Skip to navigation Skip to main content

Culinair genieten tijdens een vakantie in Zuid-Tirol

9714 - Culinair genieten tijdens een vakantie in Zuid-Tirol

In Italië weten ze als geen ander wat lekker eten is. Met de beste, verse ingrediënten worden de lekkerste smaken gecreëerd. Eeuwenoude recepten gaan over van generatie op generatie en dat proef je. Het zuiden van Zuid-Tirol biedt niet alleen de bekende Italiaanse smaken, maar ook een combinatie met die van Oostenrijk. Oftewel: het beste van twee landen. Dat in combinatie met de heerlijke wijnen, prachtige dorpen en vele bezienswaardigheden: en regio voor de levensgenieter!

Een wijnroute door het zuiden van Zuid-Tirol

Het glooiende landschap van het zuiden van Zuid-Tirol staat vol met wijnranken waarvan de lekkerste wijnen worden gemaakt (meer dan 20 soorten!). Maar liefst 84% van alle wijnstokken van de provincie groeien in het zuiden van Zuid-Tirol! Je kunt zelf op onderzoek gaan en aankloppen bij een wijnboer, maar je kunt ook kiezen voor een speciale wandeling, fietstocht of autorit die helemaal in het teken staat van het druivengoud. Tijdens de Zuid-Tiroolse wijnroute, Strada del Vino, maak je kennis met de 3000 jaar oude wijncultuur, passeer je pittoreske dorpjes en oude kastelen en bijzondere bezienswaardigheden. Uiteraard is er meer dan genoeg tijd om lekker te tafelen en om heel veel wijntjes te proeven.

Lekker eten in Bolzano en omstreken

Bolzano, ook wel bekend als Bozen, is de hoofdstad van de provincie Zuid-Tirol. Net als veel plaatsen in de regio wordt ook Bolzano omringd door wijngaarden, fruitbomen een groene bergen. De Dolomieten staan daarbij trots op de achtergrond. Bolzano is een echte Alpenstad, maar dan met een mediterraans tintje. Er zijn leuke bezienswaardigheden, waaronder de domkerk en het Ötzi-museum. Wekelijks is er een fruit- en een boerenmarkt waar je allerlei lekkernijen uit de regio kunt proeven en aanschaffen. Op de terrassen is het de hele dag door gezellig druk. ’s Ochtends een cappuccino met Apfelstrudel en ’s middags een glas Gewürztraminer met antipasti. Een bezoek aan Bolzano is niet alleen leuk voor cultuursnuivers, maar ook voor Bourgondiërs.

De fruitmarkt in Bolzano
In Bolzano vindt wekelijks een fruit- en boerenmarkt plaats (Foto: © Südtirol)

Water en wijn in Caldaro en Termeno

In Caldaro en Termeno kun je ‘water bij de wijn doen’ wel erg letterlijk nemen. Tussen beide plaatsen ligt het Lago di Caldaro, ook wel bekend als de Kalterer See. Dit heerlijke zwemmeer wordt omringd door wijngaarden, fruitbomen en glooiende groene bergen. Het water is zomers heerlijk warm en biedt de mogelijkheid tot zwemmen, zeilen en surfen. Vlakbij het Lago di Caldaro ligt Weingut Manicor, waar je een bezoek aan kunt brengen voor een rondleiding of wijnproeverij. Rondom het meer liggen allerlei leuke restaurantjes waar je een mix van Italiaanse en Oostenrijkse specialiteiten tegenkomt. Tips: Pension Klughammer, Gretl am See en Ristorante Pizzeria Geier.

wandelen door de wijngaarden in het zuiden van Zuid-Tirol
Maak tijdens een rondleiding een wandeling door de wijngaarden (Foto: © Alex Filz)

Tips voor culinaire evenementen in Bolzano/Zuid-Tirol:

  • Een culinaire rit met de Rittner Bahn: van juni tot en met augustus kun je deelnemen aan dit evenement in de oudste smalspoorbaan van Italië. Tijdens het ritje geniet je van de lekkerste wijnen, culinaire specialiteiten en livemuziek.
  • Sanar Morgreti Essen: is een festival van 10 dagen lang dat in het teken staat van knödels en andere regionale specialiteiten. Dit evenement vindt plaats in juli in Val Sarentino.
  • Schupfen Festival in San Genesio: halverwege september vindt dit evenement plaats. Tijdens dit festival wandel je van berghut naar berghut en geniet je van allerlei typische Zuid-Tiroler gerechten, wijntjes en live muziek.
  • De Kastanienwochen in Andriano: eerst leer je alles over kastanjes tijdens een wandeling en vervolgens geniet je van een avond met geroosterde kastanjes en andere lekkernijen (begin tot eind oktober)
  • De Caldaro wijndagen: in juli en augustus presenteren lokale wijnboeren hun nieuwe vintage wijnen en heb je de mogelijkheid om een aantal van de beste wijnen te proeven.
  • Gewürztraminer Weinstraßenfest in Termeno: de Gewürztraminer is een belangrijke wijn in het zuiden van Zuid-Tirol. Tijdens dit festival mag je de wijn niet alleen proeven, maar wordt er ook van alles over verteld en kun je genieten van bijbehorende gerechtjes.
Kastanjes worden geroosterd tijdens de Kastanienwochen in Zuid-Tirol
Kastanjes worden geroosterd tijdens de Kastanienwochen (Foto: © Helmuth Rier)

Heb jij nog tips voor een culinaire vakantie in Zuid-Tirol? Laat een reactie achter!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.