Pilatus: de belevenisrijke huisberg van Luzern

Pilatus: de belevenisrijke huisberg van Luzern

21 maart 2017

door Thijs in Familie/kinderen

Tijdens een vakantie in Luzern of aan de noordelijke oevers van het Vierwoudstrekenmeer, valt de Pilatus niet te missen. Deze 2137 meter hoge berg ligt in het hart van Zwitserland en is al jaren een populair uitstapje. Je vindt er een uitzicht over 73 Alpentoppen en je kunt je er wagen aan verschillende sportieve activiteiten. In dit weblog lees je alles over Pilatus, de legendarische huisberg van Luzern.

Steilste tandradbaan ter wereld

Pilatus is op twee verschillende manieren bereikbaar. Vanuit Luzern met de gondel naar Fräkmüntegg, waarna je moet overstappen in de nieuwe cabinelift, ‘de Dragon Ride’. Deze grote cabines bieden plaats aan 55 personen en brengen je binnen 3,5 minuten naar de top. Een andere mogelijkheid is om vanuit Alpnachstad de steilste tandradbaan ter wereld naar de top te nemen. Sinds 1889 overbrugt dit treintje al de 1635 meter hoogteverschil tussen het dal en de berg. Het maximale stijgingspercentage waarmee de tandradbaan door het bos-, weide- en rotslandschap rijdt bedraagt 48%. Beschik je over de Swiss Travel Pass, dan kun je gratis naar boven. Ook zijn er speciale tickets waarbij je zowel met de liften als de tandradbaan (en optioneel boot) kunt.

Gouden rondtour Pilates
Tijdens de gouden tour reis je per gondel, cabinebaan, tandradbaan en boot

Wandelen op de flanken van Pilatus

Op de flanken van de Pilatus liggen diverse wandelroutes. Wie wil gaan wandelen met de familie kan hier uit de voeten, maar ook voor ervaren wandelaars zijn er uitdagende paden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het eerste deel met de gondel over te slaan en direct naar Fräkmüntegg te wandelen. Wanneer de kuiten nog niet tegenstribbelen kun je ook doorwandelen naar de top, maar hier dien je zeker nog 2,5 uur voor uit te trekken. Eenvoudigere wandelroutes zijn te vinden direct boven Kriens en rond Krienseregg. Klik hier voor de wandelkaart van Pilatus >

Wandelen Pilatus
Prachtige uitzichten verzekerd tijdens een wandeling op Pilatus (Foto: © PILATUS-BAHNEN AG)

Grootste klimpark van Centraal Zwitserland

Het Pilatus klimpark ligt bij Fräkmüntegg en is toegankelijk voor jong en oud. Er zijn 10 verschillende parcoursen, waarbij er moet worden geklommen, gebalanceerd, gesprongen en nog veel meer. Voor de grootste kick zorgt misschien wel de Powerfan, waarbij je een vrije val van 20 meter beleeft. Kinderen vanaf 8 jaar, met een minimale lengte van 120 cm zijn welkom. De toegangsprijs (3 uur) bedraagt CHF 28,- voor volwassenen en CHF 21,- voor kinderen (8-16 jaar).

Familievriendelijk uitstapje

Ook wanneer de kinderen nog een beetje te jong zijn voor het klimpark, is de Pilatus een prima uitstapje. Zo is er het PILU®-Land (Krienseregg) dat bestaat uit 3 thema’s: drakenburcht, drakenbos en drakenland. Stuk voor stuk leuke speeltuinen waar de kleintjes uren zoet zijn. Voor extra sfeer zorgt de mascotte van Pilatus, de vuurrode draak genaamd PILU. Daarnaast zijn er speciale familiewandelingen en plekken waar gebarbecued kan worden.

PILU®-Land
Kinderen kunnen urenlang spelen in het PILU®-Land (Foto: © PILATUS-BAHNEN AG)

Hotels en restaurants op Pilatus

Krijg je niet genoeg van de Pilatus dan heb je op de top ook de mogelijkheid om te overnachten. Zo is er het Hotel Pilatus.Kulm dat stamt uit het jaar 1890 en in 2010 volledig werd gemoderniseerd. Daarnaast is er het kleinere, ronde Hotel Bellevue dat beschikt over 20 kamers en fantastische uitzichten. Voor een (lunch)pauze of een diner zijn er op Pilatus verschillende hutten en restaurants.

Pontus Pilatus

Over hoe de berg aan zijn naam is gekomen gaan verschillende verhalen de ronde. Meest waarschijnlijk is dat de naam is ontleend aan het Latijnse ‘pileatus’, wat ‘de (met wolken) bedekte’ betekent. In de volksmond gaat echter het verhaal dat hier in een klein bergmeer het lichaam van Pontius Pilatus werd begraven. Overal waar hij werd begraven, ontstonden stormen, waarna hij naar een rustplaats werd gebracht waar het sowieso al stormde. Er werd uiteindelijk zelfs een magiër door de Luzerners ingeschakeld om Pilatus te bezweren en de rust terug te laten keren.

Heb jij Pilatus wel eens bezocht? Laat een reactie achter!

Steilste tandradbaan ter wereld (Foto: © PILATUS-BAHNEN AG)

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips