Skip to navigation Skip to main content
Runda Lai da Vons, Viamala
© WOM Medien GmbH/Andreas Meyer (Graubünden Ferien)

Gravelbiken in de Alpen wint enorm aan populariteit. Je fietst buiten de gebaande paden en ontdekt plekken die je anders nooit gezien zou hebben. Een gravelbike beschikt over brede banden en is geschikt voor ieder terrein. Je kunt ermee op de weg fietsen, maar ook op onverharde paden. Eigenlijk overal dus! In de Alpen richten steeds meer regio’s zich op gravelbiken. Je vindt er de juiste voorzieningen en routes zijn al voor je samengesteld. In dit artikel hebben we de mooiste plekken om te gravelbiken in de Alpen voor je op een rijtje gezet.

Gravelbiken in de Alpen

Gravelbiken in de Alpen draait om avonturen beleven. Je fietst dwars door de ongerepte natuur en het is aan jou om te bepalen of je links, rechts of rechtdoor gaat. Overal in de bergen vind je brede paden die ideaal zijn voor de gravelbike. Minder technisch dan mountainbikeroutes, maar een stuk avontuurlijker en uitdagender dan wielrennen op de weg. Overal in de Alpen kun je gravelbiken, maar er zijn regio’s waar de voorwaarden net wat beter zijn. Bereid je voor op prachtige uitzichten, pittige inspanningen en onvergetelijke avonturen. Hieronder hebben we vijf gravelbike bestemmingen in de Alpen voor je uitgelicht.

Tannheimertal
© Tirol Werbung / Unverzart Olaf
Lechtal
© Tirol Werbung / Unverzart Olaf
Gravelbike-Route Hinterrhein
© Tolis Fragoudis, www.tolisart.com
Gravelbike-Route Hinterrhein 2
© Tolis Fragoudis, www.tolisart.com
Gravelbike_Velo Wörthersee
© Visit Woerthersee / Christian Riedel

Außerfern (Tirol), Oostenrijk

Het Oostenrijkse Tirol is een paradijs voor gravelbikers. En de regio Außerfern al helemaal! Dit gebied ligt in het noordwesten van Tirol en bestaat uit de vier vakantieregio's Lechtal, Naturparkregion Reutte, Tannheimer Tal en Tiroler Zugspitz Arena. Deze gebieden hebben hun krachten gebundeld onder de naam Gravel.Tirol en samen vormen zij het grootste gravelgebied van Tirol. Er zijn hier 18 gemarkeerde gravelbikeroutes en meer dan 1000 kilometer aan paden. Fiets rond de Zugspitze, ontdek de Allgäuer Kalkalpen of cruise door het Tannheimer Tal. Van brede grindwegen tot singletracks, in de Außerfern vind je het allemaal.

Accommodatietip: Der Tannenhof (Reutte)

Graubünden, Zwitserland

Graubünden heeft tien routes samengesteld speciaal voor gravelbikers. Overal in dit Zwitserse kanton zit je goed met je gravelbike, en in de onontdekte Surselva helemaal. Deze vakantieregio ligt tussen de bron van de Rijn en de Rijnkloof. Dé tocht in dit gebied is de ‘Haute Route Mundaun’ met een lengte van 66 kilometer en 1950 hoogtemeters. Wil je je aan een meerdaagse bikepacking tocht wagen dan zijn er de Vorderrhein (282 km, 6 etappes) en Hinterrhein (203 km, 6 etappes) routes.

Accommodatietip: Hotel Rätia (Ilanz)

Wörthersee, Oostenrijk

Ook de regio rond de Wörthersee, in Karinthië, richt zich speciaal op gravelbikers. De Wörthersee mag zichzelf dankzij de gravelroutes, accommodaties en uitstekende service de eerste gravelbikeregio van Karinthië noemen. Bovendien brengen de routes en paden je naar heel bijzondere ‘lost places’ zoals ruïnes en grotten. Veel van de routes zijn samengesteld door oud wielerprof Johny Hoogerland, die een pension heeft in Velden am Wörthersee. Hoogtepunt van het gravelseizoen in de regio is de Jeroboam 300, een gravelevenement van 300 kilometer.

 

Accommodatietip: Pension Hoogerland

Alta Badia, Italië

Fietsen in de Dolomieten is fantastisch en op een gravelbike al helemaal. Een ideale regio om dit te doen is Alta Badia, ‘the land of cycling’. Hier bevind je je in de omgeving van bekende bergpassen zoals de Passo Pordoi en Passo di Giau. Op de flanken van deze bergen kun je eindeloos gravelen, op je eigen niveau. Er zijn makkelijke grindpaden, bijvoorbeeld van Corvara naar La Villa, maar toch draait het hier al snel om hoogtemeters maken. Fiets naar de bergplateaus van Störes of Armentera of waag je aan de off-road versie van de Sellaronda (59 of 56 km).

 

Accommodatietip (fietshotel): Hotel Melodia del Bosco

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.