De 10 mooiste bergmeren van Frankrijk

 © Pixabay.com, antonin77 
Mooiste bergmeren in Frankrijk

27 februari 2021

door Florien in Watersport

Verscholen tussen imposante bergtoppen, helderblauw of groen van kleur, zo zuiver dat je het zou kunnen drinken, omringd door grote rotsen en hoge bomen. Niet alleen de bergen hebben iets magisch, ook de bergmeren die ertussen verscholen liggen hebben dat. De één van natuurlijke oorsprong, de ander gemaakt door de mens. Allemaal stuk voor stuk even mooi. Frankrijk heeft veel prachtige bergmeren en daarom heb ik 10 van de mooiste bergmeren voor je op een rijtje gezet. Welk meer is jouw favoriet?

#1. Lac d'Allos

Het Lac d’Allos is één van de hoogste en grootste natuurlijke meren in Europa. Het meer is gelegen op 2230 meter en is te bereiken na een mooie en eenvoudige wandeling van zo’n een tot twee uur. Op de achtergrond zie je de imposante Mont Pelat met een hoogte van 3053 meter. Bij het meer vind je een kleine berghut. Kijk goed om je heen, want zo nu en dan laat de alpenmarmot zich zien aan het meer.

#2. Lac Gentau

Lac Gentau is gelegen op 1947 meter in de Pyreneeën. Net als Lac d'Allos kun je dit meer via een prachtige wandeltocht bereiken. Rondom het meer liggen ruige rotsen en hoge bergtoppen, met als hoogtepunt de Midi d'Ossau (2884 meter).

#3. Lac d’Annecy

Lac d’Annecy, beter bekend als het meer van Annecy, is gelegen in de Haute Savoie. Dit meer is qua grote het op twee na grootste meer van Frankrijk. Beekjes uit de omliggende bergen voeden het meer. Lac d’Annecy heeft een oppervlakte van 27,59 km², is op sommige plaatsen wel 80 meter diep en ontzettend zuiver. Zomers wordt het meer druk bezocht en is het er een gezellige boel. Hier kun je genieten van de zon, maar ook diverse watersporten beoefenen.

zwemmeer Frankrijk Annecy
Lac d'Annecy (Foto: © Pixabay.com, Commander05)

#4. Lac de Serre-ponçon

Lac de Serre-ponçon is een kunstmatig stuwmeer in de Hautes-Alpes. Het meer is ontstaan door de bouw van de dam in de jaren 60. De dam is wel 124 meter hoog en 630 meter breed. Door de aanleg van het meer hebben honderden mensen moeten verhuizen. Het meer heeft een oppervlakte van 29 km². In eerste instantie werd het meer gebruikt om energie op te wekken, tegenwoordig kun je er ook allerlei watersporten beoefenen.

#5. Lac d’Ôo

Lac d’Ôo is een kunstmatig stuwmeer in de gemeente Oô in de Franse Pyreneeën. Het meer is gelegen op ongeveer 1500 meter hoogte en is ongeveer 42 hectare groot. Op de achtergrond zie je de imposante bergtoppen met hier en daar zelfs wat eeuwige sneeuw. Het fijne is dat het hier niet zo druk is, omdat je best wel even moet wandelen om er te komen. Rondom het meer lopen allerlei uitdagende wandelroutes. Zomers is dit de ideale plek om even af te koelen en te genieten van de prachtige natuur.

#6. Lac du Sautet

Lac du Sautet is een kunstmatig stuwmeer gelegen in de Hautes-Alpes. Het meer is ontstaan tussen 1930 en 1935, door de bouw van een stuwdam van 126 meter hoogte. Het meer wordt niet alleen gebruikt voor de opwekking van stroom, maar ook voor recreatie. Je kunt hier allerlei leuke watersporten beoefenen in de zomer.

#7. Lac de Sainte-Croix

Lac de Sainte-Croix is het op één na grootste stuwmeer van Frankrijk en ligt op de grens met Alpes-de-Haute-Provence en Var, in het regionale natuurpark Verdon. Moustiers-Sainte-Marie is één van de plaatsjes aan het meer en zeker een bezoekje waard. Om, op (en in) dit meer zijn veel verschillende activiteiten te doen zoals zeilen en kanoeën. Het Lac de Sainte-Croix ligt aan de monding van de Gorges du Verdon (kloof). Rondom het meer vind je een ruime keus aan campings.

Lac de Sainte-Croix (Foto: © Pixabay.com, ToNic-Pics)

#8. Lac du Goléon

Om Lac du Goléon te bereiken, maak je een prachtige wandeling van ruim 20 kilometer omhoog. Lac du Goléon ligt bij de berg de Goléon in het Massif des Arves. De Goléon is een berg met een hoogte van wel 3427 meter. Geniet van de imposante bergtoppen en de adembenemende natuur.

#9. Lac Blanc

Uitzicht op de Mont Blanc en de andere besneeuwde witte bergtoppen? Je ziet het allemaal bij Lac Blanc. Dit meer is gelegen in Chamonix op 2352 meter en ontzettend populair onder de wandelaars. Vanaf de berghut aan het meer kun je genieten van een prachtig uitzicht. Het meer bestaat uit twee gedeelten. Het kan zijn dat het achterste deel van het meer ook zomers bedekt is met een laag sneeuw.

#10. Lac de Gaube

Lac de Gaube is een bergmeer gelegen op 1725 meter hoogte in de Pyreneeën. Met een wandeltocht van zo’n 3 uur is het meer te bereiken. Eenmaal aangekomen kun je in alle rust genieten van de prachtige omgeving en het panoramische uitzicht. Vanaf hier kun je andere uitdagende wandeltochten maken in de omliggende bergen.

Welk bergmeer is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie op social media.

Zomervakantie tips