Skip to navigation Skip to main content
Val Gardena (1)
© DOLOMITESValGardena

Val Gardena is een 25 kilometer lang dal in Zuid-Tirol, middenin de Dolomieten en Natuurpark Puez Odle. De Duitse benaming is Gröden en vaak wordt deze ook samen met de Italiaanse naam genoemd. De imposante bergtoppen, sfeervolle dorpen en vele activiteiten in de natuur maken dat je hier niet uitgekeken raakt. In de vallei spreekt men Ladinisch, maar ook Italiaans en Duits. In dit weblog vertellen we je alles over een vakantie in Val Gardena.

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Val Gardena gaat duizenden jaren terug en begint met het ontstaan van de Dolomieten. Een gigantisch koraalrif werd door tektonische daling en vulkanische activiteit omhooggeduwd, waardoor de nu zo bekende bergtoppen ontstonden. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Val Gardena al in de prehistorie werd bewoond. Enkele vondsten dateren van 6000 jaar voor Christus. Eén van de hoogtepunten in de geschiedenis speelt zich echter duizenden jaren later af. In de 17e eeuw begon de lokale bevolking met het uitsnijden van hout. Vormen, speelgoed, Bijbelse figuren en altaren, alles werd gemaakt. Inmiddels is het houtsnijwerk wereldwijd bekend. In de dorpen vind je meerdere winkels waar je deze kunst kunt bekijken en kopen.

De dorpen in Val Gardena

Val Gardena is een zijdal van het Eisacktal, in het noordwesten van de Zuid-Tiroler Dolomieten. Het dal strekt zich uit van Waidbruck tot aan het Sellamassief en de Sella- en Gardenapas. In het dal liggen drie dorpen. De eerste die je tegenkomt is Ortisei (St. Ulrich/Urtijëi) op 1236 meter hoogte. Het tweede dorp is St. Christina (Santa Christina) op 1428 meter hoogte en het laatste dorp is Selva Gardena (Wolkenstein/Sëlva) op 1563 meter hoogte. Dat de dorpen meerdere namen hebben, heeft alles te maken met de drie talen die worden gesproken in het dal.

Ortisei
© DOLOMITESValGardena
S. Cristina
© DOLOMITESValGardena
Selva
© DOLOMITESValGardena_DiegoMoroderDesign
The Odles
© DOLOMITESValGardena
Sassolungo
© DOLOMITESValGardena

Wandelen in Val Gardena

Val Gardena is een populaire wandelbestemming. Zowel in het dal als in de omringende bergwereld, is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden te vinden. Beginners, families en gevorderde wandelaars komen hier helemaal aan hun trekken. Een populaire wandelbestemming is de Seiser Alm (Alpe di Siusi). Deze prachtige bergweide is met een oppervlakte van 56 m2 de grootste in Europa. Je vindt hier ruim 450 km aan wandelpaden. Vanuit St. Christina kun je een makkelijke wandeling van +/- 5 uur maken over de alm (400 hoogtemeters). 

Fietsen in Val Gardena

Val Gardena is een eldorado voor mountainbikers, fietsers en e-bikers. Je vindt hier een uitgebreid netwerk aan paden. Van mooie routes op de e-bike of racefiets, tot spannende downhilltrails met de mountainbike. Een route die je absoluut niet mag overslaan met de wielrenfiets is de Sellaronda Bike Tour. Het is een gemiddelde route van 58 km lang en 1637 hoogtemeters. Tijdens de Sellaronda Bike Day is de route alleen toegankelijk voor fietsers en dan is deze ook leuk (maar pittig) op de e-bike. Een tip voor de minder geoefende fietser is de Alpe di Siusi e-bike tour. Deze route is gemiddeld van niveau, overbrugt 754 hoogtemeters en is 13,4 km lang.

Een familievakantie in Val Gardena

Zoals de meeste bestemmingen in Italië is ook Val Gardena zeer geschikt voor een familievakantie. De bergen en het dal zijn één grote natuurlijke speelplaats. Op meerdere locaties zijn speeltuinen te vinden. Ook zijn er allerlei wandelingen mogelijk. Een tip is de PanaRaida themawandeling. De route start vlakbij de Monte Pana parkeerplaats en bestaat uit 10 verschillende en avontuurlijke stations. Zo is er een waterspeelplaats, boomhut en doolhof. Een andere tip is een bezoek aan avonturenpark Col de Flam. Je vindt hier allerlei leuke klimparcours in het bos, niet ver van het dalstation van de Seceda-Umlaufbahn.

Gebruik van de bergliften

In de zomermaanden zijn van begin juni tot eind september meerdere bergliften geopend in Val Gardena. Vaak kan de fiets ook mee omhoog, maar daar moet je vaak wel extra voor betalen. Wanneer je van plan bent om vaker dan één keer van de bergliften gebruik te maken, dan kan de Gardena Card of Supper Summer Card uitkomst bieden. De eerste is te koop voor drie of zes dagen en biedt onbeperkt toegang tot alle liften in het dal. De tweede variant is iets duurder, maar daarmee kun je van alle 100 bergliften in de Dolomiti SuperSummer vakantieregio gebruikmaken. Ideaal als je van plan bent om meerdere bestemmingen te bezoeken tijdens de vakantie.

Forcella Del Sassolungo
© DOLOMITESValGardena
Een bestemming voor zomer en winter

Val Gardena is een bestemming waar je eigenlijk het hele jaar door vakantie kunt vieren. Daar waar je de bergwereld zomers te voet of met de fiets kunt verkennen, kan dat ’s winters op de ski’s. Het skigebied van Val Gardena beschikt over ruim 175 km aan pistes. Je kunt allerlei mooie tochten maken, waaronder de bekende Sellaronda skitocht rondom het Sellamassief.

Tips voor een vakantie in Val Gardena

  • Winkelen in Ortisei en de vele kerken bekijken.
  • Bezoek Museum Gröden (Museum de Gherdëina) en leer meer over de geschiedenis van Val Gardena en het houtsnijwerk.
  • Bezoek de wekelijkse markt in St. Christina.
  • Paardrijden in Val Gardena. Er zijn meerdere maneges waar je samen met een begeleider een buitenrit kunt maken. Een bijzondere ervaring om het dal ook op deze manier te verkennen.
  • Wandel één van de Kneip wandelpaden en kom helemaal tot rust. Een tip is de route in het Annatal.
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.