Skip to navigation Skip to main content
Nago Torbole
© Garda Dolomiti AG

Van plan om te gaan fietsen, wielrennen of mountainbiken aan de noordzijde van het Gardameer? Deze vakantieregio, Garda Trentino, biedt ontzettend veel mogelijkheden voor fietsers. Eigenlijk is elke vorm van fietsen hier mogelijk. Of het nou een fiets- of wielrentocht is in het dal, een ritje op de e-bike of een singletrail met de mountainbike. Na afloop kun je neem je plaats op het terras van een van de prachtige dorpjes of neem je een frisse duik nemen in het Gardameer. In dit blog meer over fietsen, wielrennen en mountainbiken aan de noordzijde van het Gardameer.

Fietsvakantie noordzijde Gardameer

Het Gardameer is met een oppervlakte van 369,98 km² het grootste meer in Italië. Aan de noordzijde van het Gardameer vind je de uitlopers van de Dolomieten. Ondanks dat de bergen hier vrij hoog zijn, vind je hier toch voldoende mogelijkheden om ook in het dal te fietsen. De doorgaande wegen rond het Gardameer kunnen in het hoogseizoen druk zijn, maar je hebt voldoende mogelijkheden om deze te mijden. Ook worden er steeds meer fietspaden aangelegd, zoals Garda by Bike met een lengte van 140 kilometer. Populaire vakantiebestemmingen aan de noordzijde van het Gardameer zijn Arco, Riva del Garda, Torbole, Nago, Limone sul Garda en Malcesine

MTB Nago
© Garda Dolomiti AG
Lago di Tenno
© Garda Dolomiti AG
Monte Creino
© Garda Dolomiti AG
MTB Torbole
© Garda Dolomiti AG
Riva del Garda Ponale EMTB
© Garda Dolomiti AG

Eenvoudige fietsroutes voor e-bikers en families

De noordzijde van het Gardameer is echt niet alleen geschikt voor fanatieke fietsers. Ook families en e-bikers kunnen hier prima rondjes maken. Hieronder een aantal tips voor gemakkelijke fietsroutes bij het Gardameer:

  • Riva del Garda – Torbole: dit fietspad ligt langs het meer en heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer. Je kunt hier genieten van een schitterend uitzicht. Het beste is om dit fietspad ’s ochtends of ’s avonds te fietsen, omdat het midden op de dag nog best wel eens druk kan zijn met badgasten.
  • Rondje Busa: fiets in het noorden van het Gardameer, door de plaatsen Riva, Arco en Torbole. Stop in elk dorp en bekijk de gezellige pleinen. Ideaal om steeds even te pauzeren voor een hapje en een drankje! Het fietspad is grotendeels vlak en heeft een lengte van 20 kilometer.
  • Gardameer – Lago di Toblino: deze route loopt via de Sarca rivier richting het noorden, via de plaatsen Arco, Ceniga, Dro en Sarche naar het Lago di Toblino. Bewonder onderweg het verschil in vegetatie (olijven, druiven, kiwi’s en meer), de Romeinse brug en kasteel Toblino. Ook leuk: combineer de route met een wijnproeverij bij Cantina Toblino of Cantina Gino Pedrotti in Cavedine en Cantina Pisoni. De route is nagnoeg vlak en heeft een lengte van 50 kilometer.
  • Garda by Bike: in 2025 moet het 140 kilometer lange fietspad rond het Gardameer helemaal af zijn. Een groot deel van de route van Garda by Bike is wel al af en hier kun je gewoon al gebruik van maken. Fiets bijvoorbeeld het deel tussen Capo Reamol en Limone sul Garda, wat tegen de rotsen aan ligt.

Noordzijde Gardameer: mountainbiken in de bergen

Naast fietsen in het dal, is het ook mogelijk om in de bergen te fietsen. Je vindt hier routes die geschikt zijn voor mountainbikes en e-mountainbikes. Onderweg word je getrakteerd op een schitterend panoramisch uitzicht op de omringende bergwereld, het Gardameer en zelfs het azuurblauwe Tennomeer. Een goed voorbeeld van zo’n route is de Ponale route vanuit Riva del Garda. Andere tips zijn de klim naar Malga Grassi, de route Tenno – Vespana – San Giovanni en de klim naar de Monte Velo boven Arco. Wil je een iets makkelijkere variant, dan is het rondje Tennomeer – Ballino aan te raden. Draai je je hand niet om voor wat meer kilometers, zet dan koers naar de Monte Baldo. Op alle bergflanken aan de noordzijde van het Gardameer vind je prachtige mountainbiketrails.

Mountainbiken Gardameer 2 (1)
© Spalder Media Group
Fietsen met de mountainbike over de Strada del Ponale

Wielrennen bij het Gardameer: dit zijn de mooiste routes

Door het gunstige klimaat kun je van maart tot november prachtig wielrennen rond het Gardameer. Er zijn tal van uitdagende beklimmingen en ook de mogelijkheden voor gravelbikers zijn eindeloos. Geniet van de Italiaanse flair en het prachtige landschap met het meer en de bloeiende citroen- en olijfbomen. Een berg die je zeker moet beklimmen is de 2180 meter hoge Monte Bondone. Andere mooie routes en beklimmingen voor wielrenners aan de noordzijde van het Gardameer zijn:

  • Monte Velo (Arco), 12,4 km, een van de meest populaire beklimmingen aan de noordzijde van het Gardameer.
  • Ballino – Durone – Stenico: 87,6 km, prachtige route vanuit Riva del Garda over de Ballino en Duron pas.
  • Monte Velo – Passo S. Barbara – Loppio: 41,2 km, een korte, maar intensieve route met 1239 hoogtemeters
  • Lago di Cavedine – Terlago – Lago di Toblino: 64,8 km, minder hoogtemeters (570), maar meer schoonheid. Je fietst over de rustige wegen van de Valle dei Laghi en passeert diverse meren.
Marocche di Dro
© Garda Dolomiti AG
Wielrennen door de indrukwekkende Marocche di Dro ten noorden van het Gardameer

Accommodaties voor een fietsvakantie aan het Gardameer

Aan de noordzijde van het Gardameer vind je diverse dorpjes die als uitgangspunt kunnen dienen voor een veelzijdige fietsvakantie. Aan campings, hotels, agriturismo’s en vakantiehuizen geen gebrek aan deze zijde van het Gardameer. Tal van accommodaties zijn ingericht op fietsers. Zo zijn er fietsdepots, is er gereedschap en ook heb je de mogelijkheid tot het wassen van fietskleding. Vind je verblijf aan het Gardameer onder andere bij Booking.com, Allcamps, TUI en ANWB Camping.

Service en verhuur

Dat de vakantieregio Garda Trentino ideaal is voor een fietsvakantie, is aan veel punten te merken. Er is een groot aantal bikeshops en ook zijn er meerdere verhuurbedrijven waar je terecht kunt voor allerlei soorten fietsen. Ook biedt men shuttlebus services aan en is het mogelijk om tochten met een gids te maken.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.