Skip to navigation Skip to main content
Rotsmassief Val Gardena
© valgardena.it
Italië

Vakantie Val Gardena

  • Gelegen in het hart van de Dolomieten
  • Waanzinnig mooie uitzichten
  • Meer dan 300 dagen zon per jaar

Val Gardena, ook wel Gröden genoemd, is een mooi dal in het noorden van Italië. In het indrukwekkende dal liggen de drie dropen Selva (Wolkenstein), St. Christina en St. Ulrich (Ortisei). In deze dorpen vind je een velerlei aan accommodaties, van eenvoudig tot luxe, waar je kan genieten van een heerlijke vakantie. Wat maakt Val Gardena zo uniek? Wat ons betreft is dat de combinatie van natuur en cultuur.

Val Gardena ligt middenin de Dolomieten, die vanwege hun unieke kenmerken door UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Dit zorgt ervoor dat waar je ook bent in het 25 kilometer lange dal, het uitzicht fenomenaal is. 

Accommodaties bij reispartners in Val Gardena

Herfsttip: Burning Dolomites

Wanneer de zomer ten einde loopt, de natuur tot rust komt en de lucht ongekend helder is, toont Val Gardena een uniek natuurspektakel: Burning Dolomites. Vanaf midden september kleuren de lariksnaalden van groen naar geel en veranderen daarna in oranje, rood en bruin. Tegelijkertijd zorgt het bijzondere zonlicht ervoor dat de Dolomieten (UNESCO Werelderfgoed) schitterend rood lijken te gloeien. Deze legendarische bergen veranderen in vurige rotsen. Dit moet je toch een keer gezien hebben?

  • Burning Dolomites wandelingen van 10 sept. tot 3 nov.
  • Dit natuurspektakel wil je met eigen ogen hebben gezien
  • Een fijne, betaalbare accommodatie is zo gevonden

Wandelen in Val Gardena: Sellaronda HIKE tour

Val gardena is een geweldige bestemming voor bergwandelaars. Wandelen in de Dolomieten is een ervaring om nooit te vergeten. In totaal ligt er zo'n 600 km aan gemarkeerde wandelwegen in deze indrukwekkende omgeving. Van mei tot eind oktober staan de liften tot je beschikking om eenvoudig hoogtemeters te overwinnen. Wandelroutes zijn er in verschillende lengtes en niveaus. Zo kun je in ongeveer zes uur rond de Sassolungo wandelen en dien je ook ongeveer zoveel tijd te rekenen om de Seiser Alm te doorkruizen. Een andere aanrader is de Sellaronda Hike tour. De route leidt je door vier dalen, drie Italiaanse provincies en langs ontelbaar veel indrukwekkende uitzichten. De Sellaronda Hike tour is zo'n 25 km lang, 44 km als je de 12 liften ook meetelt.

Weide Val Gardena
valgardena.it
Dit soort bijzondere uitzichten kom je tegen in Val Gardena

Met kinderen naar Val Gardena: activiteiten & uitstapjes

Val Gardena leent zich ook uitstekend voor een actieve familievakantie. Het berglandschap van de Dolomieten heeft avontuurlijke gezinnen het nodige te bieden! Op de Monte Pana, bij St. Christina, ligt de PanaRaide. Een themawandeling met 10 avonturenstations waar naar hartenlust kan worden gespeeld. In Ortisei bevindt zich een klimpark (Col de Flam) met 680 meter lange zipline! Ook is er een gedeelte met trampolines en een kinderboerderij. In de dorpen van Val Gardena hoeven kinderen zich niet te vervelen. 

Taal in Val Gardena

Wat leuk is om te weten is dat niet alleen de uitzichten bijzonder zijn in het dal, maar ook de taal die er gesproken wordt. Van oudsher wordt er Ladinisch gesproken, een taal die ouder is dan de Italiaanse taal. Tot op heden wordt het Ladinisch gedoceerd in de scholen in het dal. Vrees echter niet, want de inwoners spreken ook net zo goed Italiaans en Duits.