5 wandeltips in het Tiroler Oberland

 © TVB Tiroler-Oberland - Kurt Kirschner 
Wandelen naar een bergtop in het Tiroler Oberland

21 mei 2021

door Miranda in Wandelen

Het Tiroler Oberland ligt centraal in Tirol en is een heerlijke bestemming om te wandelen. Vanuit de vakantiedorpen Prutz, Faggen, Ried, Tösens, Pfunds en Spiss sta je binnen no time in de prachtige bergwereld waar zo'n 300 kilometer aan wandelpaden is uitgezet. Ook wanneer je een iets minder fitte of ervaren wandelaar bent, kun je hier uit de voeten aangezien de verschillende wandelbussen en bergliften je helpen alvast wat kilometers en hoogtemeters te overbruggen. Maar welke wandeling moet je nu kiezen wanneer het aanbod zo groot is? In dit artikel helpen we je een handje op weg en lichten vijf wandelingen toe die absolute highlights zijn in het Tiroler Oberland.

Wandelvakantie in het Tiroler Oberland

Het Tiroler Oberland ligt in Oostenrijk, op zo'n 875 kilometer vanaf Utrecht en is het gemakkelijkst bereikbaar via de Fernpass en de Landecktunnel. Het dal vormt tevens de verbinding met Italië via de Reschenpass. In het brede en zonnige dal liggen een zestal dorpen met elk een eigen karakter: Prutz, Faggen, Ried im Oberinntal, Tösens, Pfunds en Spiss. Het is een ideale bestemming voor een fijne wandelvakantie, maar het dal biedt ook volop mogelijkheden voor fietsliefhebbers, mountainbikers en families met kinderen. Met de Tiroler Oberland Summer Card, die je bij de meeste accommodaties krijgt, heb je gratis toegang tot onder andere de zwembaden, de zwemmeren, het openbaar vervoer, diverse activiteiten en ontvang je vele kortingen. Wanneer je een bedrag bijbetaalt heb je met de Summer Card Gold nog meer voordelen, waaronder gratis toegang tot 17 bergliften in de hele regio. Zo ga je gratis met de lift omhoog in onder andere Serfaus-Fiss-Ladis en het Kaunertal. Hierdoor bereik je nog gemakkelijker de mooiste wandelingen in de regio. 


#1. Hohenzollernhaus Sommersteig

Op dinsdag kun je met de wandelbus naar Radurschl, waar je tevens met de auto kunt komen en deze kunt achterlaten op de Wildmoos parkeerplaats. Vanaf hier leiden twee verschillende routes naar het Hohenzollernhaus. De eerste gaat via de Radurschl Alm, welke bekend staat als de Sommersteig. Op de alm kun je pauzeren bij de berghut. Onderweg kom je nog langs een prachtig groen bergmeer. De andere route gaat net voor de brug bij Radurschl naar rechts door het bos en langs het houtsculpturenpark: dit pad staat bekend als de 'Wintersteig'. Het Hohenzollernhaus, het einddoel van deze wandeling, ligt op 2123 meter hoogte en is een kleine en knusse berghut met prachtig uitzicht en heerlijk eten.

Bekijk de details van de wandelroute naar het Hohenzollernhaus >

Wandelen Tiroler Oberland: Hohenzollernhaus Sommersteig

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 529 meter klimmen
Afstand 6 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandeltips in het Tiroler Oberland de route naar het Hohenzollernhaus
Het Hohenzollernhaus ligt op een prachtige plek © TVB Tiroler-Oberland - Kurt Kirschner

#2. Panoramaweg Aifneralm - Falkaunsalm 

Deze wandeling in het Kaunertal kun je in twee richtingen lopen, waarbij je of op de Aifneralm (1980 meter) of op de Falkaunsalm (1962 meter) begint. Het is een prachtige panoramawandeling waarbij je door het bos, maar ook boven de boomgrens loopt en zowel het Kaunertal als het Inntal ziet liggen. Je wandelt over almen en bereikt een maximale hoogte van ruim 2200 meter. De gehele tocht is niet al te moeilijk doordat het hoogteverschil dat je overbrugt niet enorm groot is. Beide almen zijn met de auto te bereiken.

