Over de Gotthard Pass

 © Pixabay 
Uitzicht op Gotthard pass

7 augustus 2019

door Miranda in Algemeen

De Gotthardtunnel, waarschijnlijk ken je hem wel. In de zomer is de Gotthardtunnel altijd erg druk, dankzij de vele vakantiegangers die naar Italië gaan. Het nadeel van deze tunnel is dat de drukte voor lange wachttijden kan zorgen. Ook wij staan nu in de file. En, net zoals de meesten, heb ik het niet zo op files. We besluiten dat dit hét moment is om eens via de Gotthard Pass te gaan. Bij Wassen verlaten we de snelweg en beginnen we aan de klim van de bijna 2100 meter hoge pas.

Tussen de motorrijders

Als we door het eerste dorpje rijden, valt op hoeveel motorrijders de pas nemen in plaats van de tunnel. Logisch, 17 km lang op je motor door een tunnel rijden is behalve ongezond, ook nog eens erg saai. Op de rotonde draait er net een grote camper voor ons de weg op. Jammer, daar gaat ons uitzicht en bovendien “kruipt” de camper door de haarspeldbochten. Gelukkig kunnen we de camper even later alsnog inhalen en rijden we tussen de motorrijders verder.  

Neem jij de Gotthard tunnel of Gotthard pass? (Foto: © Google Maps)

Blauw bordje of wit bordje

We rijden langs Andermatt, een rustig dorpje dat vooral bekend staat als wintersportbestemming. Opeens zie ik een wit bordje “Gotthardpass” en we slaan rechtsaf. Na een paar honderd meter slaat de twijfel toe; de weg wordt smaller en asfalt maakt plaats voor klinkers. We stoppen even om te kijken of we wel goed rijden. Er blijken twee wegen naar boven te zijn, de brede “normale” weg en dit oude straatje. Ach, we hebben een 4x4 en we houden wel van een avontuur dus we besluiten dit spannende weggetje verder te nemen.

Ook interessant:

Goed te doen

Al hobbelend over het oude straatje, en genietend van mooie uitzichten, komen we boven op de Gotthard pass aan. Het is echt een toeristische plek met een restaurant, museum, verschillende winkeltjes en vele motoren en auto’s die stoppen om te genieten van het uitzicht. Vanaf de pas nemen we de normale weg richting het dal. Deze weg is prima, goed onderhouden en breed. Een “eitje”. Dan zien we tot onze spijt dat het gezellige, rustige, oude weggetje ook een dalafdaling heeft. Jammer, voor we kunnen omkeren zijn we weer een paar kilometer verder, dus we besluiten de normale bergweg richting Airolo te vervolgen.

uitzicht vanaf de Gotthard Pass
Genieten van het prachtige uitzicht! (Foto: © Pixabay)

Klein uurtje

Bij Airolo aangekomen gaan we verder op de A2. Ons tochtje over de Gotthardpass, zo’n 35 km, kostte ons een klein uurtje, inclusief 10 minuten “genieten van het uitzicht”. Veel beter dan een uur in de file staan voor de tunnel!

Heb jij wel eens over de Gotthard Pass gereden? Laat in een reactie achter wat je ervan vond!

Zomervakantie tips