van bekende klassiekers tot super spannende beklimmingen. Deze bergfilms moet je hebben gezien!

1. Der Berg ruft! (1938)

Een echte klassieker uit 1938. De alpinist Carel wil als eerste bergbeklimmer ooit de top van de beroemde Zwitserse berg de Matterhorn bereiken. Het oorspronkelijke idee, om dit samen te doen met de Brit Whymper, valt al snel in duigen en beide mannen vertrekken met elk een eigen team op dezelfde dag richting de top. Maar dan slaat het noodlot toe...

2. Free Solo (2018)

In de film Free Solo wordt bergbeklimmer Alex Honnold gevolgd tijdens de beklimming van El Capitan in Yosemite National Park. Hij wil de de allereerste zijn die deze berg zoner veiligheidskabels beklimt. Dus zonder hulp van anderen, touwen, harnassen of andere bescherming begint hij aan de uitdaging van zijn leven. Het is een film waarbij je af en toe je adem in zal houden en waarin je echt met Alex mee gaat leven.

 

Te zien op: Amazon Prime, Pathé Thuis, Disney+

3. Cliffhanger (1993)

Deze bekende Amerikaanse actiefilm met Sylvester Stallone is een klassieker die nooit verveelt. Al was het maar omdat de omgeving waarin de film is opgenomen zo (herkenbaar) mooi is: de Dolomieten. Bergbeklimmer Gabe kan niet voorkomen dat zijn vriendin tijdens een beklimming ruim 1200 meter naar beneden valt. 8 maanden later moet hij de berg opnieuw op, dit keer om een groep gestrande klimmers te redden die op zoek waren naar drie koffers met geld.

 

Te zien op: Videoland, YouTube Films, Apple TV

4. K2 (1992)

Nog zo’n klassieker uit de bergfilmgeschiedenis: K2. Het gaat over twee goede vrienden, Taylor en Harold die tijdens één van hun beklimmingen een man ontmoeten die de K2, de op één na hoogste berg ter wereld, wil beklimmen. Ze gaan het avontuur samen aan, maar het is een ware beproeving, zowel op persoonlijk als sportief vlak.

 

Te zien op: Amazon Prime

5. 14 Peaks: Nothing is Impossible (2021)

In 2019 wilde Nirmal 'Nims' Purja iets doen wat nog nooit iemand had gedaan: alle veertien van de achtduizend meter hoge toppen beklimmen in slechts één jaar. Vooraf waren velen sceptisch over de haalbaarheid hiervan. De logistiek, geluk met het weer, laat staan de ongelooflijke inspanning en uitputting, maakten het plan vrijwel onmogelijk. De film volgt Nims tijdens zijn training vanaf de eerste dag, het vormen van zijn team en het beklimmen van bergen zoals de Everest en K2. 

 

Te zien op: Netflix

6. Everest (2015)

Een film met prachtige beelden en magnifiek camerawerk. Het verhaal gaat over twee expedities ini 1996, waarbij de Mount Everest wordt beklommen. Tijdens een storm komen acht klimmers om het leven, maar de overige expeditieleden zetten hun tocht voort, ondanks de waarschuwingen voor een grote storm. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 

Te zien op: Netflix, Amazon Prime

7. Touching the void (2003)

Na het bereiken van de top van de Siula Grande in het Andesgebergte, breekt bergbeklimmer Joe zijn been. De film vertelt het verhaal hoe Joe de berg afkomt. De interviews in deze documentaire geven de film een extra dimensie. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 

Te zien op: Amazon Prime

8. The Summit (2012)

Dit is misschien wel een van de beste bergfilms ooit gemaakt. Ook hier speelt het verhaal zich af op de K2. De film toont originele beelden van een expeditie uit 2008 en interviews met de overlevenden van deze barre tocht waarbij maar liefst 11 klimmers omkwamen.

 

Te zien op: Amazon Prime, Apple TV

9. Fall (2022)

Een recente film waarin de bergen een rol spelen is Fall. Voor Becky en Hunter draait het leven om het overwinnen van angsten en het verleggen van grenzen. Ze besluiten een afgelegen en verlaten radiotoren van 600 meter te beklimmen om de as van Becky's overleden echtgenoot te verstrooien die om het leven is gekomen bij een klimongeluk. Als er delen van de gammele ladder afbreken, komen de vrienden vast te zitten. Hun klimvaardigheden, evenals hun vriendschap, worden nu op de proef gesteld.

 

Te zien op: Amazon Prime, Pathé Thuis, YouTube Films

10. Meru (2015)

De Meru is een berg in de Himalaya die wordt gezien als ‘onbeklimbaar’. Al vele beklimmers faalden op deze onmogelijke berg. 3 ervaren bergbeklimmers zijn geobsedeerd door de berg en de film volgt hen bij deze bijna bizarre uitdaging.

 

Te zien op: Amazon Prime, Apple TV

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.