De mooiste fietsroutes in de Alpen

De mooiste fietsroutes in de Alpen

14 december 2018

door Joanne in Fietsen/MTB

Iedereen kent de bekende Alpencols, zoals de Galibier, Stelvio en Lauteret. Het schrikbeeld van elke fietser in Nederland is dan ook om te fietsen in de bergen. Dat is niet te doen… Maar dat kan dus wel en het is nog leuk ook. Door de Alpen lopen heel veel lange fietsroutes die de grote steile passen vermijden. Vaak fiets je over rustige kleine weggetjes of fietspaden in het dal en zijn de routes zelfs met kinderen goed te doen. In de Alpen zijn onverwacht veel fietspaden, de fiets mag mee in de trein en het weer is vaak goed. Wat wil je nog meer? In dit weblog heb ik de mooiste fietsroutes in de Alpen op een rijtje gezet.

#1. De Alpe Adria radweg

De Ciclovia Alpe Adria Radweg is een route van 410 kilometer lang. Deze loopt van Salzburg via Karinthië naar het Italiaanse Grado. Grado is een historische badplaats aan de Adriatische zee. Deze route loopt dwars door de Oostenrijkse bergen niet ver van de Grossglockner. Waar de auto’s via de Tauerntunnel door de berg moeten, kan je als fietser ook niet op eigen kracht vooruit. Je zult na Bad Gastein een stukje de trein moeten nemen. Wil je het iets makkelijker maken? Neem dan de trein al iets eerder.

#2. Drauradweg

De Drauradweg loopt van Toblach in Italië via Oostenrijk naar het Sloveense Maribor en verder naar Varaždin op de Sloveens-Kroatische grens. De route is in totaal zo’n 510 km lang. Je start midden in de Dolomieten bij de bron van Drau en ziet langzaam het berglandschap veranderen terwijl je de rivier bergaf volgt. Het eerste stuk kan ook nog druk zijn met dagjestoeristen uit Italië.

Fietsen over de Drauradweg

#3. Donauradweg

De Donauradweg is een echte klassieker. De route loopt langs de Donau door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije en is in totaal zo’n 1200 kilometer lang. Startpunt is de oorsprong van de Donau bij Donaueschingen. Het eerste traject loopt naar grensstad Passau. Daarvandaan fiets je door Oostenrijk naar Wenen. Het laatste deel van de route loopt tussen Wenen en Boedapest. Dit is zo’n fietsroute die lekker wegtrapt. Enkele kleine klimmetjes, maar overwegend vlakke fietspaden die de rivier naar beneden volgen. Vooral het stuk tussen Passau en Wenen wordt veel gefietst.

#4. Etschradweg

De Etschradweg is de route langs de Etsch of in het Italiaans de Adige. Deze route van 340 km lang loopt van Landeck via de Reschenpas naar Verona. Vanaf Landeck rijd je langs de Inn op de grens met Zwitserland. Hier vandaan volgt de klim (aan de rustige kant) naar de Reschenpas. Eenmaal boven volgt er een spectaculaire afdaling over fietspaden naar het dal van de Etsch. Daar slinger je door appelboomgaarden. Later gevolgd door etappes langs het water met een wijds zicht over weilanden, vrijwel allemaal over mooie fietspaden. Wil je het jezelf makkelijk maken dan start je op de Reschenpas.

Fietsen over de Etschradweg met uitzicht op de Reschensee

#5. Via Claudia Augusta

De Via Claudia Augusta volgt gedeeltelijk dezelfde route als de Etschradweg. Deze route doorkruist echter de hele Alpen en start in Donauworth (boven Augburg in Duitsland) en gaat via Zwitserland naar Italië. Deze eindigt bij Verona of Venetië. Je start ten noorden van de bergen. Het is indrukwekkend om die steenmassa’s in de verte steeds dichter bij te zien komen. Via bospaden ga je vervolgens de Fernpas over om bij Landeck aan te sluiten op de Etschradweg.

Fietsen door het berglandschap tijdens de Via Claudia Augusta

#6. Via Bavarica Tyrolensis

De Via Bavarica Tyrolensis voert Van München naar Jenbach. De route is ongeveer 140 kilometer lang. Het landschap bestaat uit idyllische meertjes, de knalblauwe Isar en de rollende heuvels van de Vooralpen. Vanuit Beieren fiets je hier de Alpen in. Ook hier zijn het opdoemen van de steenmassa’s voor je imposant.

Kind fietst langs een meer tijdens de Via Bavarica Tyrolensis

#7. Rhone fietsroute

De Rhone fietsroute loopt door Zwitserland en Frankrijk. Hij start in Andermatt, bij de oorsprong van de Rhone en eindigt bij de monding in de Middellandse Zee. In totaal is de Via Rhona bijna 1200 km lang. Het deel door Frankrijk is nieuw. Het Zwitserse deel leidt door het Rhonedal met aan je ene hand de hoge bergen van Wallis en aan de andere hand de hoge bergen van het Berner Oberland. Via het Meer van Geneve kom je in Frankrijk. Het Franse deel is aangelegd met veel nieuwe fietspaden. Er is ook aandacht besteed aan goede fietspaden door de stad, zoals Lyon.

#8. Innradweg

De Innradweg loopt vanaf de Malojapas, via Sankt Moritz langs Innsbruck en door naar Passau. In totaal is de route 530 km lang en loopt overwegend naar beneden. In Zwitserland moet je een paar keer pittig klimmen.

Fietsen met kind over de Innradweg

#9. Eisacktalradweg

Deze route is 100 km lang en start bovenop de Brennerpas. Daar kan je een trein naartoe nemen. De route loopt via oude wegtracé’s en tunnels naar Bolzano. In die 100 km daal je wel 1000 meter. Vooral vermoeiend op de handen, dus.

Fietsen door het berglandschap over de Eisacktalradweg

#10. La Lunga Via delle Dolomiti

Dit is een kort traject. Met zijn 66 kilometer lengte amper een lange afstandsfietstocht te noemen. Maar wel een heel bijzondere. Deze loopt over een oude spoorbaan tussen Toblach en Calalzo di Cadore. Je hebt hier prachtig uitzicht op de Dolomieten.

#11. Rijnfietsroute

Kan je niet meer kiezen door al die mooie routes? Dan start je toch gewoon thuis. Volg de Rijn fietsroute. Deze komt langs Maasrotsen, de Lorelei, door wijnvelden en open landschap. Tot je in de verte die Alpen ziet opdoemen. Vanuit Basel maakt de Rijn een bocht naar de Bodensee en pas dan duik je de bergen in. Maar tegen die tijd ben je in topconditie om omhoog te trappen.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips