Skip to navigation Skip to main content

De mooiste campings aan meren in Italië

Camping Toscolano Maderno Drone

Een camping aan een meer in Italië is zo gevonden! Aan de Italiaanse meren liggen tal van campings voor een heerlijke kampeervakantie. Om te kamperen aan zo'n meer in Italië is haast een droom. Naast je tentje nippen aan een glaasje wijn of een espresso en uitkijken over rotswanden, naaldwouden en de spiegeling in het water. Welke meren in Italië zijn geschikt om te kamperen? Zoek je naar meren in de bergen van Noord-Italië, dan vind je er meerdere. In dit artikel een overzicht van campings aan meren in Italië. 

Campings Lago Maggiore

Het leuke aan het Lago Maggiore is dat het deels in Zwitserland en deels in Italië ligt. Campings bieden hier dus het beste van twee werelden. Het meer wordt omringd door hoge bergen en het water is prachtig blauw. Over het meer varen veerbootjes, zodat je tochtjes over het water kunt maken. Langs het meer liggen plaatsen als Locarno en Verbania. Het Isola Bella is ook zeker een bezoek waard. Rond het meer liggen veel campings, van rustige familiecampings tot jongerencampings.

Meer campings aan het Lago Maggiore: Vacanceselect | Allcamps | ANWB Camping

Lago Maggiore
© Spalder Media Group

Campings Iseomeer

Het Iseomeer ligt tussen het Comomeer en het Gardameer in. Het is minder bekend, waardoor het ook in het hoogseizoen nog leuk is om te ontdekken. Het meer wordt omringt door wijngaarden en je vindt er middeleeuwse kastelen en kloosters. Het klooster van Pietro is een bezoekje waard, net als de rotstekeningen in het Val Camonica. Rond het meer liggen een aantal campings.

Campings Gardameer

Het Gardameer is het meer dat de meeste Nederlanders trekt naar Italië. Campings aan het Gardameer bieden het beste van twee werelden: de Alpen en de Povlakte. Door deze bijzondere ligging ontstaat er een speciaal klimaat. Aan dit meer heb je elke middag een stevige wind waar je als watersporter van droomt. Je vindt hier dus ook veel surfers en andere sportievelingen. Naast wateractiviteiten leent de omgeving van het Gardameer zich voor bergwandelingen en mountainbiketochten. Rotsklimmers kunnen hun hart ophalen in het dichtbij gelegen Arco. Er zijn veel campings rond het meer. Het nadeel is dat veel campings groot en druk zijn. Gelukkig zijn er ook kleine campings te vinden.

  • Camping La Rocca: gelegen op een schiereilandje aan het Gardameer naast het natuurgebied La Rocca
  • Camping Onda Blu: direct aan het Gardameer met eigen kiezelstrand. 
  • Camping Village Europa Silvella: fraai gelegen camping met openluchtzwembad en animatie.
  • Camping Lido: op deze camping is op ieder moment van de dag wel iets te beleven, voor jong en oud! Mét zwembad met glijbanen! 
  • Camping Sanghen: ligt in een groot bungalow- en appartementenpark. De camping is dan ook verzorgd en heeft twee mooie, nieuwe zwembaden met hydromassage en aquajets. Kampeerders staan hier tussen de olijfbomen.

Meer campings aan het Gardameer: Vacanceselect | Allcamps | ANWB Camping

Camping Tent Chalet

Campings Caldonazzomeer en Lago di Levico

Het Caldonazzomeer ligt vlak naast het Lago di Levico. Beide meren hebben heerlijk warm zwemwater, ze behoren tot de warmste meren van Europa. Campings aan deze meren zijn perfect voor kampeerders die graag zwemmen. Op de meren kun je zeilen, windsurfen, kanoën, roeien en waterskiën. Wil je liever ontspannen, dan kun je heerlijk zonnebaden op de strand of je gaat naar de thermen van Levico. Rondom de meren liggen een aantal campings zoals:

  • Camping Lago di Levico: grote camping met meerdere zwembaden en animatie.
  • Camping Due Laghi: camping met grootste waterpark van Trentino (4000 m2)
  • Camping Riviera: direct aan het meer en is een eenvoudige familiecamping, met veel schaduwrijke, maar met niet al te grote plaatsen.
  • Camping Belvedere: een erg gezellige, kleine familiecamping in de buurt van terrassen en restaurants.

