Skip to navigation Skip to main content

Wandeltechniek in de bergen

8399 - Wandeltechniek in de bergen

Wandelen in de bergen, het lijkt zo eenvoudig. Je zet gewoon je ene voet voor je andere en je loopt de berg op. En zo is het natuurlijk ook, maar toch zie je dat mensen die in de bergen zijn opgegroeid vaak een hele andere wandeltechniek hebben. Wij hebben leren lopen in een vlak land, en dat is uiteraard heel anders dan wanneer je continue een berg of heuvel op en af loopt. Maar de ‘schade’ kun je nog inhalen. In dit weblog deel ik tips om te werken aan je wandeltechniek in de bergen. Zodat jij ook als een ‘Einheimische’ de berg omhoog loopt en meer energie over hebt.

Goede en stevig wandelschoenen

De basis van een goede wandeltechniek zit ‘m in een paar stevige wandelschoenen met profielzolen. Afhankelijk van het terrein waar je loopt, glooiend over goede paden of klimmend over rotsen, dienen deze wandelschoenen een stevigere zool en beter profiel te hebben. In de bergen wandelen op gympies met plastic zolen? Vergeet het maar… Lees hier meer over wandelschoenen >

8399 - wandelschoenen (1)
Onderschat het belang van goede bergschoenen niet!

Kleine stappen, rustig ritme

Zeker aan het begin van de wandeling, maar eigenlijk gedurende de hele tocht, is het belangrijk dat je kleine stappen neemt en in een rustig tempo loopt. Veel mensen maken de fout te snel te starten en te grote stappen te maken. Dit komt omdat we gewend zijn om op een vlak en horizontaal trottoir te lopen. Hierdoor ben je snel vermoeid en kom je niet in een prettig ritme met een goede hartslag. Begin dus heel rustig en bouw na 20 minuten eventueel je tempo iets op. Probeer ook geen drukke bewegingen te maken met je armen, maar beweeg rustig en beheerst. Je moet dus echt een paar versnellingen terug in de bergen. Op deze manier bespaar je tevens kracht die je nog hard nodig hebt voor de rest van de klim en ook de afdaling.

8399 - wandelen in groepen (1)
In een groep is het nog belangrijker een rustig tempo aan te houden

Houd je zwaartepunt boven je voeten

Een heel belangrijke tip tijdens het bergwandelen: houd je zwaartepunt boven je voeten. Wij ‘vlaklanders’ leunen al snel richting de berg als we omhoog lopen, waardoor je zwaartepunt ver voor je voeten komt te liggen. Dit is vermoeiend en ook niet goed voor je evenwicht. Eigenlijk kun je het beste (en dit is voor skiërs een herkenbaar punt) een beetje richting het dal leunen. Hierdoor sta je stevig op je voeten en is je balans stabieler. Doordat je beter je gewicht op je schoenzolen hebt, glijd je ook minder snel uit en sta je steviger. Wandelstokken kunnen een goede hulp zijn om je zwaartepunt boven je voeten te houden.

8399 - wandelrugzak (1)
Pas op dat een (zware) wandelrugzak je niet uit balans brengt
Pas op dat een (zware) wandelrugzak je niet uit balans brengt

Krachten sparen

Heb je de keuze tussen hoge opstapjes of een langer pad, kies dan voor het pad. Dit bespaart je enorm veel kracht en is minder belastend voor je spieren. Probeer ook niet te denken: “Ik neem dit steile stukje even snel, dan heb ik dat maar gehad”, de kans is namelijk groot dat er hierna nog een steil stuk komt. Kijk dus altijd goed hoe je je route kiest; de kortste weg is niet altijd de beste. Probeer iedere 2 uur even pauze te houden om iets te eten of te drinken. Het meest efficiënt voor je lichaam is een pauze van 2 minuten, maar we zijn ook in de bergen om te genieten. 20 minuten is een prima duur voor een pauze. Zorg ervoor dat je tijdens je pauze niet teveel afkoelt. Ga ook niet op je eerste vakantiedag voor een enorm lange wandeltocht, maar bouw het rustig op. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte en je spieren aan de inspanning. Ook met het gebruik van wandelstokken kun je veel krachten sparen.

Rustig en soepel afdalen

Strik je wandelschoenen nog even goed, voordat je aan de afdaling begint. Druk je hiel in de achterkant van je schoen en doe je veters goed vast, waarbij je de druk verdeeld over de hele schoen. De tip bij het afdalen is: kleine stappen. Zorg ervoor dat je voet goede grip heeft voor je hem helemaal belast. Rol je voet netjes af via je teen. De grootste fout bij het afdalen is dat mensen met een gestrekt been vol op hun hak landen. Dit is een enorme belasting voor niet alleen je knieën, maar ook je heupen. Probeer ‘soepel’ af te dalen. Buig je knie altijd licht (niet te ver, dat kan schadelijk zijn voor je knieschijf), waardoor je de stap opvangt met je spieren en niet de klap op je knie krijgt. Kom je een hele hoge afstap tegen, dan kun je er ook voor kiezen eerst te knielen en vervolgens je been uit te strekken. Hierdoor is de afstap minder belastend voor je gewrichten.

8399 - afdalen (1)
Maak ook tijdens het afdalen kleine stappen

Dit waren enkele tips voor een betere wandeltechniek in de bergen. Wil je persoonlijke tips krijgen, ga dan een keer op pad met een berggids. Hij of zij kan je direct tips geven die op jou van toepassing zijn. Erg leuk en leerzaam!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.