Wandelen Dolomieten: de 7 mooiste bergtoppen

Uitzicht op de Dolomieten in Val Gardena

10 februari 2019

door Yvonne in Wandelen

Wandelen in de Dolomieten, welke bergliefhebber wil dit nou niet? Deze markante bergketens liggen her en der in het landschap van de Zuidelijke Kalkalpen, in Italië. De steile punten, rotswanden en het witte gesteente maken een onvergetelijke indruk. Er zijn meer dan 30 bergtoppen te vinden in Italië. Een aanrader is wandelen met uitzicht op de Dolomieten, je zult er geen spijt van krijgen! Maar waar te beginnen? Bekijk hier een aantal van de mooiste bergtoppen van de Dolomieten, voor jouw wandelvakantie. 

Sella massief

Het imposante Sella massief ligt centraal tussen Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa. De hoofdwegen van deze vakantieregio's komen allemaal samen op de rondweg om het Sella massief. De hoogste top is de Pìz Boe, van 3151 meter hoog. Eén van de meest kenmerkende toppen van het Sella massief, zijn de Sella torens. In de zomer kun je de Sella Ronda fietsen en her en der prachtig wandelen. Rondom het hele massief en in de nabijgelegen vakantieregio's vind je tientallen prachtige wandelroutes. 

Cinque Torri  

De Cinque Torri ken je misschien wel van de beroemde film Cliffhanger, met Sylvester Stalone. Het 'valmoment' in deze film (zie trailer) is opgenomen bij de Cinque Torri. Verblijf in de buurt in Cortina d'Ampezzo, Arabba of Alta Badia om al dit natuurschoon te aanschouwen. Naast de bergtop vind je 2 rifugio's en ook kun je hier omhoog met een berglift. Wandelaars kunnen een rondwandeling maken om de Cinque Torri. 

Marmolada

De Marmolada is de hoogste bergtop van de Dolomieten (3342 meter) en wordt ook wel de Koningin van de Dolomieten genoemd. Tip: uitzichtplatform Punta Rocca. In de buurt van de Marmolada vind je een aantal wandelroutes. Als uitvalsbasis kun je kiezen voor Canazei, Arabba of Alleghe. Voor de serieuzere wandelaars is de Dolomiti Trek-King een optie. Deze zesdaagse wandelroute door het val di Fassa gaat van de Marmolada tot aan de Rosengarten. Bezoek ook het Marmolada Grande Guerra, het hoogste museum van Europa. 

Schlern / Monte Sciliar

De Schlern of Monte Sciliar ligt in het gelijknamige natuurpark, en wordt omgeven door de Seiseralm. Deze bergtop heeft een bijzonder kenmerkende vorm, doordat het voor een deel 'vlak' is aan de bovenkant en aan het einde bestaat uit één spitse top. Vanaf de Seiseralm heb je op meerdere punten een prachtig uitzicht op de Schlern. Ook is de Seiseralm een aanrader voor wandelaars. Je vindt hier maar liefst 450 km aan wandelpaden. In de omgeving kun je verblijven in de gelijknamige dorpen Völs am Schlern of Seis am Schlern. Ook Val Gardena is een aanrader. 

Wandelen op de Seiser Alm, met uitzicht op de Schlern

Civetta

De Civetta ligt aan de zuidkant van de Dolomieten en is 3220 meter hoog. De top is vooral bekend vanwege de hoge en steile noordwand. Deze wand is één van de hoogste van Europa. Als uitvalsbasis kun je kiezen voor Alleghe of Mareson-Pecol. Beide bestemmingen bieden een aantal bergliften. Tip: een 3 of 4-daagse wandeltocht in het Civetta gebied. Bij de Civetta vind je ook veel klimmogelijkheden, bijvoorbeeld in het Civetta adventure park. Bezoek ook de refuggio aan de voet van de bergtop. 

3 Zinnen / Tre Cime di Lavaredo

De 3 Zinnen liggen in het noord-oosten van de Dolomieten, niet ver van de Oostenrijkse grens. Zoals de naam al doet verklappen, bestaat deze bergketen uit 3 toppen. Bijzonder is dat ze alle 3 hoog en puntig zijn, alsof ze uit de grond zijn geknald. De Grosse Zinne is 2999 meter, de Westliche Zinne 2973 meter en de Kleine Zinne 2856 meter. Je kunt een prachtige rondwandeling om de Drei Zinnen maken. Wel kan het hier behoorlijke druk zijn met andere wandelaars en toeristen. Gelukkig zijn er ook veel prachtige wandelroutes in de omgeving, die rustiger zijn. Leuke dorpen in de omgeving zijn Sexten, Innichen en Cortina d'Ampezzo. 

De 3 Zinnen, prachtig!

Monte Pelmo 

Een andere markante bergtop in de Dolomieten is de 3168 meter hoge Monte Pelmo. Vanuit Mareson-Pecol kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Monte Pelmo. Een goed startpunt voor een wandeling met uitzicht op de Monte Pelmo is Forcella Staulanza. Vanaf dit punt kun je een rondwandeling maken om de Monte Pelmo, van ongeveer 6 uur wandelen. Ook vanuit San Vito di Cadore kun je richting de Monte Pelmo wandelen. Een derde startpunt voor mooie wandelingen is Zoppé di Cadore, aan de zuidkant van de Monte Pelmo. 
Waar ga jij het liefst wandelen in de Dolomieten? 

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips