Tips voor wandelen in de Eifel

 © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz 
herfstwandeling in de Eifel

14 november 2020

door Florien in Wandelen

De Eifel is het in Duitsland gelegen deel van de Ardennen. Het is een middelgebergte van vulkanische oorsprong, dat onderdeel uitmaakt van het Rijnlandmassief. De natuur is veelzijdig en biedt meerdere hoogtepunten. Wandelaars vinden hier een uitgebreid netwerk aan wandelpaden voor alle niveaus. Van themawandelingen tot dagtocht en meerdaagse wandelroutes. Omdat het gebied grenst aan Nederland, is het gemakkelijk bereikbaar en ideaal voor een wandelvakantie dichtbij huis. In dit weblog lees je meer over deze vakantieregio en vind je tips voor wandelen in de Eifel.

De Eifel, een gebied met historie

De Eifel is een gebied met historie. De eerste sporen van bevolking zijn van de Neanderthalers en dateren uit de oude steentijd. In de eeuwen daarna hebben er verschillende volkeren gewoond en dat is duidelijk terug te zien aan de vele overblijfselen en bezienswaardigheden. Het landschap staat vol kastelen, burchten, oude gebouwen en ruïnes, waarvan een groot deel is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. IJzer is een belangrijk product geweest in de geschiedenis van de Eifel en werd al ver voor Christus gewonnen. Het waren uiteindelijk de Romeinen die dankzij hun uitgebreide wegennet konden handelden met de rest van Europa. Wel is het zo dat juist dat stukje historie het landschap zo getekend heeft voor wat het nu is.

Geniet van een bijzonder landschap

Het landschap van de Eifel is veelzijdig en heeft ontzettend veel te bieden voor een wandelvakantie. Stuwmeren, glooiende heuvels, rotsformaties, bossen, groende weilanden, rivierdalen en kratermeren, je komt het allemaal tegen. Het hoogste punt is de 747 meter hoge oude vulkaan de Hohe Acht in Hocheifel. Er liggen meerdere natuurgebieden in de Eifel en één nationaal park. Nationaal Park Eifel beschermd het beukenbos dat vroeger in bijna de hele regio te vinden was. Helaas heeft men vanwege de mijnbouw bijna alles omgekapt. In dit nationaal park vind je een wandelnetwerk van ruim 240 kilometer. Een tip is de Wildnis-Trail. Tijdens deze middelzware wandeling, wandel je in 4 etappes door het grootste gedeelte van het park. De route is 84,8 kilometer lang en daarbij overbrug je 1873 hoogtemeters.

Wandelen in de Eifel: dagtochten

Als je gaat wandelen in de Eifel, dan heb je toegang tot een uitgebreid netwerk aan paden voor alle niveaus. In totaal meer dan 2000 kilometer. Geniet tijdens dagtochten van romantische kronkelwegen, goed onderhouden paden, de natuur, de pittoreske plaatsjes en vele bezienswaardigheden. Tips voor dagtochten in de Eifel zijn:

  • Het Bachpfad: leer meer over bevers en de vroegere mijnbouw tijdens deze wandeling in Zuid-Eifel. Het is een middelzware wandeling, waarbij je over een lengte van 14,4 km 192 hoogtemeters overbrugt.
  • De Eifelgold Route: een wandeling door natuurgebied Ginsterheiden. De route is middelzwaar en overbrugt over een lengte van 19,6 km, 645 hoogtemeters.
  • Weinbaulehrpfad: een themawandeling, waarbij je alles leert over de wijnbouw van de regio. Het is een makkelijke route van 5,5 km, waarbij je 116 hoogtemeters overbrugt.
  • De Tiergartentunnel-Wanderweg: een historische route die je mee terugneemt naar de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De wandeling is middelzwaar, heeft een lengte van 21,7 km en overbrugt 306 hoogtemeters.
  • De Prümtalweg: een wandeling door de vallei van de Prüm en langs een ruim 300 jaar oude eikenboom. De wandeling is middelzwaar, heeft een lengte van 9 km en overbrugt 297 hoogtemeters.
dagtocht wandelen in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Wandelen in de Eifel: meerdaagse wandeltochten

Als je gaat wandelen in de Eifel, dan kun je naast mooie dagtochten ook kiezen voor meerdaagse wandelingen. Er is een groot aanbod aan speciale wandelaccommodaties. Deze zijn te herkennen aan het 'Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland' keurmerk en bieden onder andere voorzieningen als een droogruimte voor schoenen en kleding, ontbijt- en lunchpakketten, bagagetransport en informatie over de tochten. Tips voor meerdaagse wandeltochten zijn:

  • Eifelsteig: deze meerdaagse wandelroute behoort tot één van de 16 top trails van Duitsland. De route heeft een lengte van 313 km, verdeeld over 15 etappes. De wandeling is middelzwaar en overbrugt 7633 hoogtemeters.
  • De Rur-Olef-Route: deze wandeling geeft je in drie etappes een korte indruk van het landschap van de Eifel. Het is een gemakkelijke tocht van 56,4 km, waarbij je 1784 hoogtemeters overbrugt.
  • Het Eifeler Quellenpfad: deze wandeling neemt je mee langs de natuurlijk bronnen van de Eifel. Het is een middelzware wandeling van 76,8 km, verdeeld over 3 etappes en 1207 hoogtemeters.
  • De Vulkanweg #13: een moeilijke tocht over de toppen van de eeuwenoude vulkanen van de Eifel. De lengte van de tocht is 194,1 km, verdeeld over 8 etappes. Daarbij overbrug je 4456 hoogtemeters.
  • De AhrSteig: een wandeling langs al het moois van de Ahrvallei. In 7 etappes wandel je een afstand van 100,7 kilometer. Daarbij overbrug je 2687 hoogtemeters.
bos in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz

De Eifel: regio's en plaatsen

De Eifel kun je eigenlijk onderverdelen in verschillende regio's. Die verschillende regio's zijn: Vulkaaneifel, Nationaal Park Eifel, Noord-Eifel, Oost-Eifel, Zuid-Eifel en het Ahrtal. In die regio's vind je diverse plaatsen die geschikt zijn voor een wandelvakantie. Deze zijn opgenomen in de interactieve kaart hieronder. Daarnaast vind je op deze kaart tips voor wandelingen, de natuurgebieden, het nationaal park, een aantal mooie meren en bezienswaardigheden. Bekijk hier campings in de Eifel >

De onderstaande foto's geven een indruk van de Eifel

wandelen in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz
ontspannen aan een meer in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz
Teufelsschlucht in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz
burcht in de Eifel
Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz
burcht in de Eifel image widget

Zomervakantie tips