Skip to navigation Skip to main content

Dit moet je meenemen als je met de auto op vakantie gaat

Auto Ford op bergweg
© Spalder Media Group

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders op reis gaan. De meeste mensen pakken de auto richting hun vakantiebestemming. Reizen met de auto is makkelijker, je kan meer meenemen dan wanneer je het vliegtuig pakt en je hoeft ook niet aan het gewicht van je koffer te denken. Aangezien in het buitenland andere regels gelden voor wat je bij je moet hebben in de auto, heb ik de regels hieronder op een rijtje gezet.

Regels Nederland

Wanneer je met de auto door Nederland reist, ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen bij je te hebben. Maar als je met je auto of camper door pech of een ongeval stil komt te staan langs de weg, ben je wel verplicht je medeweggebruikers te waarschuwen. Als je waarschuwingslichten nog werken, hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen. Echter, als je waarschuwingslichten het niet doen, moet je wel verplicht een gevarendriehoek op zo’n 30 meter achter je auto plaatsen. Het wordt dus wel sterk aangeraden een gevarendriehoek bij je te hebben.

Tip: huur je een auto in het buitenland? Controleer dan of alle verplichte veiligheidsartikelen aanwezig zijn!Veiligheidsvestje op motorkap Ford
© Spalder Media Group

Verplicht in de auto in Duitsland

Als je voor je zomervakantie richting de Alpen gaat, is de kans groot dat je door Duitsland rijdt. Hier gelden andere verkeersregels dan in Nederland. In Duitsland zijn auto’s met een Duits kenteken verplicht de volgende uitrusting bij zich te hebben: een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos. Deze dingen zijn dus niet verplicht voor auto’s met een Nederlands kenteken, maar er wordt wel sterk aangeraden om dit bij je te hebben. Zo blijft de situatie zo veilig mogelijk in geval van pech. Voor voertuigcombinaties van een auto (of camper) met een caravan of aanhanger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg geldt dat er twee wielkeggen aanwezig moeten zijn.

Verplicht in de auto in Oostenrijk

Oostenrijk is niet alleen populair in de winter, ook ’s zomers komen we er graag. Als je met de auto naar Oostenrijk gaat, moet je verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos bij je hebben. Dit zijn dezelfde artikelen als Duitsland. Daarnaast geldt ook voor Oostenrijk dat in auto’s of campers met een caravan of aanhanger erachter met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg twee wielkeggen aanwezig moeten zijn. Dit geldt ook voor voertuigen die een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg hebben. Daarnaast is op de snelweg een vignet Oostenrijk verplicht.

Bord vignet kopen Oostenrijk langs snelweg
© Spalder Media Group

Verplicht in de auto in Zwitserland

Ook Zwitserland ontvangt elke zomer duizenden Nederlandse vakantiegangers. Voor dit land geldt echter geen lijstje met dingen die je verplicht in je auto moet hebben. Het enige voorwerp dat hier verplicht is, is de gevarendriehoek. Het is wel belangrijk dat deze binnen handbereik van de bestuurder ligt, zodat hij of zij hem snel kan pakken als dat nodig is. Bewaar je gevarendriehoek dus niet onder al je bagage in je kofferbak, maar op een bereikbare plek.

Verplicht in de auto in Italië

Met de auto naar Italië is een eind, maar zeker niet ongewoon. Jaarlijks rijden veel Nederlanders richting de Italiaanse Alpen om daar te genieten van hun welverdiende vakantie. Als je met de auto door Italië rijdt, moet je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je hebben. Ook hier geldt dat je veiligheidshesjes binnen handbereik moeten liggen.

Verkeersbord grens Italië
© Spalder Media Group

Verplicht in de auto in België

Of je nou een korte stedentrip naar België hebt gepland of je rijdt erdoorheen naar Frankrijk, ook in België ben je verplicht bepaalde veiligheidsartikelen bij je te hebben. Een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en goedgekeurde brandblusser moeten verplicht in je auto aanwezig zijn. De verbanddoos en brandblusser zijn alleen verplicht voor auto’s met een Belgisch kenteken. Toch wordt iedereen aangeraden die voorwerpen ook bij zich te hebben om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verplicht in de auto in Frankrijk

Frankrijk is niet alleen een populaire vakantiebestemming, het is ook een belangrijk doorreisland voor mensen die de Spaanse zon opzoeken. Voor Frankrijk geldt dat je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je moet hebben en dat je deze ook moet gebruiken in geval van pech of een ongeluk. Het veiligheidshesje moet makkelijk te bereiken zijn en voldoen aan de EN471-norm, oftewel: hij moet fluorescerend geel, oranje of rood zijn en voorzien van retro-reflecterende banen. Daarnaast moet je ook verplicht een alcoholtest in je auto hebben. Echter, je krijgt geen boete wanneer je deze niet bij je hebt.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.