Skip to navigation Skip to main content

Checklist & tips: is jouw auto vakantieklaar?

Auto Ford

Nog even en dan breekt de zomervakantie weer aan; een checklist om jouw auto vakantieklaar te maken, is dus wel handig! Ga je met de auto naar de bergen, dan is het aan te raden je alvast goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je straks zonder problemen de Alpen inrijdt. In dit blog vind je een handige checklist en tips om jouw auto vakantieklaar te maken.

Laat een zomercheck doen voor je auto

Voordat je je rit naar je vakantiebestemming start, is het aan te raden een zomercheck voor je auto te laten uitvoeren. Je gaat immers een lange reis met kilometers tegemoet in (hopelijk) zomerse temperaturen. Niet alleen is het belangrijk dat je je banden tijdig hebt gewisseld voor zomerse exemplaren, ook worden er andere dingen gecontroleerd om je auto vakantieklaar te maken. Een zomercheck voor je auto kun je al voor een paar tientjes laten uitvoeren. Er wordt op zo’n twintig punten gecontroleerd: ruitensproeiers, bandenspanning, oliepeil, trekhaakaansluiting, airco, remvloeistof en -blokken, accu, koelsysteem en meer.

Zelf de belangrijke punten nalopen? Check deze zaken om ervoor te zorgen dat je auto vakantieklaar is voor aankomende reis.

 • Controleer het koelvloeistofpeil (bij een koude motor!). Staat het peil onder het minimum, zorg dan dat het reservoir bijgevuld is voordat je op vakantie gaat.
 • Check de bandenspanning; dit kun je eenvoudig zelf doen. Een lage bandenspanning is namelijk niet goed voor het brandstofgebruik en de wegligging. Te hoog zorgt daarentegen weer voor slijtage. De juiste bandenspanning kun je in het boekje van je auto vinden. Stel de bandenpomp in op de juiste spanning, sluit aan op het ventiel en houd vast totdat je een piepje hoort.
 • Niet alleen wil je het oliepeil voor je op vakantie gaat checken, eigenlijk zou dit elke maand goed zijn. Haal de peilstok tevoorschijn, maak deze schoon en stop de stok vervolgens terug in de motor. Op deze manier kun je eenvoudig het peil aflezen en weet je of er olie (zorg voor de juiste olie!) moet worden bijgevuld. Het peil dient tussen het minimale en maximale niveau in te staan.
 • Belangrijk en fijn op hete zomerdagen: een goedwerkende airco. Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld, zo voorkom je een drooglopende of slechtwerkende airconditioning.
 • Met de caravan de bergen in? Kijk nog even de trekhaakaansluiting na. Controleer of deze goed bevestigd zit en kijk ook de verlichting van de aanhanger na.
Zomercheck laten doen voor de auto

Zorg dat je de juist vignet(ten) hebt

Ga je met de auto op vakantie naar de bergen, dan dien je over de juiste vignetten te beschikken. Zodra je naar Oostenrijk of Zwitserland gaat of er doorheen rijdt, moet je een sticker op je voorruit hebben, anders riskeer je een fikse boete. Een vignet kun je trouwens ook digitaal aanschaffen, zodat je geen sticker hoeft op te plakken. Het vignet Oostenrijk is geldig voor tien dagen, twee maanden of een jaar, die voor Zwitserland heeft een geldigheid van een heel kalenderjaar.

Vignet plakken op de voorruit, zo doe je dat
© Spalder Media Group

Vergeet deze belangrijke dingen niet

Iets anders dat op de checklist hoort om je auto vakantieklaar te maken, is een inpaklijst van belangrijke dingen voor in de auto. En dan hebben we het hier niet over broodjes voor onderweg, maar over het kentekenbewijs van je auto en een Europees schadeformulier bijvoorbeeld. Ga je met de auto de grens over, dan is het handig om deze dingen mee te nemen zodat je goed voorbereid onderweg bent. Vergeet ook het instructieboekje van de auto niet, mocht je onverhoopt voor verrassingen komen te staan, en neem de groene kaart van de auto mee.Pech onderweg? Ga goed verzekerd op reis!

Het kan helaas gebeuren: je komt in een pechsituatie terecht. Om vervelende situaties te voorkomen, is het aan te raden te controleren of je goed verzekerd bent in het buitenland in dergelijke omstandigheden. Ben je voldoende verzekerd of dien je je verzekering uit te breiden ofwel te wijzigen voordat je op vakantie gaat?

Met de auto onderweg in Oostenrijk

Inpakken: neem ook dit mee op vakantie in de auto

En wat nog meer handig is voor onderweg? Kleine inpakchecklist om je auto vakantieklaar te maken, zodat je die lange rit naar bergen overleeft:

 • Eten en drinken
 • Navigatieapparatuur
 • Afvalzakjes
 • Zonwering
 • Verfrissingsdoekjes/desinfectiemiddelen
 • Verbanddoos

Tip voor je bagage: met een lichtere auto bespaar je brandstof. Laat dus thuis wat je thuis kunt laten. Leg overigens de zwaarste spullen onder in de kofferbak en houd de hoedenplank zoveel mogelijk vrij voor goed zicht.

Met de Ford parkeren in Oostenrijk

Let op deze buitenlandse verkeersregels

De verkeersregels zijn niet overal hetzelfde en zodra je de grens over rijdt, moet je rekening houden met andere verkeerssituaties. Check welke regels er gelden in de landen waar je doorheen rijdt, soms wijken die af van de Nederlandse regels. Ook is rijden in de bergen heel anders dan hoe wij gewend zijn te rijden. Zo heeft stijgend verkeer bijvoorbeeld voorrang.

 

Met de auto op vakantie in de bergen

Heb je de checklist en tips allemaal nagelopen en is jouw auto vakantieklaar? Dan kan de zomervakantie beginnen! Ben je nog zoek naar wat inspiratie voor je volgende bergvakantie? Maak bijvoorbeeld in Oostenrijk eens een rit over de mooiste bergwegen van het land. Liever genieten van de natuur en vrijheid? Bekijk deze leuke campingstips en geniet van een heerlijke tijd midden in de bergen!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.