Nationaal Park Eifel: geniet van prachtige wandelingen

Nationaal Park Eifel: geniet van prachtige wandelingen

1 oktober 2017

door Florien in Bestemmingen

Nationaal Park Eifel is één van de 16 nationale parken van Duitsland. Het park ligt in het Noorden van de Eifel, vlakbij de Belgische grens en op slechts een uur rijden vanaf Limburg. De natuur wordt gekenmerkt door hectares aan beukenbossen, weidelandschap, beekjes, stuwmeren en ravijnen. Het is een plaats waar de natuur haar gang mag gaan en waar tal van bedreigde diersoorten leven. Je kunt er het hele jaar wandelingen maken en genieten van al het moois om je heen.

Nationaal Park Eifel, een bijzonder natuurgebied

Nationaal Park Eifel werd opgericht in 2004 en heeft een oppervlakte van 10800 hectare. Door de eeuwen heen hebben verschillende invloeden het park gevormd tot wat het nu is. Vooral in het bos kun je dit goed terugzien. De natuur is het hele jaar door anders. In de lente wordt alles steeds groener en staan de velden vol met wilde narcissen. Zomers worden de narcissen ingeruild voor bloemen en wilde kruiden. De herfst kleurt het landschap in allerlei tinten oranje, rood en bruin en ’s winters, met vorst of sneeuw, is het gebied bijna magisch.

Wandelen in Nationaal Park Eifel

Nationaal Park Eifel is een echte wandelbestemming. Je hebt hier toegang tot ruim 240 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. De routes worden duidelijk aangegeven met houten borden. Ook vind je bij iedere ingang een overzichtelijke kaart. Om de leefomgeving van de dieren niet te verstoren, is het belangrijk om alleen op de paden te wandelen. Er zijn verschillende soorten wandelingen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld dagtochten maken, maar ook tal van leerzame themawandelingen.

Wandelen in Nationaal Park Eifel
Wandel door de natuur (Foto: © Nationalpark Eifel)

De Wildnis-Trail: in vier etappes door het park

Met de Wildnis-Trail kun je in vier dagen een ontdekkingstocht maken door Nationaal Park Eifel. De wandeling bestaat uit 4 etappes, met een totale lengte van 85 kilometer. De afstanden van de etappes wisselen tussen de 18 en 25 kilometer. De wandeling start in het zuiden bij Monschau-Höfen en eindigt bij Hürtgenwald-Zerkall in het noorden. De route wordt duidelijk aangegeven door het symbool van de wilde kat. Je kunt de Wildnis-Trail zelf organiseren, maar het is ook mogelijk om een compleet arrangement te boeken. Bij dat laatste zit ook de overnachting inbegrepen. Meer informatie vind je hier >

Fietsen in Nationaal Park Eifel

Van de 240 kilometer aan wandelpaden is ruim 100 kilometer ook geschikt voor fietsers. De paden worden duidelijk aangegeven op de kaart en met houten borden langs de weg. Mountainbikers en wielrenners vinden paden buiten Nationaal Park Eifel. Is het niet mogelijk om eigen fietsen mee te nemen, dan kunnen deze gemakkelijk gehuurd worden.

Dieren en planten

Nationaal Park Eifel is de leefomgeving van allerlei zeldzame en bedreigde dieren en planten. In totaal ruim 1450 verschillende soorten. In het park kun je onder andere wilde katten, lynxen, herten, zwarte ooievaars en wilde zwijnen tegenkomen. Belangrijk is dat je de dieren altijd met rust laat en niet buiten de paden treedt. Het natuurgebied bestaat uit loof- en naaldbos. Leuk om te weten is dat beide bossen compleet andere leefomstandigheden bieden. Daarom vind je hier zoveel verschillende dier- en plantensoorten.

Dieren Nationaal Park Eifel
Je kunt wilde dieren spotten in het park (Foto: © Nationalpark Eifel)

Weetjes en tips

  • In diverse delen van Nationaal Park Eifel is het mogelijk om met een ranger op stap te gaan. Je kunt een wandeling maken, maar ook een boottocht. De tours worden dagelijks gegeven en zijn in de meeste gevallen gratis.
  • Belangrijk: blijf altijd op de aangegeven wandelpaden. Er zijn een aantal gebieden in het park waar niet-ontplofte munitie ligt. Zo geldt er op de hoogvlakte van Dreiborn zelfs een absoluut verbod om dit te doen, aangezien dit gebied als oefenterrein voor militairen heeft gediend.
  • Als er ’s winters genoeg sneeuw gevallen is, dan kun je in Nationaal Park Eifel ook langlaufen.
  • Je kunt een boottocht maken op de twee meren: Ruhrsee en Obersee.
  • Ook doven en slechthorenden kunnen een wandeling maken met gids. Er zijn namelijk gidsen die gespecialiseerd zijn in gebarentaal. Je hoeft daar niet voor te betalen.

Heb jij Nationaal Park Eifel wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat het ons weten!

Zomervakantie tips