Les Trois Ballons: dé cyclo van de Vogezen

Les Trois Ballons: dé cyclo van de Vogezen

26 april 2017

door Thijs in Fietsen/MTB

Les Trois Ballons is al jaren een populaire cyclo en wordt verreden in de Franse Vogezen. Het parcours kent een afstand van 210 kilometer met daarin 4400 hoogtemeters. Een serieuze beproeving dus! De start is in Luxeuil les Bains en de finishstreep ligt getrokken bovenop de gevreesde La Planche des Belles Filles. Les 3 Ballons is uitgegroeid tot een echte referentie in de cyclosport met méér dan 4000 deelnemers verdeeld over 20 verschillende nationaliteiten. Les Trois Ballons wordt in 2017 op 10 juni verreden.

Parcours Granfondo, 210 km

Nadat La Planche des Belles Filles (1025 m) een aantal jaar heeft ontbroken in het parcours, fungeert de beklimming dit jaar weer als finishplaats van Les Trois Ballons. Nadat je al 204 kilometer hebt afgelegd, krijg je nog de slotklim van 5,5 kilometer voor de wielen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%. Het begin van de cyclo is een stuk eenvoudiger, pas na 46,5 kilometer dient zich de eerste serieuze beklimming aan: Ballon de Servance (1143 m). Vervolgens volgen de beklimmingen zich in rap tempo achter elkaar op: Col d’Oderen (884m), Le Markstein (1247m), Grand Ballon (1424m), Col de Hundsruck (753m) en Ballon d’Alsace (1247m). Na de finish kun je via de andere zijde van La Planche des Belles Filles afdalen naar Champagney, waar je je chip in kunt leveren.

Parcours Granfondo Les Trois Ballons, 210 km

Parcours Mediofondo, 125 km

Is de volledige afstand van Les 3 Ballons voor jou te hoog gegrepen, dan kun je ook deelnemen aan de Mediofondo. Met een afstand van 125 kilometer en 2760 hoogtemeters, mag van onderschatting echter geen sprake zijn. Onderweg dien je twee ‘ballonnen’ te beklimmen: Ballon de Servance (1150m) en de Ballon d’Alsace (1170m). Net als bij de Granfondo, ligt de finish bovenop La Planche des Belles Filles.

Afstand tussen start en finish

Iets om mee rekening te houden voor je deelname aan Les Trois Ballons is dat de afstand tussen de start in Luxeuil-les-Bains en de finishplaats 30 kilometer bedraagt. Na afloop is het niet zo prettig om deze kilometers ook nog fietsend af te moeten leggen. De organisatie biedt tegen betaling de mogelijkheid om ’s middags met een bus (met of zonder fiets) naar de start teruggebracht te worden. Ook kun je ’s morgens vanuit Champagney naar de start gebracht worden. Zie je deze optie niet zitten, dan is het wellicht een mogelijkheid om een dag van tevoren je auto te parkeren bij de finishplaats en terug te fietsen naar je accommodatie. Zo kun je even de benen losfietsen en kun je na afloop van Les Trois Ballons in je eigen auto stappen.

Afstand tussen start en finish
Het venijn van Les Trois Ballons zit 'm in de staart (Foto: © Sportcommunication)

Bevoorrading Les Trois Ballons

Het startschot voor Les Trois Ballons wordt op 10 juni om 07:15 gegeven. Check naar aanloop van het evenement goed de weersberichten, want in de Vogezen wil het nog wel eens wisselvallig zijn. Op het traject van de granfondo liggen vier punten met bevoorrading. Na 46,5 km in Plancher Les Mines, na 122,5 km op de Grand Ballon, na 165 km in Sewen en na 204 km aan de voet van La Planche des Belles Filles. Na afloop vindt er in Champagney een pastaparty plaats. Het belang van genoeg eten en drinken onderweg kunnen we niet genoeg onderstrepen (500 ml sportdrank per uur + 1 gel/reep per uur).

Inschrijving Les Trois Ballons

De inschrijving van Les Trois Ballons is mogelijk via diverse kanalen en is meestal niet zo snel volgeboekt als La Marmotte, de Ötztaler Radmarathon of het Alpenbrevet. Via diverse Nederlandse reisorganisaties kun je pakketreizen boeken incl. startbewijs en accommodatie. Regel je dit liever zelf, dan kun je ook een los startbewijs boeken bij de Franse organisatie (Nederlandse website). Via de website http://inscription.sportcommunication.info/ kun je je inschrijven voor Les Trois Ballons en krijg je direct de mogelijkheid om de bus shuttle te boeken. De kosten bedragen € 60,- + € 10,- borg voor de chip.

De finish van Les Trois Ballons ligt op La Planche des Belles Filles
De finish van Les Trois Ballons ligt op La Planche des Belles Filles (Foto: © Wikimedia)

Informatie Les Trois Ballons

  • Datum: 10 juni 2017, start 07:15 uur
  • Afstand: 210 km
  • Hoogtemeters: 4400 m
  • Afhalen startnummers: Luxeuil les Bains, vrijdag 10:00 tot 19:00 en zaterdag 06:00 tot 07:15
  • Gouden, zilveren of bronzen medaille afhankelijk van tijd, geslacht en leeftijd

Prestatietabel Les Trois Ballons
Prestatietabel Les Trois Ballons

Zomervakantie tips