Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Dolomieten: huttentocht Alta Via 1

51014 - Wandelen Dolomieten: huttentocht Alta Via 1
© Mini Expedities

Wandelen in de Dolomieten kun je op veel plaatsen. Dit bijzondere bergmassief nodigt uit tot mooie tochten in de bossen en dalen of op de almen, hellingen en rotspaden. Al die mooie bergen kun je doorkruizen door een lange afstandswandeling in de Dolomieten te lopen. Er zijn een aantal verschillende routes uitgezet, maar mijn favoriet is de Alta Via numero Uno, ofwel de huttentocht over de Dolomieten Höhenweg nummer 1. Deze tocht brengt je langs juweeltjes als de Pragser Wildsee, Monte Pelmo en Cinque Torri.

Wandelen Dolomieten Alta Via 1

Duur 10 dagen
Hoogtemeters 7000
Afstand 150 km
Ondergrond Bos- en bergpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt

De Alta Via 1 loopt van Pragser Wildsee naar Belluno. Pragser Wildsee ligt bij Dobbiacho in het Pustertal. Vanuit het dorp kun je met de bus bij Pragser Wildsee komen. Bij Pragser Wildsee ligt ook een hotel. Je kunt hier overnachten voor je de tocht begint. Deze meerdaagse tocht is in te korten in deeletappes. Een aantal keer kom je namelijk op een pas waar je kunt stoppen, maar wat ook je startpunt kan zijn. Deze tussentijdse 'startpunten' zijn: Passo Falzarego, Alleghe (afdalen vanaf Rifugio Coldai) en Passo Duran. Hiermee is de wandeling in de Dolomieten Alta Via 1 in feite in 4 deeltrajecten te delen. Wij zijn uitgestapt op de Passo Duran.

Route

 • Dag 1: Pragser Wildsee-Senneshut. Vanaf Pragser Wildsee stijgen uit het bos, langs het markante gesteente van de Seekofel naar de hoogvlakte met de Senneshut.
 • Dag 2: Senneshut-Faneshut: We lopen deze dag door het nationaal park Sennes-Fannes. Hierbij dalen we over een weggetje naar Pederü, om vervolgens weer naar de hoogvlakte met de Fanneshut te stijgen.
 • Dag 3: Fanneshut-Lagazuoi. Over de Passo Tadega. Stijgen naar Forcella del Lago, door het steile couloir afdalen. Vroeg in het seizoen kan hier sneeuw liggen. Door over rotsplaten naar Rifugio Lagazuoi, met 2752 het hoogste punt van de route.
 • Dag 4: Lagazuoi-Scuolattoli Cinque Torri: Vanuit Rifugio Lagazuoi afdalen naar Passo Falzarego. Deze pas is zwaarbevochten in de WO1, hiervan zie je overblijfselen. Je kunt zelfs door middel van een Via Ferrata in oude oorlogstunnels afdalen. Vanaf de pas stijgen langs Monte Averau en door naar Rifugio Nuvolau, een arendsnest boven op een top. Je overziet hier prachtig de omgeving. Daal af naar Cinque Torri om de via ferrata te vermijden.
 • Dag 5: Scuolattoli Cinque Torri-Citta di Fiume: Langs de Cinque Torri, misschien zie je klimmers aan het werk. Groot stuk door het bos naar Crado da Lago. Over de Forcella col Duro en Forcella della Puina, met de Monte Pelmo in het vizier, dalen over alpenweides. Vanuit Rifugio Citta di Fiume heb je prachtig uitzicht op de Monte Pelmo, die boven je uit torent.
 • Dag 6: Cita di Fiume-Rifugio A. Tissi: De route loopt hier via de Passo Staulanza over skihellingen richting Rifugio Sonnoni en Rifugio A. Tissi. De laatste hangt hoog in de helling en biedt spectaculair zicht op de Civetta.
 • Dag 7: Langs de wand van de Civetta naar Rifugio Vazzoler in het bos.
 • Dag 8: Bij Passo Duran op 1601m zijn wij uitgestapt en met de taxi naar Belluno voor een hotel met zwembad.

Informatie over de Alta Via

Het leuke van deze huttentocht is dat die geschikt is voor iedere wandelaar die redelijk fit is. Je hoeft geen expert te zijn. De route is overal goed aangegeven en er liggen veel berghutten op de route. Daardoor kun je relatief korte etappes inlassen, zodat het niet te zwaar wordt. Op de hutten heb je dan ook genoeg tijd om te genieten van de Italiaanse keuken. Je treft onderweg genoeg brede paden, maar ook spannende kleine paadjes. Er is zelfs één klettersteig/via ferrata onderweg, maar je kunt hier een andere route kiezen. Nadeel van de goede toegankelijkheid van deze route is wel dat je er meer wandelaars tegenkomt dan op een lastiger traject.

51014 - diepe kloof tijdens de alta via 1 in dolomieten
Forcella del Lago (Foto: © Cortina-Marketing-Se.Am)
51014 - wandelen dolomieten
Mondeval (Foto: © Cortina Marketing Se.Am)
51014 - alta via 1 dolomieten
Onderweg naar Lagazuoi (Foto: Nicolò Rinaldi)
51014 - dolomieten alta via 1 lagazuoi
Rifugio Lagazuoi op de rand van een steile helling heeft grandioos uitzicht
51014 - (1)
Monte Averau (Foto: © Pixabay)
51014 - (2)
Cinque Torri (Foto: © Luca Menardi)
51014 - (3)
Croda da Lago (Foto: © Paola Dandrea)
51014 - (4)
Onderweg naar Rifugio Sononi (Foto: © Mini Expedities)
51014 - (5)
Indrukwekkende wand van de Civetta (Foto: © Pixabay)
51014 - (6)
Zonsondergang bij Tissi (Foto: © Mini Expedities)
Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.