Campings Comomeer

Het Comomeer is meer dan 400 meter diep en is daarmee één van de diepste meren van Europa. Het meer wordt omringt door steile berghellingen. Door deze steile hellingen krijgen sommige plekken rond het Comomeer minder zon dan bij andere meren. Rondom het meer liggen plaatsjes als Como, Lecco en Mennagio. Dorpen waar je de Italiaanse cultuur kunt opsnuiven. Het meer is ook bekend door de vele villa's die rondom gebouwd zijn. Deze Italiaanse villa's hebben vaak een bijzondere aangelegde tuin en enkele daarvan zijn te bezoeken. Lecco is ook bekend als klimmekka. Op het meer zelf varen bootjes, zodat je over het water ander plaatsen kan bezoeken in Italië.

  • Camping La Riva: prachtig uitzicht op de bergen en heerlijk rustig.
  • Camping Villaggio Paradiso: in Domaso aan de noordelijke oever van het Comomeer. Met staanplaatsen en appartementen. 
  • Camping Solarium: meer dan 8000 vierkante meter terrein met schaduwrijke en zonnige staanplaatsen. Ook appartementen en bungalows.
  • Camping Le Vele: ideaal voor families, mét buitenzwembad, fitnessruimte en jacuzzi.
Comomeer

Campings Idromeer

Het Idromeer ligt tussen het Lago d'Iseo en het Gardameer. Het is tamelijk onbekend, er zijn minder toeristen en de sfeer is landelijk. Het is dan ook één van de kleinere meren in Noord-Italië. De dorpen rondom het meer zijn middeleeuwse plaatsjes. De bossen en bergen overheersen en het meer is één van de schoonste en rustigste meren van Italië.

  • Sportcamping Rio Vantone: uitgebreide camping met staanplaatsen en (luxe) accommodaties. Direct aan het meer, surfschool en zwembad.
  • Lago Idro Glamping Boutique: luxe camping in Anfo met niet alleen staanplaatsen, maar ook accommodaties met een eigen keuken en wc. 
  • Pian d'Oneda: aan de noordzijde van het meer en heeft een zwembad  en groots uitzicht over het meer.
  • Camping Vanote Pineta: gericht op sportieve gezinnen. De camping is sfeervol, met een zwembad voor de kleintjes en een goed restaurant.
Luchtfoto Idromeer
© Pixabay

Campings Meer van Lugano

Het Meer van Lugano ligt op de grens van Italië en Zwitserland. Langs het meer vind je palmbomen en citrusbomen. Lugano zelf is een chique dorp waar je kunt flaneren langs het meer. Het meer watert af op het Lago Maggiore. De San Salvator en Monte Brè domineren Lugano. De meeste campings liggen aan de Zwitserse kant van het meer. In Italië vind je campings in Lavena Ponte Tresa en Porlezza.

  • International Camping Porlezza: camping met veel schaduw en afgebakende plaatsen tussen heggen. Ook stacaravans en chalets te huur. 
  • Camping Darna: niet alleen staanplaatsen, maar ook stacaravans, appartementen en bungalows. Ook is er een speeltuin en sportterrein. 
Porto Ceresio aan het Meer van Lugano
© Pixabay

Campings Ortameer

Vlak naast het Lago Maggiore ligt het Ortameer. Dit meer is met recht klein, maar fijn. Het ligt midden in de bergen en heeft een bijzonder, mysterieuze lichtval. Dit meer ligt dicht bij de grote bergreuzen van Wallis: het Monte Rosa massief overheerst de omgeving. In het meer ligt het Isola San Giulio. Een klein eiland dat is gebouwd rondom een klooster en een trekpleister is voor toeristen en fotografen. Langs de oever van het meer van dit meer in Italië ligt onder andere Camping Orta. 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.