Skip to navigation Skip to main content
Beklimming Campolongo tijdens Dolomieten Marathon
© SSD Comitato Maratona dles Dolomites Srl / Sportograf

De Dolomieten Marathon, of Maratona dles Dolomites, is een van de mooiste en populairste cyclosportieven van Europa. Deze tocht wil iedere wielrenner een keer gereden hebben. Je fietst door het hart van de Italiaanse Dolomieten en beklimt beroemde bergen als de Passo Pordoi en Passo Giau. Op zondag 7 juli staat de editie van 2024 op het programma. Duizenden wielrenners gaan de uitdaging van 138 kilometer en 4230 hoogtemeters dan weer aan. Wil jij meedoen aan de Dolomieten Marathon 2024? In dit artikel vind je alles over inschrijving, route, beklimmingen en tips voor de Maratona dles Dolomites.

Inschrijving Dolomieten Marathon

De Dolomieten Marathon is, samen met La Marmotte en de Ötztaler Radmarathon, een van de populairste cyclo’s van Europa en de startbewijzen zijn schaars. Om aan de start in Alta Badia te mogen verschijnen dien je uitgeloot te worden door de organisatie. De pre-registration (€ 2,-) start in oktober, waarna eind november bekend wordt gemaakt wie er deel mogen nemen. Voor wie naast een startnummer heeft gegrepen zijn er nog andere mogelijkheden om wél deel te kunnen nemen. Zo zijn er verschillende reisorganisaties waarbij je complete reizen kunt boeken inclusief startnummer.
Ben je wél ingeloot dan heb je tot halverwege april de tijd om je deelname te bevestigen door het inschrijfgeld (€ 160,-) te betalen en je medische verklaring te uploaden.

Route Dolomieten Marathon: 7 loodzware beklimmingen

De Dolomieten Marathon is 138 kilometer lang, met start in La Villa en finish in Corvara. Die afstand lijkt misschien mee te vallen, maar vergis je niet. Het parcours gaat constant op of af en kent 4230 hoogtemeters. Achtereenvolgens krijg je de Campolongo, Pordoi, Passo Sella, Passo Gardena, Campolongo, Passo Giau en Valparola voor de wielen. Als je denkt dat je er bijna bent krijg je als toetje nog de Mür dl Giat. Een vreselijke kuitenbijter (370 meter) met een maximaal stijgingpercentage van 19%. Wie er onderweg oog voor heeft kan zich vergapen aan de prachtige pieken van de Dolomieten. Groot pluspunt van de Dolomieten Marathon is dat de route volledig autovrij is. Is de volledige afstand voor jou te hoog gegrepen, dan kun je ook kiezen voor een afstand van 106 kilometer of 55 kilometer.

Voorbereiding op de Maratona dles Dolomites

Om zo goed mogelijk van de grote dag te kunnen ‘genieten’ dien je je goed voor te bereiden. Een succesvolle Maratona valt of staat met de juiste voorbereiding. Start zo vroeg mogelijk met trainen (januari!) en spendeer iedere week de nodige uren in het zadel. Alles draait om uithoudingsvermogen en dit train je door lange, rustige duurtrainingen te maken. Is je lichaam gewend aan het nodige trainingsvolume dan kun je ter afwisseling ook aan krachttraining en intervaltraining doen. Stel je trainingsplan zorgvuldig samen en zorg dat je voor vertrek voldoende kilometers in de benen hebt.

Dit wordt jouw dag!

In de week voorafgaande aan de Dolomieten Marathon kun je kun je nog enkele rustige ritten fietsen om aan het klimmen en de omstandigheden te wennen. Vanaf woensdag heb je (op vertoon van je ID) de mogelijkheid om je startnummer op te halen in San Leonardo/Badia. Controleer nog een keer je fiets, bepaal je voedingsstrategie en leg de avond van tevoren alvast al je spullen klaar.

Zet op de dag van de Maratona al vroeg je wekker om rustig te kunnen ontbijten en je eten te laten zakken. Om 6.30 klinkt het startschot en wie vooraan wil staan in het startvak dient al vroeg op pad te zijn. Onderweg zijn er genoeg punten waar je je bidons bij kunt vullen en voeding kunt krijgen. Start vooral niet te snel, verdeel je energie verstandig en probeer onderweg van het waanzinnige uitzicht te genieten. Na 138 kilometer afzien ben je een geweldige ervaring rijker!

Wielrennen in de Dolomieten

Meer dan een granfondo

De Maratona dles Dolomites is niet zomaar een granfondo. De organisatie trekt ieder jaar alles uit de kast om jou een geweldige ervaring te laten beleven. Ieder jaar is er een specifiek thema en hier wordt ook het (inbegrepen) deelnemersshirt op gebaseerd. Een deel van het binnengekomen startgeld wordt gedoneerd aan goede doelen. In het startdorp hangt die typische Italiaanse wielersfeer en op de ochtend van de start is dat niet anders. Er cirkelt een helikopter boven de deelnemers en de wedstrijd wordt live uitgezonden op televisie.

Algemene informatie Dolomieten Marathon

  • 07-07-2024
  • 9000 deelnemers (70 nationaliteiten)
  • 138 kilometer, 4230 hoogtemeters
  • Afhalen startnummers woensdag (20.30 uur – 22.30 uur), donderdag (20.30 uur – 22.30 uur), vrijdag (14.00 uur – 19.00 uur) en zaterdag (10.00 uur – 19.00 uur) in St. Leonhard/Badia.
  • Start 06.30 uur in La Villa
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.