Skip to navigation Skip to main content

Angst in de auto op bergwegen: 9 tips

Auto Ford Rotsen
© Spalder Media Group

De bergen zijn prachtig, maar om er te komen zal je veelal over bergwegen moeten rijden. Sommige wegen zijn breed en eenvoudig, andere wegen zijn smal en slingeren via haarspeldbochten omhoog. Niet iedereen voelt zich even rustig wanneer hij of zij in de auto zit op een bergweg. De diepe afgronden en scherpe bochten zorgen soms voor angst en onzekerheid. In dit artikel 9 tips voor mensen die bang zijn in de auto op een bergweg.

1. Achterhaal waar je precies bang voor bent

Wanneer je merkt dat je bang bent in de auto, probeer dan te achterhalen waar deze angst vandaan komt. Rijdt de bestuurder te snel? Vraag dan of hij iets rustiger kan rijden. Vind je de afgrond eng? Kijk dan de andere kant op. Ben je bang om de afgrond in te rijden? Bedenk dan dat de kans dat dit gebeurt echt heel klein is.

2. Maak je angst bespreekbaar

Wanneer je met je reisgenoten deelt dat je bang bent, kan dit al de helft van het probleem oplossen. Geef ook aan wat je juist wel/niet prettig vindt. Hoor je liever een muziekje in de auto of wil je kletsen als afleiding? Bespreek je angst, dat maakt het al een stuk minder erg.

3. Zelf rijden

Natuurlijk zal je even over een drempel moeten, maar wanneer je zelf de auto bestuurt, hebben de meeste mensen veel minder last van angst. Je bent geconcentreerd op de weg en bovendien merk je dat je echt niet zomaar een bocht uitschiet of de afgrond instuurt. Je volgt gewoon de weg en zal merken dat het heel soepel gaat. Tips voor autorijden in de bergen >

Smalle Bergpas
© Spalder Media Group
Sommige smalle wegen zorgen voor angst tijdens het rijden in de bergen

4. Kijken waar de weg heengaat

Veelal heeft de angst in de auto te maken met hoogtevrees. De afgronden naast de auto zullen veel mensen bang maken. Probeer je daarom op de weg te concentreren en kijk waar deze heengaat. Kijk niet opzij, maar vooral naar voren en omhoog.

5. Zoek afleiding

Probeer je te focussen op andere dingen dan op je angst. Zet een gezellig muziekje op, maak plannen voor de komende dagen, denk aan leuke dingen en praat met je reisgenoten. Word je niet misselijk in de auto, dan kun je ook bijvoorbeeld je foto’s uitzoeken op je telefoon of je social media bekijken.

6. Vaker doen

Wanneer je vaker in de auto in de bergen zit, zal je merken dat je angst minder wordt. Je krijgt vertrouwen in jezelf of je partner als chauffeur en het is minder vreemd om te rijden in de bergen. Probeer het rijden in de bergen vooral niet te vermijden, maar geef je eraan over en doe het gewoon.

Auto Bergen (1)
© Spalder Media Group
Blijf vooral rijden in de bergen om je angst te overwinnen

8. Zingen!

Ademhaling is belangrijk om je angst onder controle te houden. Concentreer je daarom op je ademhaling: adem rustig in en uit. Een manier om je ademhaling onder controle te houden is zingen. Dus zet je favoriete muziek op en zing jezelf door de bergen heen! Dan blijft je ademhaling vanzelf onder controle.

9. Therapie

Is jouw angst zo groot, maar wil je wel graag een tocht maken door de bergen, overweeg dan een angsttherapie. Hier krijg je handvaten om je angst te herkennen en onder controle te houden.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.