Skip to navigation Skip to main content
SUP Livigno

Het noorden van Italië stikt van de grote, kleine, diepe, blauwe, groene en bijzondere meren. Meren waar je kunt zwemmen, duiken, varen, zeilen, suppen, raften en ga zo maar door. Voor velen is een meer een fijne bestemming voor een vakantie in Italië. Meren bieden leuke activiteiten, verkoeling én een prachtige omgeving. Eerder schreef ik over de leukste zwemmeren van Oostenrijk en Zuid-Duitsland. In dit blog geef ik je een lijstje met zowel de populairste meren van Noord-Italië, als een lijstje met onbekende pareltjes die absoluut een bezoekje waard zijn!

De populairste meren in Italië

Het GardameerComomeer, Lago di Lugano, Lago Maggiore, Ledromeer, Idromeer, Iseomeer en het Lago di Caldonazzo kennen geen geheimen voor de meeste Nederlanders. Het Gardameer is het grootste meer van Italië, gevolgd door het Lago Maggiore en het Comomeer. Langs de oevers van deze meren zijn vele leuke dorpjes en tientallen campings te vinden, ideaal voor een heerlijke zomervakantie. Maar het nadeel van deze meren is dat, doordat ze zo populair zijn, het er vaak erg druk is. Heb je behoefte aan wat meer rust en ruimte, dan kun je één van de onderstaande meren bezoeken.

Luchtfoto van het Gardameer
© Spalder Media Group

Onbekende meren in Lombardije

  • Lago di Annone; bijzonder is dat het meer uit twee losse bassins bestaat, welke door een smalle doorgang met elkaar verbonden zijn, waardoor in het meer twee kleine schiereilandjes liggen.
  • Lago di Pusiano; één van de vier grote meren in de streek Brianza, bij het Comomeer.
  • Lago di Endine; heerlijk rustig, helder donkergroen meer, vlakbij de stad Bergamo.
  • Lago di Livigno; een kunstmatig meer waar watersport mogelijk is, lees hier meer informatie over het Lago di Livigno op 1800 meter hoogte.

Onbekende meren in Piemonte

  • Laghi di Avigliana; twee meren, het Lago Grande en Lago Piccolo, vlakbij Turijn. Ondanks de naam zijn beide meren niet bijzonder groot.
  • Lago d'Orta; prachtig helderblauw, met een net zo mooi eiland: Isola San Giulio.
  • Lago di Candia; ligt op slechts 30 kilometer van Turijn, in een beschermd natuurpark. Het meer staat bekend om de roeiwedstrijden die er gehouden worden en de vele (water)vogels en planten die er te zien zijn. Leuk voor een dagje uit, want er zijn helaas geen accommodaties aan het meer.
  • Lago di Viverone; ligt vlakbij het Lago di Candia. Er is een kleine bootdienst en aan de noordoever zijn hotels en campings te vinden.
Luchftoto van het Lago d'Orta
© Pixabay / Fabio Valeggia

Onbekende meren in Veneto

  • Lago di Alleghe; 'jong' meer, dat in 1771 spontaan ontstond, waardoor twee dorpen onder het water zijn verdwenen. Nu zeer geschikt voor zeilen, surfen, vissen en andere wateractiviteiten.
  • Lago di Sante Croce; een natuurlijk meer dat in de jaren '30 door middel van een dam groter is gemaakt. Dankzij de wind een populaire locatie voor surfen en zeilen.
  • Lago di Misurina; ligt op ruim 1750 meter hoogte, aan de voet van de Cadini di Misurina. In het gelijknamige dorpje liggen meerdere hotels en er is een camping.

Onbekende meren in Zuid-Tirol

  • Lago di Braies; wordt ook wel de Pragser Wildsee genoemd, prachtige uitvalsbasis voor een vakantie in de Dolomieten.
  • Lago di Fiè; ligt aan de voet van de Sciliar/Schlern en is volgens sommigen het mooiste zwemmeer van Italië.
  • Lago di Caldaro; het warmste meer van de Italiaanse Alpen! Ligt in een prachtige groene bergomgeving, tussen de (Gewürztraminer) wijngaarden.
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.