De 8 mooiste fietsregio's in de Alpen

fietsen bergen

10 juni 2019

door Jahna in Tips

In de Alpen vind je meerdere prachtige fietsregio's. Stuk voor stuk met een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden en variërend in moeilijkheidsgraad, hoogte en omgeving. Zowel voor fanatieke fietsers, als beginners en families zijn er in de Alpen hele leuke bestemmingen voor een fietsvakantie te vinden. Hieronder vind je een aantal van de mooiste fietsregio's van de Alpen.

Boek je fietsvakantie met Roadbike Holidays

Roadbike Holidays helpt jou met het vinden van de juiste bestemming voor je wielrenvakantie. Hier kun je kiezen uit 34 hotels en 30 bestemmingen in Oostenrijk, Duitsland, Italië en Spanje die allemaal in wielrennen en mountainbiken gespecialiseerd zijn. Of verken je liever meteen meerdere streken in één keer? Dan hebben ze ook nog een groot aanbod in georganiseerde wielrenreizen. 's Winters of 's zomers, fanatieke sporter of hobbyfietser: met Roadbike Holidays vind je zeker en vast de juiste vakantie voor jou. 

Klopeiner See

De regio Klopeiner See in het zuiden van Karinthië staat bekend om het extra lange fietsseizoen, de milde temperaturen, vele kleine meren om in te zwemmen en talrijke paswegen. Hobbyfietsers rijden het liefst langs de meren, waarbij een sprong in het koele water natuurlijk een aanrader is. De fanatieke sporters halen hun hoogtemeters op tochten over de Soboth, de Seebergsattel of de Loiblpas. Ook de rit naar Diex, het bergdorp met de meeste zon van Oostenrijk, is zeker een aanrader. Daarnaast zijn vanaf deze regio ook tochten naar het naburige Slovenië mogelijk.

Klopeiner See
In de regio Klopeiner See is de kans groot dat je langs één van de meren fietst (Foto: Klopeiner See © Mag. Gert Steinthaler)

Ötztal

Wielrenregio Ötztal in Tirol is van een hoogalpine schoonheid die nauwelijks te overtreffen is. Hier vinden ambitieuze wielrenners majestueuze gletsjers, steile bergwanden en veeleisende, bochtige paswegen. De Rettenbachferner bevindt zich ook in deze regio. Dit is het hoogste punt in de Alpen dat met de fiets bereden kan worden. Het Ötztal is dus in elk geval een plek voor alle wielrenners die graag hoogtemeters verzamelen. Velen van hen ontmoeten elkaar tijdens de Ötztaler fietsmarathon in de regio. Met zijn 238 kilometer en 5500 hoogtemeters geldt deze als extreem moeilijk.

solden
In het Ötztal kun je tot aan de gletsjers fietsen (Foto: © Ötztal Tourismus)

Wielrenregio Wels

Deze regio rond de stad Wels ligt tussen de weiden, bossen en heuvels van het Alpenvoorland. Hier wordt de stedelijke omgeving gecombineerd met onmiskenbare landschappen voor wielrentochten. Tijdens je fietstocht laat je de stad binnen enkele minuten achter je en geniet je van de frisse lucht en de natuur. De fietssport is hier heel gepassioneerd. De locals zijn meermaals per week onderweg in groepen en nemen hun gasten graag mee op een fietstocht. Zij kunnen je de verscholen pareltjes van de regio laten zien. 

wels
Fiets door stad en natuur de regio van Wels (Foto: © RennradregionWels)

Kufsteinerland

In het Kufsteinerland in Tirol fiets je door een idyllisch landschap. Terwijl je boerderijen en grazende koeien passeert, ontdek je de indrukwekkende Tiroolse bergwereld. Rond de vestingstad Kufstein, aan de grens tussen Beieren en Oostenrijk, vind je meer dan genoeg variatie aan fietstochten. Perfect om mee te beginnen of als intervaltraining is de Inntaltocht. En wie van het prachtige landschap wil genieten, fietst de Wildbichl-rondrit in het Beierse Chiemgau. Een uitdaging daarentegen vindt men dan weer op de paswegen naar de Großglockner, de Kitzbüheler Horn of de Zillertaler Alpen. 

