Skip to navigation Skip to main content
9567 - Les Trois Ballons cyclo: inschrijving, parcours & info (1)

Les Trois Ballons is al jaren een populaire cyclo en wordt verreden in de Franse Vogezen. Het parcours is 178 kilometer lang met daarin 4020 hoogtemeters. Een serieuze beproeving dus! De start is in Filatures de Ronchamp en de finishstreep ligt getrokken bovenop de gevreesde La Planche des Belles Filles. Les 3 Ballons is uitgegroeid tot een echte referentie in de cyclosport met méér dan 4000 deelnemers verdeeld over 20 verschillende nationaliteiten. Les Trois Ballons wordt in 2022 op 4 juni verreden.

Parcours Les Trois Ballons

Nadat La Planche des Belles Filles (1025 m) enige tijd heeft ontbroken in het parcours, fungeert de beklimming al weer een aantal jaren als finishplaats van Les Trois Ballons. Nadat je al 173 kilometer hebt afgelegd, krijg je nog de slotklim van 5,5 kilometer voor de wielen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%. De eerste beklimming die je tijdens Les Trois Ballons te wachten staat is de Ballon de Servance (1143 m). Vervolgens volgen de beklimmingen zich in rap tempo achter elkaar op: Col d’Oderen (884 m), Col du Hondsruck (753 m) en Ballon d’Alsace (1247 m). De totale afstand van de Granfondo bedraagt 178 km.

Boek Les Trois Ballons bij TUI (incl. startbewijs)

In 2019 werd Les 3 Ballons voor het laatst verreden. De winst ging in 06:14:53.36 naar Bram van Broekhoven. Hierboven de officiele video van de organisatie.

Parcours Mediofondo, 93 km

Is de volledige afstand van Les 3 Ballons voor jou te hoog gegrepen, dan kun je ook deelnemen aan de Mediofondo. Met een afstand van 93 kilometer en 2200 hoogtemeters, mag van onderschatting echter geen sprake zijn. Onderweg dien je twee ‘ballonnen’ te beklimmen: Ballon de Servance (1150 m) en de Ballon d’Alsace (1170 m). Net als bij de Granfondo, ligt de finish bovenop La Planche des Belles Filles.

Lees ook: mooie bestemmingen in de Vogezen in Frankrijk

Afstand tussen start en finish

Iets om mee rekening te houden voor je deelname aan Les Trois Ballons is dat de afstand tussen de start in Ronchamp en de finishplaats ruim 20 kilometer bedraagt. Vooralsnog iets er niets bekend over de mogelijkheid om (tegen betaling) door de organisatie terug te worden gebracht naar de start. Zie je het niet zitten om na Les Trois Ballons nog 20 kilometer te fietsen, dan is het wellicht een mogelijkheid om een dag van tevoren je auto te parkeren bij de finishplaats en terug te fietsen naar je accommodatie. Zo kun je even de benen losfietsen en kun je na afloop van Les Trois Ballons in je eigen auto stappen.

Bevoorrading Les Trois Ballons

Het startschot voor Les Trois Ballons wordt op 4 juni 2022 om 07.15 uur gegeven. Check naar aanloop van het evenement goed de weerberichten, want in de Vogezen wil het nog wel eens wisselvallig zijn. Op het traject van de granfondo liggen vier verschillende bevoorradingspunten, in Le Thillot, Markstein, Sewen en Plancher les Mines. Na afloop vindt er bij de finish een pastaparty plaats. Het belang van genoeg eten en drinken onderweg kunnen we niet genoeg onderstrepen (500 ml sportdrank per uur + 1 gel/reep per uur).

Inschrijving Les Trois Ballons

De inschrijving van Les Trois Ballons is mogelijk via diverse kanalen en is meestal niet zo snel volgeboekt als La Marmotte, de Ötztaler Radmarathon of het Alpenbrevet. Via diverse Nederlandse reisorganisaties, zoals TUI, kun je pakketreizen boeken incl. startbewijs en accommodatie. Regel je dit liever zelf, dan kun je ook een los startbewijs boeken bij de organisatie (Engelse website). De kosten bedragen € 65,- + € 10,- borg voor de chip. Om deel te mogen nemen aan Les Trois Ballons dien je ook een medische verklaring up te loaden.

Klik hier om je in te schrijven voor Les Trois Ballons
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.