Skip to navigation Skip to main content
Comomeer
Italië

Vakantie Comomeer

  • Het diepste meer van Italië (425 meter!)
  • Ontdek de prachtige en authentieke dorpjes
  • Bezoek het enige eilandje in het Comomeer

Het Comomeer ligt in de Italiaanse regio Lombardije, niet ver van de Zwitserse grens. Dit prachtige donkergroene meer heeft een oppervlakte van 146 km² en lijkt qua vorm het meest op een omgekeerde letter Y. Het Comomeer heeft een maximale diepte van 425 meter en is daarmee het diepste meer van Italië.

Het Comomeer heeft haar naam te danken aan de stad Como, welke aan het meest zuidelijke puntje van het meer ligt. De Italiaanse benamingen van het meer zijn Lago di Como en Lario, waarvan de laatste in dit rijtje de historische variant is. De omgeving rondom het Comomeer is groen en bergachtig. Monte Legnone is met een hoogte van 2609 meter de hoogste berg in de omgeving. Langs de oever liggen een aantal romantische en authentieke plaatsjes. Ook zijn er meerdere campings te vinden. Er zijn tal van activiteiten mogelijk en daarbij moet je niet alleen denken aan het water. Je kunt namelijk ook wandelen en mountainbiken rondom het Comomeer.

Accommodaties bij reispartners in Comomeer

Wandelen rondom het Comomeer

Rondom het Comomeer ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Geoefende wandelaars, maar ook families met kinderen, kunnen hier een echte wandelvakantie beleven. Begin voor het heetst van de dag met een wandeltocht en sluit deze af met een frisse duik in het Comomeer. Er zijn themawandelingen, dagtochten en meerdaagse wandelroutes mogelijk. Tips voor wandelen rondom het Comomeer zijn:

- Wandelen in Parco Val Sanagra: dit natuurpark ligt niet ver van Menaggio en is prachtig om te voet te ontdekken. Er liggen meerdere wandelroutes, zoals bijvoorbeeld de route langs de Sanagra rivier, welke je meeneemt langs eeuwenoude molens, schattige huisjes en een prachtige natuur. Vergeet ook niet het natuurmuseum van Val Sanagra te bezoeken.
- De oostkant van het Comomeer: ontdek in vier etappes de oostkant van het meer. Je kunt aan het einde van de etappe overnachten in het desbetreffende dorp, maar ook terug met de trein naar het beginpunt. De route start in Abbadia Lariana en voert via Lierna, Vezio en Dervio naar Piantedo. Onderweg passeer je meerdere bezienswaardigheden en prachtige uitzichtpunten.
- Wandelen door Parco Montevecchia en de Curone vallei: dit natuurpark ligt niet ver van het Comomeer en heeft een oppervlakte van 2740 hectare. Er liggen elf verschillende routes in het park die je meenemen langs schattige dorpjes en door het bos.

Het Comomeer in Italië
Tijdens het wandelen kom je langs prachtige plekjes ( © EzPzPics, Pixabay)

Een familievakantie aan het Comomeer

Families voelen zich snel thuis aan het Comomeer. Kinderen kunnen zich iedere dag opnieuw vermaken in dit ‘natuurlijke zwembad’. Rondom het meer liggen allerlei leuke stranden. Sommige rustig en afgelegen, andere druk en vol faciliteiten en speelmogelijkheden. Kinderen maken hier snel contact met leeftijdsgenootjes en beleven samen allerlei avonturen. Naast zwemmen en spelen op de strandjes, zijn er tal van activiteiten mogelijk. Huur bijvoorbeeld een bootje en ontdek het meer vanaf het water, bezoek een museum, ga wandelen of bezoek het Lake Como Adventure klimpark. Er zijn vijf verschillende klimroutes en ook zijn er picknicktafels, barbecues en een kiosk aanwezig.

Kamperen aan het Comomeer

Wanneer je gaat kamperen aan het Comomeer, heb je keuze uit een breed aanbod aan campings. De meeste campings hebben direct toegang tot het water en bieden naast plaatsen voor tenten, caravans, campers en vouwwagens, ook chalets en stacaravans. Er zijn kleinschalige campings aan het Comomeer, maar ook grote campings met zwembad en campings speciaal voor families.

Uitzicht op het Comomeer
Pixabay / joakant

Tips voor een vakantie aan het Comomeer

- In het eerste en tweede weekend van juni vindt wijnfestival Colico in Cantina plaats. Dit wijnfestival gaat over de wijntradities van het Comomomeer. Tijdens dit festival kun je twee proefroutes wandelen. De eerste is de Percoso Territorio. Bij deze route proef je wijnen en hapjes uit de streek. De tweede route is de Percorso Italia. Zoals de naam al doet vermoeden, proef je hier gerechten en wijnen uit heel Italië. Deelname kost €15,- per persoon. Je krijgt een glas en een wijnpaspoort en deze zijn bij de lokale VVV verkrijgbaar.
- Op ongeveer 100 meter van de oever bij Sala Comacina ligt het eiland Isola Comacina. Dit is het enige eilandje in het Comomeer. Het eiland heeft een omtrek van ongeveer twee kilometer en is eigendom van de Academie Belle Arti in Brera (Milaan). In de zomermaanden kun je het eiland dagelijks bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Ook vindt er ieder jaar op de zondag die het dichtst bij 24 juni komt, een grote vuurwerkshow plaats. Dit ter ere van het feest van San Giovanni.
- De lokale keuken van het Comomeer bestaat veelal uit producten uit het meer en de lokale omgeving. Je kunt hier veel gerechten met verse vis bestellen. Daarnaast is Lombardije een echte kaasregio. Op ongeveer 40 kilometer van het meer ligt het plaatsje Gorgonzola, waar de bekende en gelijknamige kaas vandaan komt. Twee typische specialiteiten zijn ‘risotto con pesce persico’, oftewel risotto met verse vis uit het meer en ‘lumache con polenta’, oftewel slakken met polenta.

Dorpen rondom het Comomeer

Rondom het Comomeer liggen allerlei leuke dorpen en steden. Tijdens een vakantie kun je deze bezoeken en ook overnachten is mogelijk. Het is zeker aan te raden om de auto een dag te pakken en een rondje langs de kust te rijden. Parkeer waar het je leuk lijkt, slenter door de straatjes, bezoek een winkeltjes of strijk neer op de terrassen. Een aantal dorpen die je onderweg kunt tegenkomen, staan in het overzicht hieronder.