De Franse Alpen per departement

Groene heuvels en besneeuwde toppen van het Mont Blanc massief

14 januari 2019

door Yvonne in Bestemmingen

Eén van de kenmerken van de bergen in Frankrijk is dat ze verdeeld zijn over meerdere gebergtes. Elk gebergte heeft z’n eigen kenmerken en bijzonderheden. In het zuiden vind je de Pyreneeën, in het centraal-zuidelijke deel het Centraal Massief, in het noordoosten de Vogezen en de Jura. Het gebergte dat letterlijk boven de andere uitsteekt vind je in het zuidoosten: de Franse Alpen! In dit gebergte vind je vele vierduizenders, waaronder de beroemde Mont Blanc. Lees hieronder meer over de Franse Alpen. Frankrijk Haute Savoie

Franse Alpen in regio’s en departementen

De Franse Alpen vind je terug in meerdere regio’s en departementen in Frankrijk. Frankrijk telt maar liefst achttien regio’s, vergelijkbaar met de Nederlandse provincies. De Franse Alpen vind je (zoals de namen al verklappen) in de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur. Deze regio’s zijn weer onderverdeeld in departementen. De regio Auvergne-Rhône-Alpes is onderverdeeld in acht departementen en Provence-Alpes-Côte d’Azur in zes departementen. De Franse Alpen vind je (van noord naar zuid) in de departementen Haute-Savoie, Savoie, Isère, Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes.

Franse Alpen
Uitzicht over Megève en de Franse Alpen

Franse Alpen in het departement Haute-Savoie

Het noorden van de Franse Alpen ligt in het departement Haute-Savoie. Dit departement begint bij het Meer van Genève en loopt tot iets ten noorden van Albertville. Het hoogtepunt van de Franse Alpen vind je in Haute-Savoie: de Mont Blanc. Vanuit vele uitkijkpunten in het hele departement heb je uitzicht op de Mont Blanc. In de omgeving van deze bijzondere berg werden in de jaren ’20 de eerste skigebieden van Frankrijk aangelegd. Een ander hoogtepunt van Haute-Savoie is het Lac d’Annecy, een prachtig, helderblauw meer met eindeloos veel mogelijkheden voor vakantiegangers. Leuke bestemmingen zijn Samoëns, Avoriaz, Flaine, Morzine, Chamonix en Grand Bornand.

Franse Alpen in het departement Savoie

Het tweede departement waarin je de Franse Alpen vindt, is Savoie. Deze regio is met name bekend van de grote skigebieden Les 3 Vallées (Val Thorens, Méribel, Courchevel), L’Espace Killy (Val d’Isère en Tignes) en Paradiski (Les Arcs, Peisey & Vallandry, La Plagne). In deze resorts kun je natuurlijk ook in de zomer terecht! Je zult hier ook veel fanatieke fietsers tegenkomen die de Col du Galibier beklimmen. Een deel van de Franse Alpen in Savoie ligt in één van de grootste nationale parken van Frankrijk: Parc national de la Vanoise. De hoogste top in Savoie is de Grande Casse, van 3855 meter hoogte.

Franse Alpen
Een prachtig uitzicht over het Lac de Roselend, vlakbij Beaufort

Franse Alpen in het departement Isère

De Franse Alpen vind je in het departement Isère met name in het zuidoosten, waar je toppen van boven de 4000 meter vindt in het Parc National Des Écrins. Tegelijkertijd vind je in het noorwesten prachtige groene vlaktes en heuvels. Centraal in het departement vind je de stad Grenoble en stroomt de gelijknamige rivier de Isère. Bijzonder aan dit departement is dus het grote verschil aan natuur. Een bezienswaardigheid is de Alpe d’Huez, onder andere bekend van de Tour de France.

Franse Alpen in het departement Hautes-Alpes

De Franse Alpen in de bovenstaande departementen vallen onder de Noordelijke Alpen. De Franse Alpen in het departement Hautes-Alpes vallen onder de Zuidelijke Alpen. De Alpen in dit departement zijn gemiddeld hoger dan in de andere departementen. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer je merkt dat de natuur is beïnvloed door het mediterrane klimaat. Door het klimaat en de hoogte vind je in Hautes-Alpes vele zonnige dagen. De belangrijkste steden zijn Briançon en Gap. Mede dankzij de vele bergen en de rauwe natuur is het één van de dunst bevolkte departementen van Frankrijk.

Franse Alpen in het departement Alpes-de-Haute-Provence

De Franse Alpen vind je in het departement Alpes-de-Haute-Provence met name in het oostelijke deel van het departement. De bergen worden hier afgewisseld door kleine groene dalen en wijdse velden. Eén van de hoogtepunten is de kloof de Gorges du Verdon, gevormd door de gelijknamige rivier. Ook de moeite waard, is een bezoekje aan de bergmeren Lac d’Allos en Lac du Lauzanier. Beide meren liggen op ongeveer 2300 meter hoogte in de Franse Alpen.

Franse Alpen in het departement Alpes-Maritimes

Het zuidelijkste departement met Franse Alpen is Alpes-Maritimes. De hoofdstad van dit departement is Nice, aan de Côte d’Azur in het zuiden. Een andere bekende stad is natuurlijk Cannes. Een bijzonder contrast met de Alpen in het noorden. De omgeving ten noorden van Nice is groen en erg heuvelachtig. Voor dit departement geldt echt dat je kunt genieten van het beste van twee werelden. Het strand in het zuiden en de Franse Alpen in het noorden.

Doorkruis het hele Franse Alpen gebied dankzij de Route des Grand Alpes

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hele Franse Alpen tijdens één reis te doorkruizen. Om dit te kunnen doen leg je de Route des Grand Alpes af. De bouw van deze route begon in 1909. In totaal is de route zo’n 680 kilometer lang. Het makkelijkst is het om de tocht in acht etappes af te leggen. De route is dan als volgt: van Thonon-Les-Bains naar Le Grand Bornand, naar Boug-Saint-Maurice, naar Lanslebourg, naar Briancon, naar Barcelonnette, naar Valberg, naar Saint-Martin-Vesubie en naar Menton.

Zomervakantie tips