Skip to navigation Skip to main content

7 bijzondere plekken in Duitsland die je bezocht moet hebben

Wandelen op de Luneburger Heide
© Lüneburger Heide GmbH / Dominik Ketz

In Duitsland vind je tal van bijzondere plekken. Van indrukwekkende kastelen tot magische bossen en van imposante rotsformaties die direct uit een film lijken te komen tot idyllische meren. Wij zetten in dit blog zeven van dit soort sprookjesplekken voor je op een rijtje. Deze bijzondere plekken zijn een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers en zorgen keer op keer weer voor verbazing. En dat allemaal (redelijk) dicht bij Nederland! Redenen genoeg dus om deze bijzondere plekken in Duitsland een keer te bezoeken!

1. Lüneburger Heide

De eerste in het rijtje is de Lüneburger Heide, gelegen op zo'n 50 km ten zuiden van Hamburg. Deze prachtige heidevlakte lijkt 's zomers recht uit een sprookje te komen met haar paarse en lila kleuren. De Lüneburger Heide strekt zich uit tussen Hamburg, Hannover en Bremen en is in elk jaargetijde eigenlijk even mooi. In de herfst vind je in deze bijzondere plek in Duitsland bomen met bontgekleurde bladeren, in de winter geeft de sneeuw de omgeving een magisch randje en in de lente zorgt de ochtendnevel voor een indrukwekkende gezicht. Op de Lüneberger Heide vind je natuurparken, beschermde natuurgebieden en Heidschnucken, een schapensoort die met haar lange haren perfect in het plaatje past hier.

2. Blautopf

Een andere, minder bekende, bijzondere plek in Duitsland is de Blautopf. Dit is een prachtige, je raadt het al, blauwe waterbron bij Blaubeuren. Het water in dit meer is zó blauw, dat men gelooft dat er een blik verf in is gevallen. In werkelijkheid dankt de Blautopf haar blauwe kleur aan de fysische eigenschappen van hele kleine kalksteendeeltjes die het water bevat. Er gaan tal van verhalen rond over dit meer, waaronder dat het meer aan de oostrand en westrand geen bodem zou hebben. Een zeemeermin zou hier de meting hebben verstoord. Bijzonder verhaal! De Blautopf is zo'n 21 m diep en bevat op het diepste punt een grot die erg populair is bij ervaren duikers. Aan de rand van het meer staat een klooster met een waterrad, beiden open voor bezoekers.

Meer en vakwerkhuizen bij de Blautopf
© DZT / Francesco Carovillano

3. De Teufelsmauer in de Harz

Ook in de Harz vind je genoeg bijzondere plekken, waaronder de Teufelsmauer. Dit is een 20 km lange rotsformatie in de Harz. Niemand weet hoe deze is ontstaan en mede daarom staat het sinds begin 19e eeuw onder bescherming. Deze bijzondere plek in Duitsland kent vele mythen en sagen en komt dan ook voor in veel sprookjes van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm, films en tv-programma's. Wandelaars en klimmers kunnen deze indrukwekkende rotsformatie van heel dichtbij bekijken. Eén van de etappes van de de Europese Wandelroute E11, die loopt van Scheveningen naar de grens tussen Polen en Litouwen, loopt namelijk langs de Teufelsmauer. Daarnaast kun je natuurlijk ook een andere route naar deze bijzondere plek in Duitsland volgen.

4. Schloss Lichtenstein

Schloss Lichtenstein, ook wel het sprookjeskasteel van Württemberg genoemd, ligt op 817 m hoogte aan de Albtrauf, de steile noordwesthelling van het gebergte Schwäbische Alb. Oorspronkelijk werd het kasteel in de middeleeuwen gebouwd, maar na een oorlog is het volledig in verval geraakt. Later, in 1826, werd Schloss Lichtenstein opgenomen in de roman 'Lichtenstein' van Wilhelm Hauff. Wilhelm Graf von Württemberg was zo onder de indruk van de roman en de bouwkunst van het kasteel dat hij de ruïnes van het kasteel kocht. Van 1840-1842 werd het kasteel gebouwd als nieuw zomerverblijf. Tegenwoordig is het in privébezit en kun je het kasteel alleen bezoeken onder leiding van een gids. Ook dit kasteel staat op het lijstje van bijzondere plekken in Duitsland waar meerdere films en tv-programma's zijn opgenomen.

Schloss Lichtenstein met Honau op de achtergrond
© DZT / Peter Dörfel

5. Teutoburgerwoud

Op de plek waar in het jaar 9 n.Chr. de Romeinen en Germanen de strijd met elkaar aangingen en de Romeinen uiteindelijk hun historische nederlaag leden, vind je tegenwoordig een bijna magische plek waar mensen komen om te ontspannen. Het Teutoburgerwoud is een bergrug die zich uitstrekt over Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Het is deel van een natuurpark en het netwerk aan wandelwegen is populair bij veel natuurliefhebbers. Zo gaat onder andere de 156 km lange Hermannsweg, een lange afstandswandeling, door het Teutoburgerwoud en vind je hier sinds september 2008 een wandelroute bekroond met het kwaliteitszegel van de Duitse Wandelbond. Daarnaast is deze bijzondere plek in Duitsland ook favoriet om weer even helemaal tot rust te komen. Dit komt door de heilzame bronnen, spa's en het uitgebreide wellness-aanbod.

6. Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein mag ook niet ontbreken in deze lijst. Het is één van de populairste toeristische attracties in Duitsland en dat is niet zonder reden. Het kasteel werd in 1869 gebouwd voor de Beierse koning Ludwig II, als ideaal voorbeeld van hoe een ridderburg eruit moet zien. Helaas stierf de koning al kort nadat hij was ingetrokken in het kasteel. Het sprookjeskasteel is bekend over de hele wereld en is het decor van veel films geweest. Schloss Neuschwanstein was zelfs de inspiratie voor de Disneyklassieker Doornroosje. Je kunt het kasteel te voet bereiken, maar ook met de shuttlebus of met een paardenkoets. Een bezoek aan Schloss Neuschwanstein is alleen onder begeleiding van een gids mogelijk.

Schloss Neuschwanstein met Forggensee en Bannwaldsee op achtergrond
© DZT / Christoph Jorda

7. Spreewald

Het Spreewald, ook wel het Venetië van Duitsland genoemd, staat bekend om haar grote waternetwerk. Deze regio lijkt met haar typische Spreewaldhuisjes recht uit een schilderij te komen. Ondanks dat je er veel water vindt, kun je hier ook prachtige wandelingen maken. Het is dan ook niet gek dat UNESCO-Biosphärenreservat Spreewald tot de mooiste wandelregio's van Duitsland behoort. Daarnaast mag op deze bijzonder plek in Duitsland een tochtje over het water natuurlijk ook niet ontbreken. Dit kan met een Kahn, een typische boot die je hier veel tegenkomt. Geniet van de omgeving en kom weer even helemaal tot rust!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.