Camping Frankrijk: de leukste meren in de bergen om aan te kamperen

Azuurblauw water, kleurige bootjes, meer van Annecy

18 februari 2019

door Joanne in Bestemmingen

Kamperen in Frankrijk, sinds jaar en dag een favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders. Veel Nederlanders dalen via de Route du Soleil af naar de zon, het water en de dorpjes. De Franse bergen zijn ook een grote toeristentrekker. Maar waarom kiezen? Ook in de Franse berggebieden liggen diepblauwe bergmeren waar je kunt zonnebaden, zwemmen én verblijven aan een camping. Frankrijk, kamperen naast deinende golven en glinstering op het water. Het water weerspiegelt de hoge bergen rondom, terwijl je geniet van je baguette of croissant. Welke bergmeren zijn nou het leukst om te kamperen? 

Meer van Annecy

Het Lac d’Annecy, of in het Nederlands het Meer van Annecy, is gelegen in de Haute Savoie. Het is één van de grotere meren in Frankrijk en wel 80 meter diep. Al in 1957 is men rond het meer van Annecy gestart met het verbeteren van de waterkwaliteit. Als gevolg is dit meer nu ontzettend zuiver. De bergen rondom zijn woest en puntig en afwisselend om naar te kijken. Rond het meer liggen meerdere campings, zoals Camping du Lac Bleu of Camping Les Rives du Lac. Camping du Lac Bleu ligt aan de zuidoever van het meer en heeft een eigen strand. Op de camping is van alles georganiseerd voor de gasten, maar het meer zelf biedt natuurlijk genoeg mogelijkheden; zoals zeilen, surfen en duiken. 

Helderblauw water en bergen van het Meer van Annecy
Suppen op het Meer van Annecy

Lac de Serre-ponçon

Het Lac de Serre-Ponçon is een kunstmatig meer, ontstaan door de bouw van een dam van zo'n 120 meter hoog en 630 meter breed. Het ligt in de Hautes-Alpes en is geliefd onder Nederlandse vakantiegangers. Oorspronkelijk werd het Lac de Serre-Ponçon aangelegd om energie op te wekken. De toeristen hebben het daarna ontdekt en dat is niet zo gek. Om het meer liggen steile bergen met boshellingen en grijze rotstoppen. Hier waait regelmatig de Mistral, dat maakt het ideaal voor veel watersporters. Zeilen, windsurfen en kitesurfen zijn erg populair. Aan de oevers van het meer vind je vele campings, bijvoorbeeld Camping Roustou, Campeole le Lac en Camping Les Eygoires. De laatste is een gemeentecamping zoals je ze in Frankrijk vindt. Terrassen, zodat iedereen geniet van het uitzicht over het water en verder niet al teveel poespas. 

Meer van Le Bourget

Dit meer ligt net ten noorden van Chambéry. Het is genoemd naar Le Bourget-du-Lac een plaatsje aan de zuidzijde van het meer. Maar het bekendste plaatsje aan dit meer is Aix-les-Bains, bekend als kuuroord. Het meer heeft helder blauw water en groene bergen rondom. Aan het meer liggen meerdere campings zoals Camping Ile aux cygnes en Camping du Sierroz. Vlakbij het Meer van Le Bourget ligt Camping le Lac du Lit du Roi. Deze camping beschikt over een eigen meer. Veel staanplaatsen bevinden zich direct aan het water en de camping is geschikt voor families. Rondom het meer zijn vele mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.

Zicht op het Meer van Le Bourget, een parapenter en Aix-les-Bains
Parapenten boven het Meer van Le Bourget (Foto: © Pixabay)

Lac du Sautet

Lac du Sautet is een kunstmatig stuwmeer gelegen in de Hautes-Alpes. Het meer is ontstaan tussen 1930 en 1935, door de bouw van een stuwdam van 126 meter hoogte. Het meer is niet zo heel groot, het beschutte karakter wordt versterkt doordat er nauwelijks wegen direct langs het meer liggen. De groene bossen lopen door tot in het meer. Je waant je hier midden in de bergen, het Lac du Sautet ligt dan ook op een hoogte van 765 meter. Op het water kun je je uitleven met allerlei watersporten. Dichtbij liggen de grotten van Souloise. Aan de noordzijde ligt Camping du Lac du Sautet.

Lac de Sainte-Croix

Het Lac de Sainte-Croix is na het Lac de Serre-ponçon het grootste stuwmeer van Frankrijk. Het ligt op de grens met Alpes-de-Haute-Provence en Var, in het regionale natuurpark Verdon. Dit meer ligt bij de monding van de Gorges du Verdon, daardoor is het nogal toeristisch. Als je de kloof wilt bezoeken kun je hier kano's, waterfietsen en motorbootjes huren. Moustiers-Sainte-Marie is één van de plaatsjes aan het meer en zeker een bezoekje waard. Het is bekend als bedevaartsoord en om het keramiek. Rondom het meer vind je een ruime keus aan campings, zoals Camping les Roches en Camping la Source.

Azuurblauw meer, Zicht op Gorges du Verdon vanaf Lac de Sainte-Croix
Zicht op Gorges du Verdon vanaf het Lac de Sainte-Croix (Foto: © Pixabay)

Meer van Aiguebelette 

Het Meer van Aiguebelette is opvallend door haar heldere azuurblauwe kleur. In het meer liggen zeven warmwaterbronnen, waardoor het water lekker warm is. Het is in de 20e eeuw maar vijf keer volledig dichtgevroren. In het meer liggen twee eilanden. Op de grootste, Le Grand Ile, staat een kapel. Naast wandelen kun je van de omliggende bergen met een parapente naar beneden vliegen. Het meer zelf leent zich voor allerlei watersportactiviteiten, zoals suppen en kanoën. Op het Meer van Aiguebelette is tweemaal een Wereldkampioenschappen roeien georganiseerd, de laatste in 2015. Langs het meer liggen meerdere campings, bijvoorbeeld Camping of Arbaz en Camping L'Ambroisière.

Meer van Genève

Het Meer van Genève ligt deels in Frankrijk en deels in Zwitserland. Het wordt gevoed door de Rhône die vanuit Zwitserland erin stroomt. Aan de westzijde stroomt de Rhône er weer uit. Aan de Zwitserse zijde liggen slechts enkele campings, maar aan de Franse zijde, de zuidzijde van het meer is er ruime keuze aan campings. Frankrijk heeft leuke campings direct aan het meer, zoals Camping Bellevue en Camping Saint Disdille. Het Meer van Genève ligt op ongeveer op 370 meter hoogte, maar het diepste punt is 310 meter. 

Zeilboot meer van Geneve, blik op Portes du Soleil
Zeilboot op het Lac Léman (Foto: © Pixabay)

Welke camping aan een meer in Frankrijk verblijf jij het liefst? 

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips