Skip to navigation Skip to main content

De Franse Alpen: kenmerken per departement

Top van de Col des Aravis
© Pixabay

De bergen van Frankrijk liggen verdeeld zijn over meerdere bergketens. Elk gebergte heeft z’n eigen kenmerken en bijzonderheden. In het zuiden vind je de Pyreneeën, in het centraal-zuidelijke deel het Centraal Massief, in het noordoosten de Vogezen en de Jura. Het gebergte dat letterlijk boven de andere uitsteekt vind je in het zuidoosten: de Franse Alpen! In dit gebergte vind je vele vierduizenders, waaronder de beroemde Mont Blanc. Lees hieronder meer over de Franse Alpen, per departement.

Franse Alpen in regio’s en departementen

De Franse Alpen vind je terug in meerdere regio’s en departementen in Frankrijk. Frankrijk telt maar liefst achttien regio’s, vergelijkbaar met de Nederlandse provincies. De Franse Alpen vind je (zoals de namen al verklappen) in de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur. Deze regio’s zijn weer onderverdeeld in departementen. De regio Auvergne-Rhône-Alpes bestaat uit acht departementen en Provence-Alpes-Côte d’Azur uit zes departementen. De Franse Alpen vind je (van noord naar zuid) in de departementen Haute-Savoie, Savoie, Isère, Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes.

Wandelen uitrusten beekje frankrijk
© Spalder Media Group
Bergdorpje Montagny Frankrijk
© Spalder Media Group
Croissant Frankrijk
© Spalder Media Group
Mountainbiken Frans dorpje
© Spalder Media Group
Zwembad Franse camping
© Spalder Media GroupDepartement Haute-Savoie: de Mont Blanc

Het noorden van de Franse Alpen ligt in het departement Haute-Savoie. Dit departement begint bij het Meer van Genève en loopt tot iets ten noorden van Albertville. Het letterlijke hoogtepunt van de Franse Alpen vind je in Haute-Savoie: de Mont Blanc. Vanuit vele uitkijkpunten in het hele departement heb je uitzicht op de Mont Blanc. In de omgeving van deze bijzondere berg werden in de jaren ’20 de eerste skigebieden van Frankrijk aangelegd. Een ander hoogtepunt van Haute-Savoie is het Lac d’Annecy, een prachtig, helderblauw meer met eindeloos veel mogelijkheden voor vakantiegangers. Leuke bestemmingen zijn Samoëns, Avoriaz, Morzine, Chamonix en Annecy.

Departement Savoie: beroemde cols

Het tweede departement waarin je de Franse Alpen vindt, is Savoie. Deze regio is met name bekend van de grote skigebieden Les 3 Vallées (Val Thorens, Méribel, Courchevel), L’Espace Killy (Val d’Isère en Tignes) en Paradiski (Les Arcs, Peisey & Vallandry, La Plagne). In deze resorts kun je natuurlijk ook in de zomer terecht! Je zal hier ook veel fanatieke fietsers tegenkomen die de Col du Galibier en andere beroemde cols willen beklimmen. Een deel van de Franse Alpen in de Savoie ligt in één van de grootste nationale parken van Frankrijk: Parc national de la Vanoise. De hoogste top in Savoie is de Grande Casse, van 3855 meter hoogte.

Bozel en Vanoise
Pittoresk bergdorpf: Bozel en Vanoise

Departement Isère: bekend van Alpe d'Huez

De Franse Alpen vind je in het departement Isère met name in het zuidoosten, waar je toppen van boven de 4000 meter vindt in het Parc National Des Écrins. Tegelijkertijd vind je in het noordwesten prachtige groene vlaktes en heuvels. Centraal in het departement vind je de stad Grenoble en stroomt de gelijknamige rivier de Isère. Bijzonder aan dit departement is dus het grote verschil aan natuur. Een bezienswaardigheid is de Alpe d’Huez, onder andere bekend van de Tour de France.

Departement Hautes-Alpes: dunbevolkt en zonnig

De Franse Alpen in de bovenstaande departementen vallen onder de Noordelijke Alpen. De Franse Alpen in het departement Hautes-Alpes vallen onder de Zuidelijke Alpen. De Alpen in dit departement zijn gemiddeld hoger dan in de andere departementen. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer je merkt dat de natuur is beïnvloed door het mediterrane klimaat. Door het klimaat en de hoogte vind je in Hautes-Alpes vele zonnige dagen. De belangrijkste steden zijn Briançon en Gap. Mede dankzij de vele bergen en de rauwe natuur is het één van de dunst bevolkte departementen van Frankrijk.

Centrum Briançon
© Spalder Media Group
De sfeervolle straatjes van Briançon

Departement Alpes-de-Haute-Provence: Gorges du Verdon

De Franse Alpen vind je in Alpes-de-Haute-Provence met name in het oostelijke deel van het departement. De bergen worden hier afgewisseld door kleine groene dalen en wijdse velden. Eén van de hoogtepunten is de kloof de Gorges du Verdon, gevormd door de gelijknamige rivier. Ook de moeite waard, is een bezoekje aan de bergmeren Lac d’Allos en Lac du Lauzanier. Beide meren liggen op ongeveer 2300 meter hoogte in de Franse Alpen.

Departement Alpes-Maritimes: bergen en zee

Het zuidelijkste departement met Franse Alpen is Alpes-Maritimes. De hoofdstad van dit departement is Nice, aan de Côte d’Azur. Een andere bekende stad is natuurlijk Cannes. Een bijzonder contrast met de Alpen in het noorden, die je vanaf de kust kunt zien liggen. De omgeving ten noorden van Nice is groen en erg heuvelachtig. Voor dit departement geldt echt dat je kunt genieten van het beste van twee werelden. Het strand in het zuiden en de Franse Alpen in het noorden.

Landschap Alpes-Maritimes
© Pixabay
Het landschap van de Alpes-Maritimes

Doorkruis de Franse Alpen op de Route des Grand Alpes

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hele Franse Alpen tijdens één reis te doorkruizen. Om dit te kunnen doen leg je de Route des Grand Alpes af. De bouw van deze route begon in 1909. In totaal is de route zo’n 680 kilometer lang. Het makkelijkst is het om de tocht in acht etappes af te leggen. De route is dan als volgt: van Thonon-Les-Bains naar Le Grand Bornand, naar Boug-Saint-Maurice, Lanslebourg, Briancon, Barcelonnette, Valberg, Saint-Martin-Vesubie en tot slot naar Menton.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.