Verzascadal: spectaculaire vallei in Ticino

Lavertezzo en de Verzasca rivier

19 februari 2019

door Thijs in Bestemmingen

Het Verzascadal ligt in het Zwitserse Ticino en is vernoemd naar de rivier die hier door het rotsachtige landschap stroomt. De Verzasca ontspringt op een hoogte van 2864 meter bij Pizzo Barone om vervolgens door het Valle Verzasca te kronkelen en uit te monden in het Lago Maggiore. Het veelzijdige dal leent zich uitstekend voor een avontuurlijke vakantie in de vrije natuur.

Kleinste dorp van Zwitserland

Het landschap van het geïsoleerde Verzascadal laat zich kenmerken als ruig en bergachtig. Er zijn tal van steile hellingen, watervallen en ongerepte bossen. Dankzij het milde klimaat zijn er veel wijngaarden. Langs de oever van de Verzasca liggen authentieke dorpjes als Mergoscia, Vogorno, Corippo, Lavertezzo, Brione, Gerra, Frasco en Sonogno. Corippo staat bekend als het kleinste dorpje van Zwitserland, er wonen maar 12 mensen. De bebouwing in de dorpjes is kenmerkend voor deze regio. De huizen zijn gemaakt van grijze stenen, hebben witte randen rond de ramen en zwarte daken. Ook kom je historische molens en met fresco’s versierde kerken tegen.

Het schilderachtige Lavertezzo (Foto: © Pixabay)

Wandelen langs de Verzasca

Overal waar je gaat en staat in het Verzascadal is er de rivier. In Lavertezzo valt de schilderachtige brug Ponte dei Salti niet te missen. Wanneer je hier langs de Verzasca wandelt, ontdek je diverse ligbedden van steen en natuurlijke whirlpools. Een andere niet te missen route is de Sientiero Verzasca, een oud bergpad van Sonogno naar Lavertezzo (13 km, 4 uur wandeltijd). Langs dit sprookjesachtige pad vind je tal van prachtige kunstwerken. Meerdaagse wandelingen zijn ook mogelijk in het Verzascadal. Er zijn meerdere berghutten waar je kunt overnachten.

Verzasca stuwdam

Even ten oosten van Locarno kom je het Verzascadal binnenrijden. Hier ligt het Lago di Vogorno, dat is ontstaan door de aanleg van de Verzasca dam. De boogdam heeft een hoogte van 220 meter en een lengte van 380 meter. De dam die de rivier de Verzasca stuwt heeft internationale bekendheid verworven door een bungeejump scène in de James Bond Film ‘GoldenEye’. Voor CHF 195,- kun je zelf de hoogste bungeejump van Europa maken.

Activiteiten in het Verzascadal

Het Verzascadal leent zich uitstekend voor een actieve, sportieve vakantie. Langs de oevers van de Verzasca kun je tal van activiteiten ondernemen. Beleef de rivier en het wilde water van heel dichtbij tijdens een middagje canyoning of kanovaren. Hoewel de Verzasca helemaal niet zo diep is, zijn er ook twee plekken waar gedoken kan worden. Wie meer te weten wil komen over de bijzondere cultuur van dit dal kan het Museo di Valle Verzasca bezoeken. In het Casa della Lana in Sonogno maak je kennis met de mensen die nog op ambachtelijke wijze wol verwerken.

Ben jij wel eens in het Verzascadal geweest? Laat een reactie achter!

Het ruige landschap van het Verzascadal (Foto: © Pixabay)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips