Skip to navigation Skip to main content
Luchtfoto voormalige opleidingskamp SS Ordensburg Vogelsang IP
© Eifel Tourismus GmbH / Dennis Stratmann

De Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en dat is helemaal niet zo gek ver van Nederland. Deze veelzijdige regio heeft zowel dagjesmensen als vakantiegangers het nodige te bieden. Dit Duitse middelgebergte heeft een prachtige natuur en er zijn tal van bijzondere burchten, kastelen, kloosters en kerken. De spannende musea en beleveniscentra zijn niet alleen leuk om te bezoeken, maar ook nog eens heel leerzaam. Qua natuur springen het Nationaal Park Eifel en de maren van de Vulkaaneifel eruit. In dit weblog hebben we de 10 leukste uitstapjes in de Eifel voor je op een rijtje gezet.

1. Burcht Eltz

Burcht Eltz is één van de mooiste kastelen van Duitsland en ligt vlakbij de rivier de Moezel. Het kasteel ligt in een bos op een steile rots en bestaat uit tal van torens en vleugels, die in verschillende stijlen zijn gebouwd. Burcht Eltz is al meer dan 850 jaar familiebezit en is rijk aan mythen, bijzondere gebeurtenissen, belangrijke personen en kunst. Vanuit het dorpje Moselkern start een ca. 40 minuten durende wandeling langs de Elzbach naar het sprookjesachtige kasteel.

2. Maren van de Eifel

De Vulkaaneifel ligt in het zuidoosten van de regio en het landschap is hier gevormd door vulkanische activiteit. Dit is nog altijd goed te zien door de kraters en maren die hier aanwezig zijn. Maren zijn door kraters ontstane meren en er zijn er in deze omgeving talloze van. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kun je bij de meren en maren heerlijk zwemmen.

Wandelen in de Vulkaneifel
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

3. Bitburger Marken-Erlebniswelt

Net als in de rest van Duitsland mogen ze ook in de Eifel graag een glaasje bier drinken. Bitburger is hét bier uit de Eifel en bekend van de slogan ‘Bitte ein Bit’. Als bierliefhebber moet je daarom zeker een bezoek brengen aan de brouwerij in Bitburg. In de beleveniswereld maak je kennis met de geschiedenis van het merk, krijg je een rondleiding door de brouwerij en mag je natuurlijk proeven.

4. Monschau

In Monschau lijkt het alsof een je een stap terug in de tijd zet. Dit Eifelstadje ligt aan de oevers van de Rur en bestaat uit tal van vakwerkhuisjes. Samen met de knusse steegjes zorgt dit voor een sprookjesachtig tafereel. Tel hier ook nog het kasteel bij op dat boven Monschau uittorent en het plaatje is compleet. De middeleeuwse stadskern van Monschau maakt indruk op jong en oud.

Fietsers op brug in het middeleeuwse Monschau
© Eifel Tourismus GmbH / Dennis Stratmann

5. Ordensburg Vogelsang IP

Een halfuur ten oosten van Monschau, omgeven door de natuur van het Nationalpark Eifel, ligt Ordensburg Vogelsang IP. Dit voormalige opleidingskamp van de SS werd na de Tweede Wereldoorlog gebruik als oefengebied voor Britse en Belgische militairen. In 2006 werd het complex opengesteld voor publiek en sindsdien kun je alles te weten komen over de duistere geschiedenis van Vogelsang, de bijzondere gebouwen bewonderen of urenlang wandelen over de hoogvlakte van Dreiborn.

6. Burcht Satzvey

De burcht van Satzvey wordt omgeven door water en staat te boek als een van de mooiste kastelen van het Rheinland. Hier waan je je voor even in de Middeleeuwen en het hele jaar worden er diverse activiteiten georganiseerd. Van rondleidingen tot heksenmarkten en ridderspelen, het vind hier allemaal plaats. Ook met kinderen is de burcht van Satzvey, ten zuidwesten van Bonn, een uitstekend uitstapje.

Burcht Satzvey in de Duitse Eifel
© Pixabay

7. Nürburgring

De Nürburgring is een racecircuit met internationale bekendheid. Naast het racecircuit kronkelt de legendarische Nordschleife zich een weg door de heuvels van de Eifel. De baan die onder liefhebbers bekendstaat als ‘de Groene hel’ trekt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers. Ook wanneer er geen race-evenementen worden georganiseerd is de Nürburgring het bezoeken waard, er zijn onder andere een winkelcentrum, museum en indoor themapark.

8. Nationaal Park Eifel

Het Nationaal Park Eifel is het enige beschermde natuurgebied van Noordrijn-Westfalen en heeft een oppervlakte van 110 vierkante kilometer. Je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken en onderweg genieten van het uitzicht op de stuwmeren Ruhr-, Ober- en Urftsee. Wandelaars mogen hoe dan ook de Wildernis-Trail niet missen, deze bekende 4-daagse wandelroute neemt je mee langs de mooiste plekjes.

Wandel bij Einruhr aan de Obersee in de Eifel
© Eifel Tourismus GmbH / Anton Röser

9. Genovevaburcht

Tijdens een bezoek aan het stadje Mayen wordt je oog direct naar de Genovevaburcht getrokken. Het kasteel staat bovenop een rots bij de markt en kent een turbulente geschiedenis. De plek is meerdere malen belegerd, vernietigd en herbouwd. Blikvanger van de huidige Genovevaburcht is de 34 meter hoge Golotoren. In het kasteel vind je onder meer het Eifelmuseum en het Deutsce Schieferbergwerk.

10. Burchten van Manderscheid

Het plaatsje Manderscheid ligt in de Vulkaaneifel en heeft als trekpleister twee prachtige burchten: de Niederburg en de Oberburg. Beide kastelen dateren uit 1173 en tussen de boven- en de benedenburcht stroomt het riviertje de Lieser. Om de kastelen te bezoeken moet je je wagen aan een behoorlijke klim, maar hier krijg je wel het nodige voor terug.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.