Tips voor fietsen en mountainbiken aan de noordzijde van het Gardameer

Tips voor fietsen en mountainbiken aan de noordzijde van het Gardameer

11 juli 2018

door Florien in Fietsen/MTB

De vakantieregio Garda Trentino ligt aan de noordzijde van het Gardameer. Het landschap is bergachtig en biedt ontzettend veel mogelijkheden voor fietsers. Eigenlijk is elke vorm van fietsen hier mogelijk. Of het nou een fiets- of wielrentocht is in het dal, een ritje op de e-bike of een singletrail met de mountainbike. Fietsen aan de noordzijde van het Gardameer is leuk voor jong en oud. Na afloop kun je je laten verwennen in de prachtige dorpjes of een frisse duik nemen in het Gardameer. In dit weblog vertellen we je er alles over.

Een fietsvakantie voor iedereen

Het Gardameer is met een oppervlakte van 369,98 km² het grootste meer in Italië. Aan de noordzijde van het Gardameer vind je de uitlopers van de Dolomieten. Ondanks dat de bergen hier vrij hoog zijn, vind je hier toch voldoende mogelijkheden om ook in het dal te fietsen. Enkele tips voor gemakkelijke fietsroutes zijn:

  • Riva del Garda – Torbole: dit fietspad ligt langs het meer en heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer. Je kunt hier genieten van een schitterend uitzicht. Het beste is om dit fietspad ’s ochtends of ’s avonds te fietsen, omdat het midden op de dag nog best wel eens druk kan zijn met badgasten.
  • Rondje Busa: fiets in het noorden van het Gardameer, door de plaatsen Riva, Arco en Torbole. Stop in elk dorp en bekijk de gezellige pleinen. Ideaal om steeds even te pauzeren voor een hapje en een drankje! Het fietspad is grotendeels vlak en heeft een lengte van 20 kilometer.
  • Gardameer – Lago di Toblino: deze route loopt via de Sarca rivier richting het noorden, via de plaatsen Arco, Ceniga, Dro en Sarche naar het Lago di Toblino. Bewonder onderweg het verschil in vegetatie (olijven, druiven, kiwi’s en meer), de Romeinse brug en kasteel Toblino. Ook leuk: combineer de route met een wijnproeverij bij Cantina Toblino of Cantina Gino Pedrotti in Cavedine en Cantina Pisoni. De route is vlak en heeft een lengte van 50 kilometer.

Bekijk hier een overzicht van alle fietsroutes in Garda Trentino >

Fietsen langs het Gardameer
Er zijn ook tal van rustige fietsroutes mogelijk (Foto: © Ronny Kiaulehn)

Fietsen op hoogte

Naast fietsen in het dal, is het ook mogelijk om in de bergen te fietsen. Je vindt hier routes die geschikt zijn voor mountainbikes en e-bikes. Onderweg word je getrakteerd op een schitterend panoramisch uitzicht op de omringende bergwereld, het Gardameer en zelfs het azuurblauwe Tennomeer. Een goed voorbeeld van zo’n route is de Ponale route vanuit Riva del Garda. Andere tips zijn de klim naar Malga Grassi, de route Tenno – Vespana – San Giovanni en de klim naar de Monte Velo boven Arco. Wil je een iets makkelijkere variant, dan is het rondje Tennomeer – Ballino aan te raden.

Wielrennen in Garda Trentino

In Garda Trentino zijn een aantal prachtige uitdagingen voor op de wielrenfiets te vinden. Rustige varianten zijn mogelijk in het dal en uiteraard zijn er ook een aantal mooie beklimmingen. Voorbeelden van dat laatste zijn de Monte Velo, Passo Santa Barbara en een etappe van de Giro d’Italia, Loppio (41 km). Nog meer kilometers? Kies dan voor de voor de route Gardameer – Tennomeer – Passo Ballino – Sarca. Deze route is maar liefst 90 kilometer lang en overbrugt 1500 hoogtemeters.

Mountainbiken in de bergen rondom het Gardameer
Ook in de bergen liggen prachtige routes (Foto: © Ronny Kiaulehn)

Service en verhuur

Dat de vakantieregio ideaal is voor een fietsvakantie, is aan veel punten te merken. Er is een groot aantal bikeshops en ook zijn er meerdere verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor allerlei soorten fietsen. Ook biedt men shuttlebus services aan en is het mogelijk om tochten met een gids te maken.

Fietsvriendelijke accommodaties

Wat betreft accommodaties is de keuze enorm: van campings tot B&B’s, hotels, appartementen en agriturismo’s. Veel accommodaties zijn ingericht op fietsvakantiegangers. Zo zijn er fietsdepots, is er gereedschap en ook heb je de mogelijkheid tot het wassen van fietskleding. Bekijk hier het aanbod aan accommodaties >

Mountainbiken langs het Gardameer, geniet van het uitzicht
Geniet onderweg van prachtige uitzichten op het Gardameer (Foto: © Ronny Kiaulehn)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips