Lago di Livigno: watersport op grote hoogte

Lago di Livigno: watersport op grote hoogte

4 oktober 2016

door Miranda in Reisverslagen

Een paar weken geleden waren we een aantal dagen in het Italiaanse Livigno, een verscholen pareltje in de Italiaanse Alpen. Na een middag klimmen en tokkelen in het Larix Park en een mooie wandeling door Val Federia, gaan we op dag 3 naar het Lago di Livigno. Een stuwmeer dat op een klein halfuurtje lopen van het centrum van het dorp ligt. Als fervent watersporter werd ik erg blij van de mogelijkheden op dit meer. Maar ook aan de oever van Lago di Livigno is genoeg te doen voor jong en oud.

Wanneer je vanuit Zwitserland naar Livigno rijdt, zie je het grote stuwmeer al links naast de weg liggen. In de winter is het bevroren en bedekt met sneeuw, maar in de zomer is het een fijne plek om een dagje door te brengen. Zeker als de zon schijnt en het lekker warm is.

Relaxte wandeling naar het Lago di Livigno

Het is een aanrader om te voet of met de fiets naar het Lago di Livigno te gaan. Door het dal loopt een fiets- en wandelpad dat bijna geheel vlak is. Je hoeft nergens echt te klimmen en het pad is lekker breed. Aanvankelijk zijn wandelaars en fietsers van elkaar gescheiden op aparte geasfalteerde paden, maar zodra het meer in zicht is, wordt het een breed grindpad. Het is een prima wandeling voor de hele familie en ook met de kinderwagen is het een mooie en gemakkelijke route.

Wandelen in Livigno
Het pad door het dal, waar soms ook paarden (en een schaap!) lopen

Suppen op 1800 meter hoogte

Direct bij het meer vind je een verhuurcentrum. Gemotoriseerd vaarverkeer is (gelukkig) verboden, dus je zult op eigen kracht het water over moeten gaan. Je kunt bij het Lago di Livigno een waterfiets, roeiboot, kano of sup huren. Wij kiezen voor de sup (stand up paddle), de meest sportieve vorm en de 'gevaarlijkste': je moet namelijk wel goed je evenwicht bewaren, want het water in het meer is ijs- en ijskoud! Met een beetje oefenen blijft iedereen gelukkig op z'n board staan en we peddelen heerlijk rond in deze prachtige omgeving. Het blijft toch bijzonder om te watersporten met uitzicht op de bergen!

Suppen op het Lago di Livigno
Evenwicht bewaren en peddelen

Even relaxen op het houten vlot middenin het Lago di Livigno
Even relaxen op het houten vlot middenin het Lago di Livigno

Suppen in dit bergdecor is prachtig
Suppen in dit bergdecor is waanzinnig mooi

Lunchen en spelen bij Val Alpisella

Direct aan de oevers van het meer ligt het restaurant Val Alpisella met een groot zonnig terras en speeltuin voor de kleintjes. We smullen van een heerlijke plank vol kaas, salami, spek en ham en beginnen daarna nog aan een bord met polenta en heerlijke gegrilde worstjes. Ook in Livigno laten de Italianen zien dat ze verstand van eten hebben. Het is simpel, maar de smaak is zo puur en goed. Glaasje koude witte wijn erbij en onze middag kan niet meer stuk. Naast ons spelen de kinderen lekker in de speeltuin en andere mensen liggen languit in het gras te genieten in de zon. Prima spot voor een mooie zomerse dag, dat Lago di Livigno!

Lago di Livigno
Lago di Livgino: een heerlijk plekje voor zomerse dagen

Zomervakantie tips