De 10 mooiste meren in Zwitserland

De 10 mooiste meren in Zwitserland

13 juli 2018

door Florien in Algemeen

In Zwitserland liggen veel mooie meren. Het ene meer vind je hoog in de bergen en het andere in het dal. Zwemmen is vaak mogelijk, maar kan ook niet altijd. Wat de Zwitserse meren wel allemaal met elkaar gemeen hebben, is de schoonheid ervan. De smaragdgroene of turquoise kleuren, de machtige bergwereld en groene omgeving geven de meren een bijna magisch tintje. Langs de oevers liggen leuke dorpjes en uiteraard zijn er allerlei activiteiten mogelijk. In dit weblog heb ik de 10 mooiste meren in Zwitserland op een rijtje gezet.

#1. Het meer van Genève

Het meer van Genève ligt in Zwitserland en Frankrijk en behoort met een oppervlakte van 580 km² tot één van de grootste meren in Europa. Rondom het meer liggen bekende plaatsen als Genève, Montreux en Lausanne. Hier vind je allerlei bezienswaardigheden, leuke winkels en goede restaurants. Lac Léman is de Franse benaming van het meer en dat stamt af van het Keltische ‘Lam an’, wat ‘groot water’ betekent. Dagelijks varen er rondvaartboten, historische raderboten en kleine veerboten op het meer. Daarnaast is het mogelijk om een culinaire boottocht of cruise te maken.

#2. De Thunersee

De Thunersee ligt in het Berner Oberland, tussen de plaatsen Thun en Interlaken. Het meer wordt omgeven door een prachtige bergwereld. Wanneer ’s avonds de zon ondergaat en achter de piramidevormige berg Niesen verdwijnt, zorgt dat voor een bijzondere en bijna magische schaduw op het water. Rondom de Thunersee liggen romantische dorpjes en zijn op sommige punten de toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau te zien. Er zijn boottochten mogelijk, er ligt een uitgebreid wandelnetwerk en ook kun je hier heerlijk zwemmen. Een andere tip is een bezoek aan de stad Thun.

Een bergweg langs de Thunersee in Zwitserland
De Thunersee wordt omgeven door een prachtige bergwereld (Foto: © Switzerland Tourism, Martin Maegli)

#3. De Brienzersee

Niet ver van de Thunersee, tussen Interlaken en Brienz, ligt de Brienzersee. Dit meer is turquoisegroen van kleur en heeft een oppervlakte van 29,8 km². Op een heldere dag weerspiegelen de dorpjes en omliggende bergwereld op het water en dat maakt alles nog mooier. Rondom de Brienzersee liggen een aantal strandjes waar gezwommen kan worden. Er zijn wandelingen mogelijk in de omgeving en ook kun je een boottocht maken. Een tip is de boottocht naar de Giessbach waterval. Over een lengte van 500 meter dendert het water in verschillende fases het meer in en dat is een spectaculair gezicht.

Kinderen spelen in het water bij een strandje aan de Brienzersee
Er liggen veel fijne strandjes langs de Brienzersee (Foto: © Switzerland Tourism, Christof Schuerpf)

#4. De Silsersee

De Silsersee ligt op 1796 meter hoogte, op een plateau boven de Malojapas en in het Zwitserse kanton Graubünden. Het water is erg helder en de omringende bergwereld is duidelijk terug te zien in de weerspiegeling ervan. In de zomermaanden varen hier een aantal veerboten die toeristen van Sils Maria, via Chastè, Plaun da Lej en Isola, naar Maloja te brengen. Omdat deze veerboten via een dienstregeling varen, behoort dit tot de hoogstgelegen geregelde scheepsvaart in Europa.

De Silsersee en omringende bergwereld in Zwitserland
Je vindt hier de hoogstgelegen geregelde scheepvaart van Europa (Foto: © Sils Tourismus, Gian Andri Giovanoli)

#5. Caumasee

De Caumasee is met een maximale lengte van 600 meter en een maximale breedte van 300 meter één van de kleinste meren in dit rijtje. Het meer wordt omringd door dennenbos en biedt alle ingrediënten voor een middag zwemmen en luieren. De watertemperatuur loopt zomers op tot ongeveer 24 graden. Langs de oevers is het erg ondiep en dat maakt dat kleine kinderen hier uren kunnen spelen. Bij het restaurant aan het meer kun je lunchen, een koud drankje drinken op het terras of ijsjes bestellen.

