Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in Val Gardena: de Sellaronda HIKE tour

54499 - Wandelen in Val Gardena: de Sellaronda HIKE tour
© whisthaler.com

Uitzicht op de machtige Dolomieten, de heerlijke Italiaanse keuken en knusse bergdorpjes. Dat en nog veel meer kun je verwachten tijdens een zomervakantie in Val Gardena. Dit 25 km lange dal in Zuid-Tirol, ook wel het Grödental in het Duits, is een populaire vakantiebestemming. Niet zo gek ook als je weet dat het tot het UNESCO-werelderfgoed Dolomieten behoort én je hier maar liefst 300 zonnige dagen per jaar hebt. En met zo'n indrukwekkende bergwereld om je heen, kun je natuurlijk niet anders dan er te voet op uit trekken. Daarvoor hebben we vast een tip voor je: de Sellaronda HIKE tour, een wandeling rondom het indrukwekkende Sellamassief. Meer over de Sellaronda HIKE tour lees je hieronder.

Wandelen in Val Gardena

Met zoveel prachtige plekken in de natuur binnen bereik is het geen wonder dat iedere zomer veel wandelaars naar Val Gardena trekken. In totaal ligt er zo'n 600 km aan gemarkeerde wandelwegen in het dal die je door het prachtige bergdecor van de Dolomieten leiden. De dorpjes in Val Gardena bieden maar liefst 17 liften die je eenvoudig naar boven brengen, zodat er ook voor de minder geoefende wandelaars en families met (kleine) kinderen genoeg mogelijkheden voor een mooie bergwandeling zijn. Wandelen in Val Gardena doe je op zo'n 2000 meter hoogte, dus je kunt rekenen op indrukwekkende uitzichten en mooie bergpanorama's. Tel daar de 65 almhutten bij op waar je kunt genieten van heerlijke regionale specialiteiten en je snapt dat wandelen in Val Gardena hoog op het lijstje van menig bergliefhebber staat.

54499 - wandelen in val gardena
Je kunt prachtig wandelen in Val Gardena! (© wisthaler.com)

Sellaronda HIKE tour

Een absolute tip voor de fanatieke bergwandelaar is de Sellaronda HIKE tour. Veel bergsporters zullen de Sellaronda kennen van de beroemde ski- of fietstocht, maar er is nu ook een wandeling rondom het bekende Sellamassief in Val Gardena. De route leidt je door vier dalen, drie Italiaanse provincies en langs ontelbaar veel indrukwekkende uitzichten. Door gebruik te maken van verschillende liften kun je de Sellaronda HIKE tour op een dag voltooien. Let wel op, het is een aardige uitdaging. In totaal ben je zo'n 7 tot 9 uur onderweg en wandel je over groene almen, smalle bergpaadjes en langs de hoge pieken van het Sellamassief. De hele route is zo'n 25 km lang, 44 km als je de 12 liften ook meetelt. Een prachtige, maar pittige wandeling dus.

Wandelen in Val Gardena: Sellaronda HIKE tour

Duur 7-9 uur
Hoogtemeters 750 meter klimmen, 1900 meter dalen
Afstand 25 km wandelen, 44 km inclusief 12 liften
Ondergrond Bosgrond, graspaden en rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
54499 - wandelaars in val gardena onder gondel
Kies jij voor de route met of zonder liften? (© wisthaler.com)

Ook zonder liften mogelijk

Wandelen in Val Gardena kun je zo uitdagend of eenvoudig maken als je zelf wilt. Met behulp van de verschillende liften die 's zomers draaien, kun je eenvoudig een groot deel van de hoogtemeters overbruggen, zodat je zonder al te veel klimmen toch op hoogte kunt wandelen. Dat geldt ook voor de Sellaronda HIKE tour. Deze wandeling kun je ook maken zonder onderweg in de lift te stappen. Maar je snapt wel, dan wordt het hele avontuur een stuk uitdagender. In plaats van 900 meter klimmen, moet je dan ruim 3900 meter klimmen en in plaats van 25 km lopen, wandel je dan ruim 46 km. Toch is het ook zeker de moeite waard om deze uitdaging aan te gaan, aangezien je dan nog meer van de natuur geniet. Maak er een meerdaagse wandeling van, door de route op te splitsen in twee of drie etappes. Zo kun je onderweg nog genieten van het prachtige landschap waar je doorheen wandelt en kun je de zon zien ondergaan en opkomen op de berg. Klinkt goed toch?!

Bonustip: Curona de Gherdëina

Ben je al op zoek naar de volgende uitdaging voor je zomervakantie in Val Gardena? Dan hebben we ook een leuke bonustip voor je: de meerdaagse wandeling Curona de Gherdëina. Deze wandelroute is in totaal bijna 64 km lang en begint in Natuurpark Puez-Geisler in het noordoosten van het dal. In vier of vijf dagen loop je dan over het Langkofel bergmassief naar het Sella-Hochplateau in het zuidoosten van Val Gardena. Onderweg geniet je natuurlijk van de mooiste uitzichten op de imposante Dolomieten en met een beetje mazzel word je ook getrakteerd op een paar prachtige zonsopkomsten en -ondergangen op de berg. De berghutten onderweg bieden een fijne plek voor een overnachting of om gewoon even lekker uit te rusten. Zeer geoefende wandelaars kunnen de Curona de Gherdëina in vier dagen lopen, maar de meesten trekken er vijf dagen voor uit.

Wandelen in Val Gardena: Curona de Gherdëina

Duur 35 uur
Hoogtemeters 4853 meter klimmen, 4879 meter dalen
Afstand 63,8 km
Ondergrond Bosgrond, graspaden en rotspaden
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
54499 - zonsondergang sellamassief
Zonsondergang op de berg, dat wil je toch?! (© Fabrizia Postiglione)

Val Gardena: vier zomervakantie tussen de machtige Dolomieten

Val Gardena, ook wel Gröden in het Duits en Gherdëina in het Ladinisch, is een prachtig dal in Zuid-Tirol waar ieder type vakantieganger zich kan vermaken. Leuk om te weten ook is dat alles hier in drie talen aangegeven wordt: in het Italiaans, Duits en Ladinisch. Natuurliefhebbers, wintersporters, zongenieters en cultuursnuivers, er is voor iedereen genoeg te doen. Het dal ligt in natuurpark Puez-Geizler, dat onderdeel is van UNESCO-werelderfgoed Dolomieten. Maar vergeet ook niet de dorpjes Ortisei, Santa Christina en Selva, oftewel St. Ulrich, St. Christina en Wolkenstein in het Duits, te bezoeken. Verder is het aanbod aan activiteiten hier bijna eindeloos. Tijdens je zomervakantie in Val Gardena kun je onder andere wandelen, fietsen en klimmen tussen de indrukwekkende Dolomieten en door gebruik te maken van de bergliften kunnen ook families eenvoudig op hoogte komen.

Meer over een zomervakantie in Val Gardena

54499 - routebordje val gardena
Zoals je kunt zien, staat de dorpsnaam in drie talen aangegeven op het onderste bordje (© Fabrizia Postiglione)

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Val Gardena.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.