Bekijk de details van de wandelroute Aiferneralm - Falkaunsalm >

Wandelen Tiroler Oberland: Aifneralm - Falkaunsalm

Duur 2:40 uur
Hoogtemeters 300 meter klimmen, 320 meter dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en rotsen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Dalwandeling Via Claudia Augusta

Deze wandeling door het dal loopt van Ried naar Tösens en is geschikt voor minder ervaren wandelaars, families met kinderen of mensen die gewoon een mooie en relaxte tocht willen maken. Je loopt veelal in de buurt van de rivier de Inn en de route leidt je langs steile rotswanden en indrukwekkende bergen. Aan het einde van de wandeling kun je met de bus terug of wanneer je nog energie over hebt, kun je hetzelfde stuk terug lopen. 

Bekijk de details van de wandelroute Via Claudia Augusta >

Wandelen Tiroler Oberland: Via Claudia Augusta

Duur 2:30 uur
Hoogtemeters 228 meter klimmen
Afstand 6 km
Ondergrond Bosgrond en kiezels
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Anton-Renk-Hütte

Voor deze mooie wandeling naar de Anton-Renk-Hütte neem je eerst de gondel in Ried en ga je vervolgens met de stoeltjeslift verder omhoog naar Sattelklause. Vanaf hier begint de prachtige route naar de Fendler Alm, waarna je verder gaat richting de Zirmesköpfle en door naar de Anton-Renk-Hütte op 2261 meter hoogte. Het uitzicht vanaf de berghut en de gelijknamige waterval is de energie die je erin moet steken om hier omhoog te lopen meer dan waard. Let op: deze hut is onbemand en je kunt hier geen eten of drinken krijgen. Pauzeren voor een lunch of een drankje kan bij de Sattelklause en de Fendler Alm of je neemt zelf je lunch mee. Je kunt via dezelfde weg terug wandelen of kiezen voor een lange afdaling van circa drie tot vier uur terug naar Ried  langs de Stalanzer Alm, wat weer een heerlijke plek is voor een welverdiende pauze.

Bekijk de details van de wandelroute Anton-Renk-Hütte >

Wandelen Tiroler Oberland: Anton-Renk-Hütte

Duur 2:30 uur
Hoogtemeters 413 meter klimmen
Afstand 5,4 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en rotsen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandeling naar de Anton-Renk-Hütte
De klim naar de Anton-Renk-Hütte © TVB Tiroler-Oberland - Daniel Zangerl

#5. Platzertal - Lahnkopf - Gschnair Alm

Deze wandeling begint bij de Tscheylücke Pfunds en loopt naar de Greiter Säge. Het is een mooie rondwandeling die redelijk geleidelijk stijgt, behalve het laatste stuk naar het hoogste punt van de tocht, de 2471 meter hoge top van de Lahnkopf. De afdaling is wat steiler. Onderweg kom je langs de hoogste alm in de regio, de Platzer Alm, waar nog melk, boter en kaas wordt gemaakt. Uiteraard is dit een fijne plek voor een pauze onderweg. Elke donderdag kun je de wandelbus naar Tschey nemen, zodat je de auto lekker kunt laten staan. Wil je liever zelf rijden, dan is er bij Tschey een grote parkeerplaats.

Bekijk de details van de wandelroute Platzertal - Lahnkopf - Gschnair Alm >

Wandelen Tiroler Oberland: Platzertal - Lahnkopf - Gschnair Alm

Duur 6:30 uur
Hoogtemeters 965 meter klimmen, 1027 meter dalen
Afstand 14,8 km
Ondergrond Bosgrond, gras, stenen, kiezels en rotsen
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Zomervakantie tips