De Caumasee in Zwitserland
De Caumasee ligt verscholen tussen het dennenbos (Foto: © Switzerland Tourism, Silvan Widmer)

#6. Oeschinsee

Niet ver van het dorp Kandersteg, ligt op 1578 meter hoogte de Oeschinsee. Het water uit dit meer is afkomstig van gletsjerbeekjes van de 3661 meter hoge Blüemlisalp. Toch bereikt het water zomers een temperatuur van 20 graden. Vanaf Kandersteg kun je via verschillende routes naar het meer wandelen. Bij de Oeschinsee zijn een aantal activiteiten mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld varen met een roeiboot, vissen of een ritje maken in de zomerrodelbaan. Tip: er zijn een aantal plaatsen langs het meer waar je zelf een vuurtje mag maken. Bij de grillshop aan het meer kun je speciale grillpakketten kopen met onder andere vlees, hout, salade en brood.

De Oeschinsee met bergen op de achtergrond
Maak een kampvuurtje op de daarvoor aangegeven plaatsen (Foto: © oeschinensee.ch)

#7. De Bodensee

Met een oppervlakte van 536 km² is ook de Bodensee een grote naam in dit rijtje. Het meer ligt niet alleen in Zwitserland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk. De Bodensee wordt ook wel ‘het meer van Konstanz’ genoemd en bestaat eigenlijk uit twee meren, welke worden gescheiden door de rivier de Rijn (Obersee en Untersee). Rondom het meer liggen leuke strandjes en plaatsjes zoals Rorschach, Romanshorn en Arbon. Ook varen er diverse veerdiensten op het water.

De Bodensee
De Bodensee ligt in drie landen (Foto: © Switzerland Tourism, Ivo Scholz)

#8. Het meer van Luzern (Vierwaldstättersee)

De stad Luzern ligt aan de rand van de Vierwaldstättersee. Het meer ligt middenin Zwitserland en heeft een oppervlakte van 113,72 km². Rondom het meer liggen een aantal leuke plaatsen en fijne stranden. Boottochten en allerlei watersporten behoren tijdens een vakantie tot de mogelijkheden. Tip: sla een bezoek aan Luzern niet over. In deze prachtige stad vind je allerlei bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurants.

Het meer van Luzern met de stad Luzern
Breng zeker een bezoek aan Luzern (Foto: © Switzerland Tourism, Ivo Scholz)

#9. Lago Bianco

Wanneer je vanaf het Italiaanse Tirano met de Bernina Express naar het Zwitserse Chur rijdt, passeer je vanzelf het Lago Bianco. Dit stuwmeer ligt op 2300 meter en wordt gevoed door verschillende gletsjerbeekjes. De bijzondere kleur is de oorzaak van de grote hoeveelheid zand in het water. De omringende bergwereld is prachtig en in combinatie met het meer, zeker een foto waard!

De Bernina Express rijdt langs het Lago Bianco
De Bernina Express rijdt langs het meer (Foto: © Hansueli Krapf CC BY-SA 3.0)

#10. Het meer van Neuchâtel

Vlakbij het Lac Léman ligt het meer van Neuchâtel. Met een oppervlakte van 217,9 km² is dit het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt. Bekende plaatsen die je hier tegenkomt zijn Neuchâtel, en Yverdon-les-Bains. Zomers leent het meer van Neuchâtel zich perfect voor allerlei watersporten of luie stranddagen. Ook zijn er in de omgeving tal van mooie wandelroutes te vinden.

Uitzicht vanaf de stad Neuchâtel op het meer van Neuchâtel
Vanaf Neuchâtel heb je een prachtig uitzicht op het meer (Foto: © Switzerland Tourism, Andreas Gerth)

Welk meer vind jij het mooist?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips