Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Dolomieten: huttentocht Alta Via 1

Uitzicht Dolomieten Alta Via 1
© Spalder Media Group

De Alta Via 1 is misschien wel de bekendste en beroemdste huttentocht van de Dolomieten. De Dolomite High Route 1, zoals de Alta Via 1 ook wel bekendstaat, willen veel wandelaars afstrepen. Deze huttentocht is de gemakkelijkste en meest populaire route die hoog door de Dolomieten loopt. Deze tocht brengt je langs juweeltjes als de Pragser Wildsee, Monte Pelmo en Cinque Torri. In dit weblog alles over dé huttentocht in de Dolomieten: Alta Via 1

Wandelen Dolomieten Alta Via 1

Duur 10 dagen
Hoogtemeters 7000
Afstand 120 km
Ondergrond Bos- en bergpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt Alta Via 1

De Alta Via 1 loopt van Pragser Wildsee naar Belluno. Pragser Wildsee ligt bij Toblach in het Pustertal. Vanuit het dorp kun je met de bus bij Pragser Wildsee komen. Bij Pragser Wildsee ligt ook een hotel. Je kunt hier overnachten voor je de tocht begint. Deze meerdaagse tocht is in te korten in deeletappes. Een aantal keer kom je namelijk op een pas waar je kunt stoppen, maar wat ook je startpunt kan zijn. Deze tussentijdse 'startpunten' zijn: Passo Falzarego, Alleghe (afdalen vanaf Rifugio Coldai) en Passo Duran. Hiermee is de wandeling in de Dolomieten Alta Via 1 in feite in 4 deeltrajecten te delen. Wij zijn uitgestapt op de Passo Duran.

Route Alta Via 1

  • Dag 1: Pragser Wildsee-Senneshut. Vanaf Pragser Wildsee stijgen uit het bos, langs het markante gesteente van de Seekofel naar de hoogvlakte met de Senneshut.
  • Dag 2: Senneshut-Faneshut: We lopen deze dag door het nationaal park Sennes-Fannes. Hierbij dalen we over een weggetje naar Pederü, om vervolgens weer naar de hoogvlakte met de Fanneshut te stijgen.
  • Dag 3: Fanneshut-Lagazuoi. Over de Passo Tadega. Stijgen naar Forcella del Lago, door het steile couloir afdalen. Vroeg in het seizoen kan hier sneeuw liggen. Door over rotsplaten naar Rifugio Lagazuoi, met 2752 het hoogste punt van de route.
  • Dag 4: Lagazuoi-Scuolattoli Cinque Torri: Vanuit Rifugio Lagazuoi afdalen naar Passo Falzarego. Deze pas is zwaarbevochten in de WO1, hiervan zie je overblijfselen. Je kunt zelfs door middel van een Via Ferrata in oude oorlogstunnels afdalen. Vanaf de pas stijgen langs Monte Averau en door naar Rifugio Nuvolau, een arendsnest boven op een top. Je overziet hier prachtig de omgeving. Daal af naar Cinque Torri om de via ferrata te vermijden.
  • Dag 5: Scuolattoli Cinque Torri-Citta di Fiume: Langs de Cinque Torri, misschien zie je klimmers aan het werk. Groot stuk door het bos naar Crado da Lago. Over de Forcella col Duro en Forcella della Puina, met de Monte Pelmo in het vizier, dalen over alpenweides. Vanuit Rifugio Citta di Fiume heb je prachtig uitzicht op de Monte Pelmo, die boven je uit torent.
  • Dag 6: Cita di Fiume-Rifugio A. Tissi: De route loopt hier via de Passo Staulanza over skihellingen richting Rifugio Sonnoni en Rifugio A. Tissi. De laatste hangt hoog in de helling en biedt spectaculair zicht op de Civetta.
  • Dag 7: Langs de wand van de Civetta naar Rifugio Vazzoler in het bos.
  • Dag 8: Van de Rifugio Vazzoler naar de Passo Duran. Dag 7 en 8 zijn overigens prima te combineren in één dag. 
  • Dag 9: Na je overnachting, bijvoorbeeld in de Rifugio Carestiato wandel je naar de Rifugio Pramperet of Rifugio Pian de Fontana.
  • Dag 10: De laatste dag staat in het teken van de wandeling naar de Belluno. Vanaf de La Pissa bushalte kun je het laatste deel afleggen met de bus. 

De route van de Alta Via 1 is eenvoudig onder te verdelen in meerdere delen. Zo kun je er voor kiezen om in vier dagen eerst het noordelijke deel te wandelen (Lago di Braies naar Cortina d'Ampezzo) en op een ander moment de zuidelijke route (Cortina D'Ampezzo naar Belluno)

Informatie over de Alta Via 1

Het leuke van deze huttentocht is dat die geschikt is voor iedere wandelaar die redelijk fit is. Je hoeft geen expert te zijn. De route is overal goed aangegeven en er liggen veel berghutten op de route. Daardoor kun je relatief korte etappes inlassen, zodat het niet te zwaar wordt. Op de hutten heb je dan ook genoeg tijd om te genieten van de Italiaanse keuken. Je treft onderweg genoeg brede paden, maar ook spannende kleine paadjes. Er is zelfs één klettersteig/via ferrata onderweg, maar je kunt hier een andere route kiezen. Nadeel van de goede toegankelijkheid van deze route is wel dat je er meer wandelaars tegenkomt dan op een lastiger traject. Het seizoen voor de Alta Via 1 huttentocht is van half juni tot half september. 

TipTop 5 huttentochten in de Dolomieten

Berghut in de Dolomieten
© Spalder Media Group
Onderweg kom je genoeg berghutten tegen om te overnachten

Accommodaties op de Alta Via 1

Kamperen op de Alta Via 1 is niet toegestaan, dus je bent afhankelijk van berghutten en accommodaties die je onderweg tegenkomt. De rifugio's verschillen van elkaar in de te boeken slaapplekken (groepskamers of privékamers), maar je kunt overal terecht voor een warme douche en een voedzaam bord eten. Je kunt de rifugio's los boeken of de Alta Via 1 boeken via een geheel georganiseerde reis. Wees er snel bij, want door de populariteit zijn de slaapplaatsen tijdens het wandelseizoen snel volgeboekt. 

Wandelbordje Passo Falzarego
© Spalder Media Group
Wegwijzer bij de Passo Falzarego
Wandelen in het landschap van de Lagazuoi
© Spalder Media Group
Het indrukwekkende landschap bij de Lagazuoi
Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.