Skip to navigation Skip to main content
Heldere water van de Klopeiner See
© Spalder Media Group

In Oostenrijk liggen ontelbaar veel bergmeren. Van grote bekende meren als de Millstättersee, tot kleine pareltjes die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek. Sommige meren zijn perfect om te watersporten of te zwemmen, terwijl andere meer geschikt zijn om naar te kijken, omdat ze ontzettend koud zijn. In dit artikel delen we de - wat ons betreft - 10 mooiste meren van Oostenrijk. Meren die opvallen qua kleur, ligging of landschap. Welk bergmeer hoort volgens jou ook in dit lijstje thuis?

1. Achensee - Tirol

De Achensee is met een lengte van 9,4 km en een breedte van 1 km het grootste bergmeer van Tirol. De mooie omgeving, het helderblauwe water, de zandstranden en de vele activiteiten die je er kunt ondernemen, zorgen ervoor dat dit meer erg populair is bij dagjesmensen en toeristen. De dorpjes Maurach am Achensee en Pertisau am Achensee zijn geliefd in de zomer én in de winter.

Wandelen met uitzicht op Achensee
© Spalder Media Group

2. Almsee - Salzburgerland

De Almsee is in een uurtje wandelen vanuit Filzmoos bereikbaar en staat niet alleen bekend om haar schoonheid, maar ook om de gezonde en helende lucht die er hangt. Na een uurtje Almsee ben je weer helemaal opgeladen en tot rust gekomen.

3. Formarinsee - Vorarlberg

De Formarinsee is in 2015 verkozen tot de mooiste plek van Oostenrijk en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit meer blinkt uit in haar kleur, van helderblauw tot diepgroen. Het ligt langs de lange afstandswandeling 'Lechweg', maar je kunt ook met de auto dichtbij het meer komen. Het spreekt voor zich dat een wandeling rond de Formarinsee de moeite waard is.

Berglandschap Formarinsee
© Pixabay

4. Drachensee - Tirol

De Drachensee ligt op 1917 meter hoogte en is kristalhelder, maar ook ijs- en ijskoud. Geen geschikte plek dus voor een duik, maar wel voor een mooie wandeling of een picknick. Voor een lekkere lunch kun je ook terecht bij de Coburger Hütte, die iets boven het meer ligt.

5. Piburger See - Tirol

De Piburger See is een waar pareltje in het Ötztal. Het ligt op ruim 900 meter hoogte in een beschermd natuurgebied. Vanaf de oevers van het meer kijk je op de indrukwekkende hoge toppen van het Ötztal. Het is niet alleen een mooie plek om te wandelen, maar ook om te zwemmen. Het water kan hier wel 24 graden worden, heerlijk!

Piburger See in de herfst
© Spalder Media Group

6. Hallstätter See - Oberösterreich

Het dorpje Hallstatt is wereldwijd één van de bekendste plaatsen van Oostenrijk en staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ligt direct aan het prachtige gelijknamige meer in een waanzinnig mooie bergwereld van het Salzkammergut.

7. Millstättersee - Karinthië

De provincie Karinthië staat bekend om haar heerlijke meren. De Millstättersee is wat ons betreft de mooiste. Dit grote meer is maar liefst 12 km lang en kent meerdere gezellige plaatsen, zoals Dobriach en Millstatt. Er zijn diverse campings en er loopt een fietspad rondom het hele meer.

Zwemsteiger Millstätter See
© Spalder Media Group

8. Mondsee - Oberösterreich

De Mondsee in het Salzkammergut staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Dit meer in het Salzkammergut blinkt uit qua kleur en landschap. Wie zich interesseert in oudheidkunde zit hier goed, maar wandelen rondom de Mondsee is natuurlijk ook prachtig

9. Spiegelsee - Steiermark

De Spiegelsee doet haar naam eer aan en is een absolute must-see als je in de regio Schladming-Dachstein op vakantie bent. Het meer is op haar mooist wanneer het windstil is, de Alpenrozen (half juni) in bloei staan en samen met het berglandschap weerspiegelen in het water.

10. Wörthersee - Karinthië

De Wörthersee is het grootste meer van Karinthië met een lengte van 16,5 km. Het meer is kraakhelder, relatief warm en turquoise van kleur en wordt daarom ook wel de Caraïben in het hart van Oostenrijk genoemd. Het meer is - mede door het prachtige bergdecor - vaak te zien geweest in TV- en filmproducties.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.