Skip to navigation Skip to main content
Dolomieten Alta Badia
© IDM Südtirol-Alto Adige/Andreas Mierswa
Italië

Vakantie Alta Badia

  • Wandelen tussen de Dolomieten
  • Gezinsvriendelijke omgeving
  • Verrassende mix van traditie en modern

Alta Badia ligt in Zuid-Tirol in het hart van de Dolomieten. Deze bergen hebben de status van UNESCO Wereld Erfgoed. In Alta Badia liggen twee natuurparken: Fanes-Senes-Braies en Puez-Odle Natural Park. De gekke, lichte kalkrotsen van de Dolomieten waren ooit een groot stuk koraalrif in de prehistorische Tethys Oceaan. Typerend zijn de bossen, met daarboven glooiende almen en nog hoger de lichte rotswanden. Op de almen vind je veel berghutten en restaurants, met de regionale keuken van Noord-Italië.

De vallei van Alta Badia is grofweg zo’n 16 km lang. Tot het begin van de 19e eeuw was deze vallei amper te bereiken. Daardoor zijn veel van de tradities in stand gehouden. Zo spreken de inwoners bijvoorbeeld nog Ladino (Reto-Romaans) onderling. In de vallei ligt een zestal plaatsen: Corvara, Colfosco, San Cassiano, Badia, La Villa en La Val. De laatste jaren heeft de high society Alta Badia ontdekt, daardoor is het aanbod en de kwaliteit van de voorzieningen toegenomen. Dit heeft gezorgd voor een mix van oud en nieuw, traditioneel en mondain en dat maakt Alta Badia interessant.

Het landschap in Alta Badia
© IDM Südtirol-Alto Adige/Alex Moling

Dorpen Alta Badia

Corvara is een bekend dorp onder bergbeklimmers en heeft een mix van oud en nieuw. Gerestaureerde boerderijen en monumentale dorpsschuren staan hier tussen de comfortabele hotels. De oude schuren zijn zwart van ouderdom, maar in enkele zitten toch moderne winkels. De mondaine toerist komt vaak uit eigen land. Vanuit het dorpscentrum vertrekken stoeltjesliften naar de bergtoppen. La Villa (1433 meter) ligt een stukje verder van Corvara. Ook ietwat geïsoleerd gelegen is Colfosco (1645 meter), een kleine, rustige hoteldependance van het nabijgelegen Corvara. Hier heb je een prachtig uitzicht op de bergen. San Cassiano (1537 meter) ligt op de weg naar Cortina d’Ampezzo, aan het einde van het dal en heeft de meeste viersterrenhotels van de regio. Ieder dorp heeft zijn eigen toegang tot de bergen.

Wandelen in Alta Badia

Wandelen in Alta Badia doe je in het prachtige gebergte van de Dolomieten. Dichte bossen en groene, wuivende alpenweides, met daarboven rotspaden en steile bergwanden. Er is voor elk type wandelaar genoeg moois te vinden. Lange, steile hikes over smalle paadjes voor de sportieveling of rustige paden over almen van meertje naar berghut voor de genieter. Hier een paar tips:
-Wandeling naar het hart van het Puez-Odle Natuurpark. Voor deze gemiddeld moeilijke wandeling van 12 km en bijna 1000hm, moet je al snel zo’n 5 uur wandeltijd uittrekken. Maar dan kun je ook genieten van de typische Dolomietenrots en de spectaculaire uitzichten die daarbij horen.
-Wandeling van La Crusc via de sneeuwgrot naar Badia. Deze wandeling loopt aan de voet van de imponerende wanden van de Sas de la Crusc. Je begint bij het bergstation van de lift naar La Crusc. Vervolgens beland je vanuit de bossen op de bloemrijke almen van Armentar. Aan de voet van de Piza dales Diesctop ligt een natuurlijke sneeuwgrot. De wandeling is ruim 10 km lang, stijgt meer dan 150hm, daalt bijna 900 hm en duurt zo’n 3,5 uur.
-Panoramisch wandelen op het Pralongiá-Bioch-Arlara plateau. Op dit bergplateau boven Corvara kun je dwalen tussen de bloemen op de alm, met uitzichten op de lichte bergwanden. De wandeling is 7,5km lang, gaat 250hm omhoog, krap 600hm omlaag en duurt zo’n 3 uur.

Alta Badia in Zuid-Tirol
© IDM Südtirol-Alto Adige, Alex Moling

Fietsen in Alta Badia

In Alta Badia kunnen zowel de sportieveling, als de relax-fietser of families terecht. Als je niet de echte paswegen wilt fietsen kun je beter op de mountainbike gaan. Je kunt hier in het dal of op de almen fietsen. De zwaardere routes gaan vanuit het dal naar de almen, of zelfs hoger de bergen op:
-Familietocht Tru do L’Ega: dit gemoedelijke rondje volgt de hellingen dicht bij het dal en is zo’n 10km lang. Je stijgt ruim 100hm.
-Cherz: vanuit La Villa loopt deze 24km lange tocht naar Corvara en de Campolongopas. In de klim zitten een paar korte, steile stukken en eenmaal boven bij Refugio Cherz word je beloond met uitzicht op de Marmolada. Deze route stijgt iets minder dan 700hm over bospaden, almen en singletrails.
-De Sella Ronde is een begrip in de winter. Maar ook in de zomer is de Sella Ronde eentje om te onthouden. Op de racefiets of met de mountainbike rijd je rondom het Sella massief. Onderweg passeer je bekende passen, zoals de Gardena, Sella, Pordoi en Campolongo. De totale lengte is 58 km en zo’n 1800 hoogtemeters, maar je kunt de tocht ook verdelen in losse dag-etappes.

Tips:

-Bezoek het Movimënt Park Alta Badia. Dit park ligt op ongeveer 2000hm, op een plateau boven Corvara, La Villa en San Cassiano. Je vindt hier vijf verschillende beleveniswerelden, met de Dolomieten altijd op de achtergrond. Veel speeltoestellen, een berenpark, avontuur, ontspannen en daartussen een netwerk aan wandelpaden en mountainbikepaden.
-Ontspan bij de Biotopsee in Corvara. Dit natuurlijke meer is voor groot en klein, met een ligweide, kinderbad en een bar/restaurant.
-Zoek het avontuur op in het Parco Aventura in Colfosco.