Alternatief voor de Gotthardtunnel: de Lukmanierpas

Alternatief voor de Gotthardtunnel: de Lukmanierpas

7 december 2018

door Joanne in Tips

Als je op weg gaat naar Italië via Zwitserland, dan rijden de meeste mensen via de Gotthardtunnel. Dat gaat sneller dan de oude weg over de Gotthardpas, maar er staat vaak wel file voor de tunnel… Je kunt natuurlijk aanschuiven in de rij, maar er is een andere optie. Wist je dat ten oosten van de Gotthard een rustige, mooie pasweg ligt? Deze pas markeert de overgang van het kanton Graubünden naar Ticino, het Italiaanse deel van Zwitserland. De pas heet Passo del Lucomagno, ook wel Lukmanierpas en bereikt een maximale hoogte van 1920 meter. Deze pas neem je niet voor de snelheid, maar wel voor het genieten onderweg.

Rij eerst over de Oberalpas

Wil je hier komen vanuit Nederland, dan zul je bij Andermatt moeten afslaan naar het oosten. Eerst rijd je nog over een andere pas: de Oberalppas. Je komt dan vlak langs de oorsprong van de Rijn. Daar kun je al een tussenstop maken voor een wandeling. Eenmaal over de pas ligt bij Disentis de afslag naar de Lukmanierpas. In Disentis (onderaan de Lukamnierpas) is ook een Zwitsers geprijsde camping als je wilt overnachten. Met een ijskoud bergmeertje.

Stop voor een picknick op de Passo del Lucomagno

Rij je eenmaal de pas over, dan kom je na het meer op een soort hoogvlakte. Je merkt er niets van, maar onder deze hoogvlakte ligt de nieuw lange Gotthardtunnel. Vanaf deze hoogvlakte kun je mooi wandelen. Wil je niet te grote lange inspanningen, dan kun je ook slenteren door het bos of over graslanden. Picknicken bij het beekje of een hangmat ophangen in de schaduw. Dit gebied is voor vele Zwitsers in het weekend de plek om lekker te chillen. We zijn dan ook niet de enige op de vlakte. Toch is de wandeling die we ondernemen rustig. Hier komen we weinig mensen tegen.

Picknicken op de Lukmanierpas

Veel wandelingen op de Lukmanierpas

Op de pas zijn allerlei mogelijkheden om te wandelen. Wil je een korte wandeling maken, dan kun je bijvoorbeeld een rondje om het Lai da Sontga Maria lopen. Dit is het meer op de pas. Na de pas kun je aan de westzijde allerlei rondwandelingen maken rond de Sorgente del Brenno. Dit is de rivier die in het Valle Santa Maria naar beneden stroomt. Wil je het helemaal makkelijk maken, dan start je bovenop de pas en neem je daarna de postbus weer terug naar boven. Ook kan je wandelen naar een berghut, bijvoorbeeld Capana Cadlimo, om daar een nachtje hoog in de bergen door te brengen. Wij kiezen voor een pittige tocht van vier uur wandelen.

Wandelen met een vredesduif

Wij maken een wandeling naar de pas van de zon en de pas van de duif, ofwel de Passo del Sole en de Passo del Colombe. Het klinkt alsof een vredesduif neerstrijkt. De wandeling leidt rondom de Pizzo Colombe. Bovenop de Passo del Sole hangen boeddhistische vlaggetjes. Ze wapperen vrolijk in de wind. We lopen door velden wolkatoen en ontwaren een meertje bij de Passo del Colombe. Langs het meer zijn zandstrandjes. Wat een plek voor pauze. Er zijn al een aantal mensen omheen neergestreken. Elke wandelaar die we vandaag getroffen hebben, geniet hier van een uitgebreide picknick. Het meer is er ruim genoeg voor. Vanaf de Passo del Colombe blijkt de afdaling best technisch en scherp naar beneden te leiden. Schaduw is er niet vaak en op de warme dag waarop wij wandelen, snakken we naar verkoeling.

Boeddhistische vlaggetjes bij de Lukmanierpas

Door naar Italië

Verkoeling is er niet te vinden op de vlakte, je moet echt door naar het Hospis of naar het centrum Pro Natura, iets lager gelegen dan de pas. Daar vindt je schaduw, eten en drinken. Na een duik in het beekje is iedereen weer helemaal opgefrist. Klaar om verder te rijden naar Italië… Dit is de pasovergang die gebruikt werd voor de Gotthard bestond. De Romeinen gingen je hier voor.

Opfrissen in een riviertje bij de Lukmanierpas

Ontdek de Lukmanierpas op de fiets

Ben je dol op fietsen, dan is de Lukmanierpas zeker een aanrader. Vanuit het zuiden start je in Biasca. Hier vandaan is het 41 kilometer stijgen, waarbij je 1600 hoogtemeters aflegt. Dat is zeg maar, net zo hoog als de Mont Ventoux, maar dan twee keer zo lang. Onderaan is het handig de fietsroutebordjes te volgen. Daarmee vermijd je de drukke pasweg. Bovenop de top ligt het Ospizio del Lucomagno. Hier kan je bijkomen met een drankje en een hapje voor je weer naar beneden rijdt.

Bovenop de Lukmanierpas kan de vakantie goed beginnen. Na een korte stop ben je helemaal klaar voor de rest van de reis richting Biasca, op naar Italië!

Wandelen langs een bergmeer op de Lukmanierpas

Wandelen door de bergen bij de Lukmanierpas

Wandelen bij de Lukmanierpas

Zomervakantie tips