Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die je niet moet doen als je met de auto in de bergen bent

Ford Bergen Weide
© Spalder Media Group

Met de auto de bergen in is heerlijk, maar rijden in de bergen is - uiteraard - heel anders dan rijden in ons vlakke landje. Bochtige wegen die soms best smal kunnen zijn of bergwegen die behoorlijk steil zijn: je komt het allemaal tegen onderweg. En er zijn ook dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met de auto in de bergen onderweg bent. Zo raakt je tank echt veel sneller leeg wanneer je bergop rijdt en zijn locals niet zo blij wanneer je voor iedere bocht even je claxon indrukt of heel langzaam over die mooie route rijdt. Daarom in dit artikel tien dingen die je niet moet doen wanneer je met de auto in de bergen bent. En, wat je in dat geval vooral wel moet doen natuurlijk!

Autorijden in de bergen

Autorijden in de bergen is iets wat je moet leren en zeker in het begin is het behoorlijk wennen. Maar net als voor veel dingen geldt ook hier: oefening baart kunst en hoe meer uren je in de bergen rondrijdt, hoe gemakkelijker het wordt. Maar er zijn altijd een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ook zul je merken dat de locals heel anders rijden in 'hun bergen' dan jij met je gele kenteken die misschien één of twee keer per jaar de bergen intrekt. Kortom, er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen, en die lees je hieronder.

1. Met een te lege tank de berg oprijden

In de Alpen kun je niet in ieder (berg)dorp tanken. Houd hier rekening mee wanneer je naar je bestemming rijdt die wat hoger in de bergen ligt. Kijk van tevoren of er een benzinepomp is op je bestemming en tank anders nog even in het dal vóór je de berg oprijdt. Het spreekt voor zich dat je auto veel meer brandstof gebruikt wanneer je bergop rijdt en voor je het weet loopt die benzinemeter ineens heel snel naar beneden.

2. De hele tijd op je rem trappen

In de bergen is het belangrijk om zoveel mogelijk op de motor te remmen wanneer je met de auto afdaalt. Wanneer je in een te hoge versnelling naar beneden rijdt, zul je merken dat je snelheid rap toeneemt en je steeds bij moet remmen. Niet fijn voor je remmen die oververhit kunnen raken en ook niet prettig voor de mensen die achter je rijden. Rijd daarom in een lagere versnelling en schakel sowieso voor een haarspeldbocht altijd terug naar de tweede versnelling. Heb je een automaat, zet deze dan in de bergversnelling of schakel handmatig terug indien dit kan.

Ford Focus Blauw
© Spalder Media Group
Rijd in een lagere versnelling en rem zoveel mogelijk op de motor

3. Denken dat je die local kan bijhouden

Een local kent de plaatselijke wegen op z'n duimpje en weet precies waar de scherpe bochten in de weg zitten. Bovendien is deze persoon geboren en getogen in de bergen en heeft hij of zij hier ook leren rijden. Laat je niet uitdagen of denk niet dat je de gemiddelde local kunt bijhouden op een bergweg. Je zal niet de eerste toerist zijn die in een vangrails belandt, omdat hij de bocht net iets verkeerd had ingeschat.

4. Je auto gewoon overal parkeren zonder na te denken

Wanneer je je auto wilt parkeren in de bergen, kijk dan goed om je heen. Is hier voldoende ruimte om te parkeren en mag het? Is er een steile helling naast je auto waar eventueel rotsen of stenen vanaf kunnen vallen bovenop jouw auto? Kan de eigenaar van die onverharde weg nog wel langs jouw auto als je hier parkeert? Let er ook op hoe je wielen staan wanneer je op een helling parkeert. Zorg er altijd voor dat je auto, mocht deze onverhoopt gaan rollen, tegen de bergwand rijdt en niet in het ravijn...

Ford In Oostenrijk
Zet je auto niet zomaar ergens neer zonder te kijken of het echt kan en handig is

5. Toeteren voor de bocht

Op smalle bergwegen wordt er soms getoeterd, vooral door bussen en/of vrachtwagens. Op die manier geven ze aan dat ze in aantocht zijn en kan het andere verkeer hier rekening mee houden. Doe dit als automobilist niet na. Echter voor bergbewoners, maar ook voor dieren, is dit getoeter erg vervelend en storend. Soms staan er om die reden ook verbodsborden in de bergen. Is de weg smal en de bocht niet overzichtelijk? Rijd dan rustig, zodat je gewoon kunt remmen als er een tegenligger komt.

6. Je ergeren aan die vrachtauto of bus voor je

Het liefst rijd je natuurlijk in je eigen tempo de berg omhoog of naar beneden. Dat is gewoon het prettigst, maar helaas gaat dat niet altijd. Zeker bergop kan het behoorlijk irritant zijn wanneer je achter een langzame bus of volbeladen vrachtauto omhoog kruipt. Neem de tijd en geniet van de omgeving: je hebt immers vakantie en geen haast, toch?

Koeien Weg Bergpas
© Spalder Media Group
Erger je niet aan langzamer verkeer

7. Denken dat je nog wel even kan inhalen voor de bocht

Inhalen in de bergen kan, maar zorg dat je de situatie goed kunt overzien en weet hoe snel je auto kan optrekken indien je bergop rijdt. Houd er rekening mee dat, wanneer je bergaf rijdt, je flink hard moet remmen wanneer je snelheid toeneemt door een inhaalactie. Bovendien komt die bocht vaak veel eerder dan je had gedacht... Pas dus heel goed op en laat je niet verrassen door een bocht of die ene tegenligger.

8. Op de verkeerde weghelft rijden

In de bergen komt er vaak heel wat stuurwerk aan te pas om je auto op de goede weghelft te houden en netjes door de haarspeldbochten te sturen. Regelmatig komt het voor dat auto's of motorrijders op de verkeerde weghelft komen doordat ze een bocht afsnijden, te veel snelheid hebben of de situatie verkeerd inschatten. Blijf altijd op de goede weghelft om problemen te voorkomen en wees alert op bussen en vrachtwagens die soms in bochten wel een deel van jouw weghelft nodig hebben.

Ford Kuga Haarspeldbocht
© Spalder Media Group
Net op het lijntje van de weghelft rijden of eroverheen kun je beter voorkomen

9. In een te hoge versnelling naar boven proberen te rijden

Soms is het in de auto lastig inschatten hoe steil een weg precies is. Wel merk je vaak aan de auto of je in de goede versnelling rijdt. Merk je dat de auto vermogen verliest, schakel dan terug naar een lagere versnelling. Je gaspedaal tot op de bodem intrappen is echt niet nodig en ook niet goed voor je auto. Merk je dat de auto weer vaart heeft en soepel rijdt, dan kun je altijd proberen om eventueel weer omhoog te schakelen.

10. Te langzaam rijden, zodat er een file achter je ontstaat

Je hebt vakantie en geniet van de prachtige bergweg, heerlijk! Je kijkt rustig om je heen, geniet van het mooie landschap en rijdt in een rustig tempo omhoog of naar beneden. Prima! Maar kijk wel af en toe in je spiegels of er ook auto's achter je rijden die je ophoudt. Durf je niet sneller te rijden of wil je niet meer gas geven, parkeer je auto dan even aan de kant en laat mensen die sneller zijn dan jij even voorbij. Zo voorkom je een lange file achter je.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.