Skip to navigation Skip to main content

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald: een wandelparadijs met een eeuwenlange geschiedenis

8323 - Nationaal Park Hunsrück-Hochwald: een wandelparadijs met een eeuwenlange geschiedenis

Niet ver van Frankrijk, Nederland en Luxemburg vind je het Duitse Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Het is een jong Nationaal Park en werd pas opgericht in 2015. Ondanks dat is het een park met een eeuwenlange historie en vele bijzonderheden. Hier geniet je van een prachtige ongerepte natuur vol hoge donkere bossen, riviertjes, watervallen, groene velden en allerlei plant- en diersoorten. In Nationaal Park Hunsrück-Hochwald beleef je een heerlijke vakantie vol sport en ontspanning voor het hele gezin.

Hunsrück-Hochwald: een park met weelderige geschiedenis

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald is gelegen in het zuidwesten van Duitsland en heeft een oppervlakte van ruim 120 hectare. Daarmee verbindt het de deelstaten Saarland en Rijnland Palts. De uitgestrekte bossen, het middelgebergte en een prachtige natuur zijn kenmerkend voor dit gebied. Rondom het park liggen allerlei wijngaarden waar de beste wijnen van Duitsland van gemaakt worden. Ondanks dat het park pas nationaal park werd in 2015, is het wel een park met een rijke en weelderige historie. Door de eeuwen heen heeft de winning van water, hout en grondstoffen de natuur van het park gevormd zoals deze op dit moment is. Veel uitgestrekte velden en bossen zijn het resultaat van de mens. Toch is het juist de ongerepte natuur en geïsoleerde ligging die ervoor gezorgd hebben dat veel sporen goed bewaard zijn gebleven. Sporen van de Kelten, Romeinen en Germanen zijn in het landschap terug te vinden en in de omliggende musea. Dat maakt dit park net even meer bijzonder dan de andere Duitse nationale parken.

De meeste wilde katten van Europa

Naast de rijke historie en prachtige natuur heeft Nationaal Park Hunsrück-Hochwald nog een aantal bijzonderheden. Eén daarvan is dat in dit park de meeste wilde katten van heel Europa leven. Grote kans dus dat je er eentje tegenkomt tijdens een wandel- of fietstocht. Naast wilde katten zijn er uiteraard nog meer dieren te spotten, waaronder de zwarte ooievaars, spechten, reeën, wilde zwijnen en herten. Verder huizen hier ruim 1400 soorten kevers en 16 soorten vleermuizen.

Wandelen in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

In Nationaal Park Hunsrück-Hochwald ben je aan het juiste adres voor een wandelvakantie. Je vindt hier onder andere 111 Traumschleifen (wandelpaden tussen de 6 en 20 kilometer), een aantal etappes van de Saar-Hunsrück-Steig (een wandelpad van ruim 200 kilometer) en een gedeelte van de Duitse Edelsteenroute (+/- 50 kilometer). Hieronder staan een aantal leuke wandelpaden genoteerd. Klik hier voor alle Traumschleifen >

  • Trauntal-Höhenweg: een route van 12,4 kilometer in ongeveer 4 uur langs de rivier de Traun, over boswegen en langs het Keltische fort Vorkastell.
  • Börfinker Ochsentour: een route van 12,4 kilometer in ongeveer 3 uur door moerasgebied, weilanden vol Arnica en langs kleine beekjes.
  • Gipfelrauschen: een route van 7,5 kilometer in ongeveer 3 uur rond de hoogste berg van Rijnland Palts, de Erbeskopf.
  • Bietzerberger: een route van 18,9 kilometer in ongeveer 6 uur. Een prachtige route met, bij mooi weer, uitzichten tot aan Frankrijk.
  • Burgstadt pad: een route van 6,7 kilometer in ongeveer 2,5 uur voor het hele gezin, over kronkelende paden en door het bos.
Fietsen in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Ook op twee wielen kun je het Nationaal Park prima verkennen. Je vindt in- en om het park honderden kilometers aan fietsroutes. In het nationaal park staat ‘de natuur haar gang laten gaan' centraal. Om die filosofie is een speciale fietsroute gecreëerd. Het is een fietsroute van ruim 80 kilometer. Onderweg geniet je van de adembenemende natuur en de prachtige uitzichten. De fietsroute wordt duidelijk aangegeven met borden, wat verdwalen bijna onmogelijk maakt. Klik hier voor meer informatie >

Weetjes en tips:
  • Het centrale punt voor bezoekers van Nationaal Park Hunsrück-Hochwald is het Hunsrückhaus. Hier profiteer je van aantrekkelijke aanbiedingen, kun je een tentoonstelling over het park bekijken en kun je een rondleiding krijgen. Klik hier voor meer informatie >
  • Je kunt met een Ranger het park verkennen. Hij of zij leert je alles over het park, de planten en de dieren die er leven. Klik hier voor de verschillende Ranger-tours >
  • Rondom het park liggen veel wijngaarden. Bij sommige wijnboeren kun je terecht voor een proeverij, maar je kunt uiteraard ook genieten van een goed glas wijn in de vele restaurantjes.
  • Ook te paard kun je prachtige tochten maken door Nationaal Park Hunsrück Hochwald. Je vindt hier ruimt 80 kilometer aan paden die toegankelijk zijn voor paarden.
  • Er zijn ook mogelijkheden voor een wintersportvakantie in Hunsrück Hochwald. Je kunt skiën op de Erbeskopf of rodelen op de Dollberge.

Heb jij Nationaal Park Hunsrück-Hochwald wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

 

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.