Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in Oostenrijk voor beginners: 7 fijne bestemmingen

Wandelen Bad Gastein
© Spalder Media Group

Wanneer je als beginner wilt gaan wandelen in de bergen, is Oostenrijk een ideaal land. Naast dat je er knusse dorpjes vindt en kan kiezen uit fijne accommodaties, zijn er veel mooie routes die je als beginner al prima kunt doen. Zo kun je het wandelen in de bergen rustig opbouwen. In dit artikel deel ik een aantal tips en zeven bestemmingen in Oostenrijk waar je als beginnende wandelaar goed uit de voeten kan in.

Voor het eerst wandelen in Oostenrijk

Ben jij van plan om voor de eerste keer op vakantie naar Oostenrijk te gaan om te wandelen, dan is het handig je goed voor te bereiden. Natuurlijk kun je je thuis al goed voorbereiden door regelmatig te gaan lopen en je basisuitrusting op orde te hebben. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming is het van belang je wandelingen langzaam op te bouwen, steeds wat verder en wat meer hoogtemeters.

Voor een eerste wandelvakantie in Oostenrijk zijn drie elementen van je uitrusting het belangrijkste: goede wandelschoeneneen rugzak en een waterdichte wandeljas. Natuurlijk is het fijn als je ook een wandelbroek en/of wandelshirt hebt, maar dat is tweede prioriteit. Je kunt ook in andere sportkleding, zoals een legging of sportbroek, prima in de bergen op pad gaan. Een katoenen shirt of een spijkerbroek raad ik ten sterkste af: het beweegt niet fijn en wanneer het eenmaal nat is van het zweet, worden de kledingstukken erg zwaar.

Wandelen beginners in Oostenrijk

1. Zell am See

Zell am See ligt zoals de naam al doet vermoeden aan een prachtig bergmeer. Dit is tevens een ideale plek om je wandelvakantie te beginnen: met een ontspannen wandeling zonder al te veel hoogteverschil langs de Zellersee, de Seepromenade. De ongeveer 400 km aan wandelpaden die in de regio zijn uitgezet, zijn onderverdeeld in drie niveau’s: blauw (eenvoudig), rood (gemiddeld) en zwart (moeilijk). Als beginner heb je hier keuze uit maar liefst 32 verschillende blauwe wandelingen. De Unterbergalmweg is met 200 hoogtemeters en 3,5 km een perfecte eerste kennismaking met wandelen in de bergen. Daarna kun je verder opbouwen met bijvoorbeeld de Güterweg Maiskogel of de Höhenpromenade.

2. Bad Gastein

Bad Gastein is een bijzonder sfeervolle bestemming in het Salzburgerland. Dwars door het dorp stort een enorme waterval naar beneden en ook is er een heerlijke thermen. Met zo’n 600 km aan wandelpaden van elk niveau, heb je hier als beginnende bergwandelaar genoeg keuze. Een tip is de Gasteiner Höhenweg. Dit is een makkelijke wandeling van zo'n twee uur en ongeveer zes km van Bad Hofgastein naar Bad Gastein en loopt grotendeels vlak op zo’n 1000 meter hoogte met uitzicht op het Gasteinertal. Ook op de almen van Sport Gastein, onderdeel van het Nationaal Park Hohe Tauern, kun je prachtig wandelen zonder dat het echt moeilijk wordt.

Gemakkelijke wandeling in SportGastein
Wandelen in Sport Gastein

3. Damüls

Damüls ligt in Vorarlberg, niet ver van de grens met Duitsland. Toch begeef je je hier in een indrukwekkende bergomgeving. Veel van de 200 km aan wandelpaden beginnen bij de deur van je accommodatie, maar je kunt ook met de stoeltjeslift ‘Uga-Express’ omhoog, zodat je op ‘hoogte’ kunt lopen met een heerlijk uitzicht. Hier liggen diverse rondwandelingen die relatief eenvoudig zijn en je kunt er ook voor kiezen om terug te lopen naar het dal. Een gemakkelijke beginnerswandeling is de Rundweg Ugaalpe, deze duurt zo’n 40 minuten en komt onder andere langs Michels Alphütte. Tip: geniet hier van verse alpenmelk en -kaas!

4. Achensee

De Achensee is het grootste meer van Tirol en het prachtige blauwe meer wordt omringd door een indrukwekkende bergwereld en diverse dorpjes. In de regio ligt een wandelnetwerk van zo’n 500 km aan paden van alle niveaus. Als beginner kun je natuurlijk heerlijk langs de oevers van het meer lopen, maar ook de wandeling naar de Dalfazalm is perfect voor beginners. Ondanks dat je midden in de imposante bergwereld loopt, is deze route absoluut niet moeilijk. Een ander fijn doel om naartoe te lopen is de Gramaialm. Je wandelt rustig bergop tussen de groene weides om vervolgens bij een knus bergrestaurant op de alm te komen.

Gemakkelijke wandeling met uitzicht op de Achensee
Een eenvoudige wandeling naar de Dalfazalm in Achensee met spectaculaire uitzichten

5. Zell am Ziller

Centraal in het Zillertal in Tirol ligt de plaats Zell am Ziller. Vanuit het dorp heb je direct toegang tot zo’n 120 km aan wandelpaden, maar het hele Zillertal biedt een veelvoud hiervan. Een prima wandeling voor een eerste dag is de Talbach Wasserfallweg, waarbij je 7 km en 200 hoogtemeters overbrugt. Een andere tip is de Schmankerlweg welke te bereiken is via de Rosenalmbahn. De eenvoudige wandeling naar de Schmankerlhütte Kreuzwiesenalm is zo'n 3 km lang en je klimt 210 hoogtemeters. Onderweg kom je diverse stations tegen waar je uitleg krijgt over de lokale specialiteiten.

6. Königsleiten

Wil je tijdens je vakantie verblijven in een echt ‘almdorp’, kies dan bijvoorbeeld voor Königsleiten in het Salzburgerland. Vanuit het dorp heb je toegang tot ongeveer 100 km aan wandelpaden. De Jodelwanderweg is een must wanneer je hier op vakantie bent. Je daalt 700 meter af, wat misschien best veel is, maar je hoeft niet te klimmen! Tijdens de wandeling kom je langs diverse stations waar je kunt leren jodelen, erg leuk! Een andere tip is het Wildgerlostal: parkeer je auto bij Gasthof Finkau en wandel in een half uur naar de Trissalm. Je zult verbaasd zijn over de mooie natuur van bergen, meren en gletsjers.

Gemakkelijke wandeling Königsleiten: Jodelweg
© Spalder Media Group
De Jodelweg in Königsleiten

7. Wagrain

Wagrain is een typisch Oostenrijks dorp, zoals je je dat voorstelt; een kerkje en knusse chalets eromheen. In de regio liggen ruim 70 wandelroutes, waarvan er 15 worden aangeduid als ‘gemakkelijk’. Bij de Höhenwanderung: Grießenkareck – Jandlalm neem je eerst de gondellift omhoog om vervolgens in 1,5 uur ruim 5 km af te leggen. De kleine 300 hoogtemeters zijn prima te doen voor beginners en je zult versteld staan van de mooie uitzichten. Ook de rondwandeling bij de Jägersee is een echte must-do. Je wandelt in ongeveer een uurtje rondom dit prachtige bergmeer.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.