Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Achensee: eenvoudige wandeling naar de Dalfazalm (1693 meter)

53047 - Wandelen Achensee: eenvoudige wandeling naar de Dalfazalm (1693 meter)

De Achensee is het grootste meer van Tirol en een geliefde vakantiebestemming zowel in de zomer als de winter. Het turquoise meer wordt omgeven tot twee prachtige gebergtes: Rofan en Karwendel. Vorige zomer was ik voor het eerst aan de Achensee en direct diep onder de indruk. Uiteraard biedt de regio enorm veel wandelmogelijkheden, van gemakkelijk en kort tot uitdagend en lang. Wij maakten een eenvoudige wandeling van het bergstation van de Rofan gondellift naar de Dalfazalm. Het is een klein uurtje lopen door een afwisselend landschap met waanzinnig mooie uitzichten op de Achensee en de omliggende bergen. Bovendien is de wandeling door het geringe hoogteverschil ook bijzonder geschikt voor beginnende bergwandelaars, senioren en families met (kleine) kinderen. De Dalfazalm zelf is sowieso een bezoekje waard! Dit is zonder twijfel één van de populairste wandelingen in de regio Achensee.

Wandelen Achensee: van het Rofan bergstation naar de Dalfazalm (1693 meter)

Duur 1 uur
Hoogtemeters 100 meter klimmen, 200 meter dalen
Afstand ca 2 km
Ondergrond Bosgrond
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: bergstation Rofan gondellift

Vanuit Maurach am Achensee brengt de Rofan gondellift je snel en comfortabel naar ruim 1800 meter hoogte waar de wandeling begint. Beneden bij het dalstation kun je je auto gratis parkeren, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de plaatselijke bus naar de lift te gaan. Wanneer je logeert in de regio kun je met de Achenseecard gratis gebruik maken van de bus.

53047 - rofan dalfazalm
Al vrij snel na de start loop je door het bos waar je af en toe een koe tegenkomt

De route Rofan bergstation - Dalfazalm (1693 meter)

 • Volg vanaf het bergstation de bordjes richting Dalfazalm, padnummer 413. Als je met je rug naar de lift staat, linksaf.
 • Binnen no-time wandel je door een prachtig bos. Pas op want je kunt hier ook koeien tegenkomen.
 • Een aanrader is om even de afslag richting het Speicherteich (bergmeertje) te nemen.
 • Je loopt in het begin vooral bergaf, maar niet te steil en eigenlijk kan je de weg niet kwijt raken.
 • Er is onderweg één kruising waar een pad rechtsaf richting de top van de Streichkopf gaat. Blijf hier dus gewoon rechtdoor lopen.
 • Eigenlijk heb je vanaf het begin al prachtig uitzicht op de Achensee. Onderweg kom je ligstoelen tegen om even heerlijk uit te rusten en te genieten.
 • Op ongeveer 2/3 van de wandeling gaat het pad langzaam omhoog en het laatste stukje naar de Dalfazalm daal je weer.
 • Na een klein uurtje wandelen bereik je de knusse Dalfazalm, een perfecte plek voor een heerlijke lunch!
 • Je kunt dezelfde weg teruglopen naar de gondellift (wederom een klein uurtje lopen) of via een steile weg in circa 1,5 uur terug naar Maurach in het dal wandelen. Onderweg kom je langs prachtige watervallen.
53047 - uitzicht achensee
De uitzichten onderweg zijn fantastisch

Simpele wandeling met 5 sterren uitzicht

Het mooie van deze eenvoudige wandeling is dat de route afwisselend is qua landschap en dat je waanzinnig mooie uitzichten hebt onderweg. Het ene moment loop je door een sprookjesachtig bos met prachtige dennenbomen, waarachter soms een koe schuilt, en het volgende moment wandel je op een open bergpad met uitzicht op het meer. Je hebt het gevoel dat je hoog in de bergen onderweg bent, zonder dat het spannend of moeilijk wordt. Je kunt je kinderen hier met een gerust hart mee naartoe nemen.

53047 - dalfazalm
De Dalfazalm ligt op een prachtige plek in het Rofan gebergte

Dalfazalm: de lekkerste Kaiserschmarrn van de omgeving

De Dalfazalm is een echte Tiroolse alm 'uit het boekje'. Een oeroude berghut die nog steeds in bedrijf is als boerderij. Naast de familie die de alm beheert, wonen er zo'n 30 melkkoeien, 60 jonge runderen, 70 schapen, 4 varkens en een paar hazen. Vroeger werd er op de alm nog kaas gemaakt en verkocht, maar tegenwoordig gaat de melk naar het dal waar het verder verwerkt wordt. Je kunt, wanneer je wilt, hier zelfs overnachten. Vanaf het terras van de Dalfazalm heb je wederom een heerlijk uitzicht op de Achensee. Lekker neerploffen en genieten van een drankje en een hapje dus. Tip: bestel hier de Kaiserschmarrn, want die zijn geweldig!

53047 - kaiserschmarrn
De Kaiserschmarrn bij de Dalfazalm zijn een aanrader!
53047 - wandelbordje
De route staat goed aangegeven
53047 - alpenkoe
Een koe onderweg in het bos
53047 - uitzicht achensee (1)
Heerlijke uitzichten vanaf de Dalfazalm
53047 - schuutjes bij de dalfazalm
De oude schuren bij de Dalfazalm
53047 - bergmeer
Vergeet niet even de afslag naar dit mooie meertje te maken
53047 -
Op zoek naar actie? Maak een vlucht met de Airrofan
Op zoek naar actie? Maak een vlucht met de Airrofan

Tips:

 • Bij het bergstation van de Rofan gondellift ligt de attractie Airrofan Skyglider. Via kabels word je in een soort enorme adelaar achteruit omhoog getrokken naar de top van de 2040 meter hoge Gschöllkopf. Vervolgens word je ‘los gelaten’ en vlieg je het eerste stuk met zo’n 80 km/u over het berglandschap. Daarna minder je vaart en glijd je rustig terug naar het dalstation. Een super avontuur voor iedereen die minimaal 1.30 meter lang is en geen last heeft van hoogtevrees.
 • Wandel je liever terug naar het dal, dan kun je het pad 413 blijven volgen. Onderweg kom je langs de Dalfazer Wasserfall en de Buchauer Wasserfall. Vooral de eerste helft van de route is flink steil en is daarom minder geschikt voor kleine kinderen en onervaren wandelaars.
 • Wil je liever geen liften gebruiken, dan zijn er verschillende routes naar de Dalfazalm welke gemiddeld zo'n 2 uur lopen zijn. Je kunt kiezen uit het pad nummer 13 of via de 401 en de 24 langs de Buchauer Alm. Bij beide wandelingen overbrug je ruim 700 hoogtemeters, dus enige wandelervaring en conditie is hier wel een vereiste.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.