Kies één van de uitdagende fietsroutes in het Kufsteinerland (Foto: © Tourismusverband Kufsteinerland)

Arabba Dolomiti

Het idyllische bergdorp Arabba ligt op meer dan 1600 meter boven de zeespiegel, midden in de Dolomieten. Waar je ook kijkt, je bent overal omringd door bizarre, maar prachtige rotsformaties. Het is op deze hoogte ook niet raar dat je de keuze hebt uit meer dan genoeg bergpassen. Wie zijn fietsvakantie hier doorbrengt, moet dan ook niet bang zijn voor tochten van minstens 2000 hoogtemeters. De hoogtepunten van de regio zijn de Sellaronda, waarbij je over de Sella Joch en Grödner Joch gaat en ook over de Pordoi- en Campolongopas. Daarnaast is ook de Marmolada-rondrit zeker een aanrader.

Arabba
In de omgeving van Arabba fiets je met uitzicht op de Dolomieten (Foto: Arabba©Alex Moling)

Alta Badia

De regio Alta Badia in Zuid-Tirol biedt wielrenners de mooiste passen van de Dolomieten. Deze streek verken je het best tijdens de Sellaronda. De beroemde rondrit gaat met een lengte van 58 kilometer en bijna 1800 hoogtemeters over de legendarische passen Grödner Joch, Sella Joch, Pordoi en Campolongo. Wie zichzelf graag uitdaagt, gaat voor de Maratona dles Dolomites. Maar ben je minder fanatiek en wil je vooral genieten, dan kun je de omgeving het best verkennen tijdens de Sellaronda Bike Days. Wat je ook kiest, één ding is zeker: het adembenemende uitzicht op het UNESCO-wereldnatuurerfgoed Dolomieten is overal aanwezig.

alta badia
(Een deel van) de Sellaronda mag zeker niet ontbreken! (Foto: Alta Badia©molography)

Comomeer

De indrukwekkende regio rond het Comomeer in Lombardije is het ideale terrein voor wielrenners die houden van gevarieerde tochten en ontspanning. Rond het op twee na grootste meer van Italië vind je schilderachtige dorpjes, mondaine villa's, groene parken en hoge bergen die tot aan de oever van het meer reiken. De beklimming naar Madonna del Ghisallo, de beschermheilige van de wielrenners, mag niet ontbreken tijdens je fietsvakantie. Deze tocht leidt naar een kerk die ook een wielrenmuseum herbergt. Een verder hoogtepunt is de gevreesde Muur van Sormano. Met over 1,7 kilometer een gemiddelde stijging van 17% is deze echt pittig. Beide beklimmingen zijn tot buiten de landsgrenzen bekend. 

comomeer
Langs het Comomeer kun je over één van de vele bergpassen fietsen! (Foto: Lombardia©Comer See)

Allgäu

In de Allgäu in Beieren vind je wielrentochten tussen het wereldberoemde Slot Neuschwanstein en de Bodensee. Daarbij heb je altijd uitzicht op de indrukwekkende bergtoppen van de Allgäuer Alpen en sappige weiden met grazende koeien. De tochten hier kunnen niet gevarieerder zijn. Je kunt er kiezen tussen steile Alpenpassen, een zacht heuvellandschap en vlakke wegen. Ook zijn er plekken om heerlijk af te koelen zoals bijvoorbeeld bij het authentieke moeras- en merenlandschap van de Westallgäu-Bodensee, de Weissensee of de Niedersonthofener- en de Forggensee.

allgau
De prachtigste fietsroutes dichtbij huis! (Foto: ©RBH_Allgäu)

Welke fietsregio is jouw favoriet?

Zomervakantie tips