Skip to navigation Skip to main content
Alpehuez
© Alpe d’Huez Tourisme / Cyrille Quintard
Frankrijk

Vakantie Alpe d'Huez

  • Zonnig bergdorp, te bereiken door 21 haarspeldbochten
  • Bergdorp op de zonnige zijde van een grote alm
  • Bekend om de 21 haarspelden tellende beklimming
  • Honderden kilometers fiets- en wandelpaden

L’Alpe d’Huez is een bergdorp hoog in de Franse Alpen. Het ligt niet ver van Grenoble en de Nationaal Parken Écrins en Vercors. Het ligt op 1.860 meter hoogte op een groot bergplateau aan de voet van het Grandes Rousses massief. Het gehele dorp ligt daarmee boven de boomgrens op een grote alm.

L’Alpe d’Huez staat bekend om de zon, 300 zonnige dagen zijn normaal in een jaar. Dit komt door de ligging aan de zuidzijde van de berg. Er is in Alpe d’Huez veel te doen, niet alleen voor de echte sportievelingen, juist beginners en families vinden hier veel verschillende activiteiten. Het dorp is benoemd als Famille Plus, een Frans waarmerk voor familievriendelijke bestemmingen.

Pic Blanc van 3323 meter

Vanaf l’Alpe d’Huez kijk je uit over de zes verschillende valleien van Oisans. Je kunt zelfs een vijfde deel van heel Frankrijk overzien vanaf het hoogste punt, de Pic Blanc. Deze berg, van 3.323 meter te bereiken met een kabelbaan. Het oorspronkelijke bergleven bestaat hier nog door de seizoenstrek van honderden koeien en een paar duizend schapen. Deze dieren grazen hoog op de alm en worden in de winter binnengehaald. Deze traditie verklaart nog steeds het woord Alp van het dorp Huez. De kuddes grazen het onkruid en de hoge pollen gras weg, wat bijdraagt aan onderhoud en veiligheid in het skigebied in de winter.

Het dorp l’Alpe d’Huez

Voor het dorp uitgroeide tot groot wintersportdorp, was het een klein bergdorp. Boven het originele dorp is de plaats aan alle kanten uitgebreid. Hoogbouw wordt afgewisseld met chalets en een futuristische kerk, waardoor het een bijzondere mix is. Het centrum is overzichtelijk, met veel winkels, restaurants, bars en moderne appartementencomplexen. Het is tegenwoordig een groot en levendig dorp met 1.700 inwoners en vele mogelijkheden.

L’Alpe d’Huez, de klim

De beklimming van Alpe d’Huez is bekend geworden door de aankomst in de Ronde van Frankrijk. De beklimming start in Le Bourg d’Oisans en is 13,8 kilometer lang. Met 21 haarspeldbochten worden 1061 hoogtemeters overwonnen. Bocht 1 is bovenop de bergen en bocht 21 in het dal. De etappewinnaars van deze beklimming staan vermeld op de borden die je in de bochten kunt vinden. In Nederland noemen we dit ook wel de Nederlandse berg, omdat Nederlanders tijdens de Tour de France vaak succesvol zijn geweest op deze klim. Alpe d’HuZes is ook bekend in Nederland, een evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding, waarbij duizenden deelnemers meerdere keren de berg beklimmen.

haarspeldbocht tijdens Alpe d’HuZes bij Alpe d’Huez
Haarspeldbocht tijdens Alpe d’HuZes (Foto: © Alpe d’Huez Tourisme, Cyrille Quintard)

Wandelen

Vanuit Alpe d’Huez zijn er allerlei mogelijkheden om te wandelen, er ligt 250 kilometer gemarkeerde wandelpaden. Van makkelijke wandelingen, voor iedereen toegankelijk, tot zware bergtochten over steile paadjes. Dichtbij het dorp liggen 12 diepblauwe bergmeren die een wandeltocht waard zijn. Doordat de wandelingen hoog op een alm beginnen, biedt elke wandeling wel mooie uitzichten. Rondom liggen de toppen van het Grande Rousses massief en het Nationaal Park van de Écrins. De plaatselijke VVV biedt meer informatie. Een aantal eenvoudige wandelingen zijn:
- Promenade du Col du Lac Blanc: dit is eenvoudige wandeling over een brede weg van een uur. Je start op 2700m en klimt naar de Dôme des Petites Rousses. Vanaf hier heb je uitzicht op de meren la Fare en du Milieu en de top of Pic Blanc.
- La Ronde des Lacs: deze rondwandeling van 1,5 uur start op 2100m. Lopend richting de Alpette lift, passeer je onderweg een aantal bergmeren: Besson, Noir, Faucille en Carrelet.
- Les Alpages: een lange wandeling van 4 uur is de klim naar Signal. Terwijl je loopt langs de Signal heb je uitzicht op de Belledonne en Taillefer en het dal van Romanche. Vervolgens daal je af naar de Alpages (bergweides) en Villard-Reculas. Als je verder daalt naar Huez, kun je daar met de kabelbaan weer terugkomen in Alpe d’Huez.

