Tips voor een vakantie in Ortisei (St. Ulrich)

Tips voor een vakantie in Ortisei (St. Ulrich)

27 oktober 2018

door Florien in Bestemmingen

Ortisei, ook wel St. Ulrich of Urtijëi, ligt op een hoogte van 1236 meter in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Het dorp is één van de drie dorpen in het Val Gardena en ligt te midden van de prachtige bergwereld van de Dolomieten. Ortisei is een sfeervolle bestemming met een gezellige dorpskern en staat bekend om de vele activiteiten die er mogelijk zijn. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een vakantie in Ortisei.

#1. Ontdek de geschiedenis in Museum Gröden

De geschiedenis van Ortisei gaat enkele eeuwen terug. Het dorp wordt voor het eerst vermeld in de 13e eeuw, maar er zijn sporen in het dal gevonden die teruggaan tot ver voor Christus. Ortisei staat vooral bekend om het houtsnijwerk. De lokale bevolking maakt sinds de 17e eeuw allerlei vormen en figuren uit hout. Inmiddels zijn deze zelfs over de hele wereld bekend. In Museum Gröden (Museum de Gherdëina) kun je meer te weten komen over deze bijzondere geschiedenis.

#2. De Sellaronda Biketour

Ortisei is een populaire bestemming voor e-bikers, mountainbikers en fietsers. Vanuit hier kun je niet alleen het dal, maar ook de omringende bergwereld verkennen. Er zijn veel routes, maar een aanrader is de Sellaronda Biketour. Via een 58 km lange route fiets je rond het indrukwekkende Sellamassief. Daarbij overbrug je 1637 hoogtemeters. In het kader van deze tocht wordt er een speciale dag georganiseerd: de Sellaronda Bike Day. Tijdens deze dag is de weg tussen 8.30 en 15.30 afgesloten voor verkeer. De route is individueel en met gids mogelijk.

Fietsen met uitzicht op het Sellamassief tijdens de Sella Ronda Bike Day
Het uitzicht is prachtig tijdens de tocht (Foto: © Val Gardena Gröden Marketing - www.valgardena.it)

#3. Verken het centrum en ontdek de vele kerken

Naast de historie van het houtsnijwerk zijn er nog een aantal andere dingen waar Ortisei om bekend staat. Bijvoorbeeld de vele kerken in het dorp. De meeste zijn ook van binnen te bewonderen. Tips zijn de parochiekerk St. Ulrich (18e eeuw), de St. Jakobs-Kirche (oudste kerk Val Gardena) en de St. Anna kerk. Na een paar uur cultuursnuiven is het tijd om het centrum te verkennen. Je vindt hier een winkelstraat die door sommigen wordt bestempeld als één van de mooiste in de Dolomieten. Verder zijn er allerlei restaurants met terrassen, waar lokale gerechten kunnen worden besteld.

#4. De Seiser Alm

De Seiser Alm, Alpe di Siusi in het Italiaans, heeft een oppervlakte van 56 m2 en is daarmee de grootste bergweide in Europa. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de machtige Dolomieten en zijn de bergtoppen van onder andere de Sassolungo (Langkofel), Sassopiatto, Schlern en Rosengarten te bewonderen. De alm ligt tussen de 1800 en 2300 meter hoogte en biedt vermaak voor jong en oud. Zo zijn er allerlei wandelingen mogelijk, lopen er fietstochten over de alm en is er ook een speciaal ‘running park’ met 27 routes voor hardlopers. Een aanrader is de wandeling vanaf het bergstation Seiser Alm via pad 9, 8 en 7. De route eindigt weer in Ortisei, is gemiddeld van niveau en duurt ongeveer 5 uur.

#5. De PanaRaida themawandeling

Ortisei is een fijne bestemming voor families met kinderen. Tijdens de vakantie zijn er allerlei activiteiten mogelijk om samen te ondernemen. De PanaRaida themawandeling begint vlakbij de Monte Pana parkeerplaats en bestaat uit 10 avontuurlijke stations. Van waterspeelplaats tot picknickplaats, doolhof, schommel en boomhut. De route is met de klok mee en tegen de klok in te wandelen.

#6. Het klimbos

Avontuur voor jong en oud is te vinden in klimbos en avonturenpark Col de Flam. Dit park bevindt zich in het bos, vlakbij het dalstation van de Seceda-Umlaufbahn. Van juni t/m september is Col de Flam dagelijks geopend. Naast verschillende klimroutes is er ook een kinderboerderij en een ruimte met trampolines. Er is een speciaal parcours waar kinderen van 4 tot 12 jaar onder begeleiding van een ouder mogen klimmen. Voor volwassenen en oudere kinderen zijn er ook uitdagendere routes met ziplines tussen de 60 en 680 meter lang.

#7. Bezoek burg Wolkenstein

Burg Wolkenstein, ook wel bekend als Rovine del Castello Wolkenstein, is gebouwd tegen de Steviamuur. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en stortte in in de 16e eeuw. Daarna is het nooit meer herbouwd. De ruïnes zijn te bewonderen en te bereiken via een kort en steil pad.

Heb jij nog tips voor een vakantie in Ortisei? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips