Skip to navigation Skip to main content
Ortisei
© valgardena.it
  • Een gezellig dorp in een prachtige omgeving
  • Tal van wandelroutes mogelijk
  • Ideaal voor families met kinderen
  • Eldorado voor fietsers, mountainbikers en e-bikers

Ortisei, ook wel bekend als St. Ulrich of Urtijëi, ligt op 1236 meter hoogte in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Het dorp ligt samen met St. Christina en Selva in het Val Gardena. Ortisei is het grootste dorp van de drie en heeft een gezellige dorpskern.

Traditionele huizen, sfeervolle accommodaties en prachtige kerken tekenen het straatbeeld van Ortisei. Men beweert zelfs dat in Ortisei de mooiste winkelstraat van de Dolomieten te vinden is.

Voor levensgenieters en sportievelingen

De geschiedenis van Ortisei gaat enkele eeuwen terug. De eerste officiële vernoeming dateert uit de 13e eeuw. Echter zijn er sporen in het dal gevonden die terug gaan naar ver voor Christus. Het dorp staat vooral bekend om het houtsnijwerk. Al sinds de 17e eeuw maakt de lokale bevolking allerlei Bijbelse figuren, standbeelden, altaren en andere vormen uit hout. Ortisei wordt omringd door de machtige bergwereld van de op de UNESCO-Werelderfgoedlijst opgenomen Dolomieten. Halverwege de 19e eeuw kwamen de eerste bergbeklimmers richting het dorp en in 1970 vond de eerste Alpine Ski World Cup plaats. Tegenwoordig is Ortisei een bestemming waar levensgenieters en sportievelingen genieten van een welverdiende vakantie. Zowel in de zomer als in de winter.

Wandelen in Ortisei

Wandelaars hebben vanuit Ortisei toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Er zijn wandelingen mogelijk in het dorp, maar ook in de bergen. Eén ding is zeker, het uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten is altijd aanwezig. Tips voor wandelen in Ortisei zijn:

  • Wandeling over de Seiser Alm: de Seiser Alm, ook wel Alpe di Siusi, is de grootste bergweide van Europa. Over deze alm gaan meerdere wandelingen. Een tip is de route vanuit St. Christina. De wandeling is makkelijk, duurt 5 uur en overbrugt 400 hoogtemeters.
  • Wandeling naar de Piz Boe (3162 meter hoogte). Deze route start vanuit Wolkenstein en biedt onderweg prachtige uitzichten. De route is middelzwaar, overbrugt 1100 hoogtemeters en duurt 6 uur.
  • Wandeling naar de Brogleshütte op 2045 meter hoogte. Deze route voert door Natuurpark Puez-Geisler, is gemakkelijk van niveau, overbrugt 40 hoogtemeters en duurt 3 uur.

Bekijk hier meer meer informatie over bovenstaande routes en andere mooie wandelroutes in Ortisei >

wandelen in Ortisei
Je kunt tal van wandelingen maken in de omgeving (Foto: © Val Gardena Gröden Marketing - www.valgardena.it)

Fietsen, mountainbiken en e-biken in Ortisei

Ortisei, maar eigenlijk het hele Val Gardena, is een eldorado voor fietsers, mountainbikers en e-bikers. Uiteraard kun je eigen fietsen meenemen, maar ook huren is hier mogelijk. Bijvoorbeeld bij Sport Gardena en Carlo’s Bike Rental. Ook kun je je hier laten informeren over lessen en tochten met gids. Er zijn tal van routes van verschillende niveaus. Een tip is een tour rondom het indrukwekkende Sellamassief. Deze route is 58 kilometer lang en overbrugt 1637 hoogtemeters. De route kan individueel gefietst worden, maar ook met gids. Lees hier de ervaringen van Indebergen over de Sellaronda Biketour >

Fietsen Val Gardena Sellamassief
De route om het Sellamassief is prachtig! (Foto: © Val Gardena Gröden Marketing - www.valgardena.it)

Bergliften in de zomer

In de zomermaanden zijn er een aantal bergliften geopend. De meeste van begin juni tot eind september. In veel gevallen kunnen fietsen en huisdieren ook mee omhoog. Hier zijn wel vaak extra kosten aan verbonden. Ben je van plan om vaker dan één keer gebruik te maken van de bergliften? Dan kan de Gardena Card of Dolomiti Super Summer Card uitkomst bieden. De eerste biedt voor drie of zes dagen onbeperkt toegang tot alle liften in Val Gardena en de tweede tot de ruim 100 bergliften in de gehele Dolomiti SuperSummer vakantieregio. Bekijk hier een overzicht van alle geopende liften en de bijbehorende openingstijden >

Een familievakantie in Ortisei

Ortisei is een perfecte bestemming voor families met kinderen van alle leeftijden. Er zijn niet alleen tal van avonturen mogelijk in de bergen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor ontspanning. Naast de standaard wandel- en fietsroutes, zijn er een aantal opties speciaal voor kinderen. Bijvoorbeeld themawandeling PanaRaida. Deze route bestaat uit 10 stations met allerlei leuke opdrachten en activiteiten. Een andere familietip is het klimpark in Ortisei. Jong en oud kan hier hoog in de bomen klimmen. Ook vind je verspreid door het dal allerlei leuke speelplaatsen.

Kinderen in de bergen
Families voelen zich thuis in Ortisei (Foto: © Val Gardena Gröden Marketing - www.valgardena.it)

Tips voor een vakantie in Ortisei

  1. Bezoek de vele kerken die het dorp rijk is. Bijvoorbeeld de Parochiekerk van St. Ullrich (18e eeuw), de kerk van St. Antonius, de St. Jacobskerk en de kerk van St. Anne’s.
  2. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het houtsnijwerk en de historie van Val Gardena? Bezoek dan Museum Gröden (Museum de Gherdëina).
  3. Bezoek de wekelijkse markt in St. Christina.

Weer in Ortisei

Vandaag

Buien met regen, maar soms ook zon

Buien met regen, maar soms ook zon
13°C / 25°C

Vorstgrens

3631 meter

Regen

1 mm

Morgen

Buien met regen, maar soms ook zon

Buien met regen, maar soms ook zon
12°C / 21°C

Vorstgrens

3519 meter

Regen

1 mm
Ortisei - Alpe di Siusi
Raschötz
Toeristeninformatie voor Ortisei
Name Tourismusverein St. Ulrich
E-mail ortisei@valgardena.it
Telefoon 777600
Algemene Informatie
Aantal inwoners 5834
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1060 km
Hoogte Dorp 1236
Aantal toeristenbedden 2000
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 4
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 33
Bars & cafés 19
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 1
Casino
Theater
Ballonvaart