wandelen op alm met schapen boven Alpe d’Huez
Wandelen tussen de schapen bij Alpe d’Huez (Foto: © Alpe d’Huez Tourisme, Laurent Salino)

Fietsen in l'Alpe d'Huez

Alpe d’Huez richt zich enorm op mountainbikers, het is een van de grootste mountainbikegebieden in Frankrijk. De dorpen rondom dit bergplateau worden verbonden door een netwerk van meer dan 250 km paden. Er zijn 36 gemarkeerde trails, die in totaal 2600 hoogtemeters beslaan. Bijzonder is de de Megavalnache EN1, vanaf de Pic Blanc naar het dal van Bourg d’Oisans. Deze route loopt vanaf de sneeuw, via rots en bossen naar de weides in het dal! Het hele gebied rond Alpe d’Huez biedt routes voor enduro (bijna 100 km), downhillen (36 km) en cross-country (meer dan 130 km). Het is niet alleen voor gevorderden, er zijn ook voor beginners veel leuke routes gemaakt. Wil je zelf gaan mountainbiken, dan is de kleur van de route een indicatie van de moeilijkheid. De kleuren komen overeen met skipistes. Beginners kunnen op een groene of blauwe route terecht, zoals bijvoorbeeld de DH1 en DH9.

Wil je wel fietsen, maar liever over de weg, dan is een aanrader de Col d’Ornon. Deze ligt aan de zuidzijde van Bourg d’Oisans en de klim is korter en minder steil dan Alpe d’Huez zelf. Met genoeg versnellingen is deze beklimming voor iedereen goed te doen.

fietsen op mountainbike boven Alpe d’Huez
Makkelijke mountainbike route bij Alpe d’Huez (Foto: © Alpe d’Huez Tourisme, Laurent Salino)

Activiteiten in l'Alpe d'Huez

Naast fietsen en wandelen biedt Alpe d’Huez een enorm aanbod aan activiteiten. De bergstroompjes en meren hebben goede vismogelijkheden. De wandelpaden zijn zeer geschikt om te trailrunnen. De golfbaan is geschikt voor beginners, zelfs kinderen vanaf 6 kunnen hier terecht. Aan de rand van het bergplateau vind je twee Via Ferrata routes: de ‘Découverte’ en de ‘Sportive’, beide duren een paar uur en zijn op de beginner gericht. Klimmers kunnen terecht bij het Meer van Besson. De rotsen gaan hier tot 120 meter hoog. Dit gebied biedt routes voor elk niveau, ook voor beginners zijn er meerdere routes. De manege organiseert paardrijtochten en wandelentochten met ezels. In het dorp is een binnen- en buitenzwembad.

L'Alpe d'Huez tips:

- Bezoek X-Fly, dit adrenaline centrum ligt midden in Alpe d’Huez. Vanaf een 9 meter hoge toren zijn er een viertal activiteiten: een zip-wire, klimmen, abseilen en een vrije val van 4 of 8 meter op een luchtkussen. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht in een verticaal doolhof.
- Met slecht weer ga je naar indoor adventurepark Vertigo.
- Ga zomerrodelen. Bij de rodelbaan in Alpe’dHuez maak je gebruik van een virtual reality masker.
- In het dal kun je kanoën op de rivier La Rive of raften op de Le Vénéon. Tijdens het raften slinger je door Natuurpark des Écrins, een aanrader.
- Echte adrenalinejunkies gaan de lucht in. Je kunt hiervoor naar het altiport (vliegveld), de Dauphiné Aéro Club. Met kleine propellervliegtuigjes ga je de lucht in en kun zelfs vlieglessen nemen. Ook kun je in de omgeving van Alpe d’Huez genieten van een tandemvlucht paragliding.

Weer in Alpe d'Huez

Vandaag

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
0 / 7

Vorstgrens

1474 meter

Regen

3 mm

Morgen

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
-1 / 5

Vorstgrens

1353 meter

Regen

4 mm
Toeristeninformatie voor Alpe d'Huez
Name Alpe d'Huez Tourisme
E-mail info@alpedhuez.com
Telefoon 114444
Algemene informatie
Aantal inwoners 1350
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1055 km
Hoogte dorp 1450
Aantal toeristenbedden 908
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 7
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 59
Bars & cafés 14
Bioscoop 2
Concertzaal
Discotheken 3
Casino
Theater
Ballonvaart