De 10 mooiste bergmeren van Italië

Ledromeer in Trentino

9 juni 2019

door Miranda in Watersport

Italië staat bekend om haar prachtige meren. De bekende meren als het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore zijn prachtig en trekken jaarlijks enorm veel toeristen. Maar buiten deze bekende en grote meren kent Italië ook veel mooie bergmeren. Meren die omgeven worden door een indrukwekkende bergwereld en waar je door het heldere water naar de bodem kunt kijken. Een keuze maken uit de honderden bergmeren die Italië kent, is natuurlijk niet zo gemakkelijk, maar we hebben het toch geprobeerd. Hierbij de 10 mooiste bergmeren van Italië.

#1. Lago di Molveno - Trentino

Met de overweldigende Brenta Dolomieten op de achtergrond en een sfeervol dorpje aan de oevers, is er een welverdiende eerste plek voor het Lago di Molveno. Het meer ligt op ruim 600 meter hoogte direct op de grens van het nationale park Adamello Brenta.

Lago di Molveno Trentino
Lago di Molveno (Foto: © APT Dolomiti Paganella)

#2. Lago di Carezza/Karersee - Zuid-Tirol

Een meer met een waanzinnig bergdecor en een fabelachtige kleur: Lago di Carezza (Ladinisch) of Karersee (Duits) is wat ons betreft het tweede mooiste meer van Italië. Het wordt ook wel het 'meer van de regenboog' (Lago dell'Arcobaleno) genoemd, vanwege de vele kleuren die het kan aannemen. De Karersee ligt aan het einde van het Eggental, vlakbij de Costalungapas.

#3. Lago di Caldonazzo - Trentino

Het Lago di Caldonazzo is het grootste bergmeer van Trentino en een geliefde bestemming bij veel landgenoten. Langs de oevers liggen diverse campings en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Vlak naast het Lago di Caldonazzo ligt het Lago di Levico, dat door sommigen als 'nog mooier' wordt bestempeld.

Lago di Caldonazzo Trentino
Lago di Caldonazzo (Foto: © Trentino Marketing)

#4. Lago di Medina - Udine

Verscholen in de bergwereld van Friuli Venezia Giulia, ten oosten van de Dolomieten, ligt dit prachtige smaragdblauwe bergmeer. Het ligt verscholen tussen de naaldbossen, vlakbij het oude dorpje Sauris. In de directe omgeving kun je mooie wandelingen maken.

#5. Lago de Braies/Pragser Wildsee - Zuid-Tirol

In het Zuid-Tiroolse Pustertal ligt dit pareltje: Lago de Braies (Italiaans) of Pragser Wildsee (Duits). De turquoise kleur van het water en de rotsen van de Dolomieten vormen samen een prachtig plaatje. Het ligt op zo'n 1500 meter hoogte en is een fijne plek voor een picknick of een wandeling.

Lago de Braies Alto Adige
Pragser Wildsee (Foto: © IDM Alto Adige, Harald Wisthaler

#6. Lago di Tovel - Trentino

Lago di Tovel ligt op bijna 1200 meter hoogte in het nationale park Adamello Brenta. De kleur van het water en de omliggende bergen vormen samen het perfecte plaatje. Ondanks de hoge ligging kun je hier in de zomer ook prima zonnebaden en zwemmen. Natuurlijk is het water wel lekker fris.

#7. Lago Blu/Lago Layet - Aosta

Lago Blu heeft haar naam (uiteraard) te danken aan de heerlijke blauwe kleur van het water. Aangezien deze Italiaanse regio vlakbij de Franse grens ligt, heeft ook het meer een Franse naam: Lac Blue. Vanaf de plaats Breuil-Cervinia is het een half uur wandelen naar het meer, maar je kunt er ook met de auto naar toe. Officieel heet het meer Lago Layet, maar dat weet bijna niemand meer.

Ook interessant:

#8. Lago Barbellino - Bergamo

Lago Barbellino in de provinzie Bergamo (Lombardije) is een prachtig stuwmeer. Door het feit dat het geen 'natuurlijk meer' is, hebben we even getwijfeld of het in deze lijst thuis hoorde. Echter de schoonheid van het meer heeft ons overtuigd: deze moet er gewoon in.

#9. Lago di Ledro - Trentino

Het Lago di Ledro, of wel Ledromeer, wordt ook wel gezien als het kleine zusje van het Gardameer, dat op slechts 15 minuten rijden ligt. Toch is de sfeer heel anders bij het Ledromeer en door de hogere ligging, op ruim 600 meter, zijn de temperaturen hier in de zomer een stuk aangenamer.

lago di ledro Trentino
Lago di Ledro (Foto: © Consorzio per il Turismo Valle di Ledro)

#10. Lago di Tenno - Trentino

Dit is absoluut één van mijn persoonlijke favorieten: Lago di Tenno. Afhankelijk van het weer neemt het meer haar zo karakteristieke diep turquoise kleur aan. Het ligt op slechts een kwartiertje rijden van het Gardameer en is meestal een oase van rust. Om er te komen moet je wel een stukje te voet afdalen, maar dat is het zeker waard.

Welk Italiaanse meer is jouw favoriet?

Zomervakantie tips