Skip to navigation Skip to main content
E Mtb
© Spalder Media Group

Iedereen kent de bekende Alpencols, zoals de Galibier, Stelvio en Lauteret. Het schrikbeeld van elke fietser in Nederland is dan ook om te fietsen in de bergen. Dat is niet te doen… Maar dat kan dus wél en het is nog leuk ook. Door de Alpen lopen heel veel lange fietsroutes die de grote steile passen vermijden. Vaak fiets je over rustige kleine weggetjes of fietspaden in het dal en zijn de routes zelfs met kinderen goed te doen. In de Alpen zijn onverwacht veel fietspaden, de fiets mag mee in de trein en het weer is vaak goed. Wat wil je nog meer? In dit weblog heb ik de mooiste fietsroutes in de Alpen op een rijtje gezet.

1. Etschradweg

De Etschradweg is de route langs de Etsch of in het Italiaans de Adige. Deze route van 340 km lang loopt van Landeck via de Reschenpas naar Verona. Vanaf Landeck in de fietsregio TirolWest rijd je langs de Inn om vervolgens aan de klim naar de Reschenpas te beginnen. Eenmaal boven volgt er een spectaculaire afdaling over fietspaden naar het dal van de Etsch. Daar slinger je door appelboomgaarden. Later gevolgd door etappes langs het water met een wijds zicht over weilanden, vrijwel allemaal over mooie fietspaden. De regio waar de route start, Ferienregion TirolWest, is een uitgesproken fietsregio. Zowel mountainbikers, wielrenners als recreatieve fietsers kunnen hier uit de voeten. Ook #2. en #8. in deze lijst zijn mooie fietsroutes in de Ferienregion TirolWest.

Fietsen door de FerienRegion TirolWest
© Ferienregion TirolWest / Roman Huber

2. Via Claudia Augusta

De Via Claudia Augusta volgt gedeeltelijk dezelfde route als de Etschradweg. Deze route doorkruist echter de hele Alpen en start in Donauworth (boven Augsburg in Duitsland) en gaat via Zwitserland naar Italië. Deze eindigt bij Verona of Venetië. Je start ten noorden van de bergen. Het is indrukwekkend om die steenmassa’s in de verte steeds dichter bij te zien komen. Via bospaden ga je vervolgens de Fernpas over om bij Landeck aan te sluiten op de Etschradweg.

3. Alpe Adria radweg

De Ciclovia Alpe Adria Radweg is een route van 410 kilometer lang. Deze loopt van Salzburg via Karinthië naar het Italiaanse Grado. Grado is een historische badplaats aan de Adriatische zee. Deze route loopt dwars door de Oostenrijkse bergen niet ver van de Grossglockner. Waar de auto’s via de Tauerntunnel door de berg moeten, kan je als fietser ook niet op eigen kracht vooruit. Je zult na Bad Gastein een stukje de trein moeten nemen. Wil je het iets makkelijker maken? Neem dan de trein al iets eerder.

Station in Mallnitz
Vanaf het station in Mallnitz kun je je weg vervolgen

4. Drauradweg

De Drauradweg loopt van Toblach in Italië via Oostenrijk naar het Sloveense Maribor en verder naar Varaždin op de Sloveens-Kroatische grens. De route is in totaal zo’n 510 km lang. Je start midden in de Dolomieten bij de bron van de Drau en ziet langzaam het berglandschap veranderen terwijl je de rivier bergaf volgt. Het eerste stuk kan ook nog druk zijn met dagjestoeristen uit Italië.

5. Donauradweg

De Donauradweg is een echte klassieker. De route loopt langs de Donau door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije en is in totaal zo’n 1200 kilometer lang. Startpunt is de oorsprong van de Donau bij Donaueschingen. Het eerste traject loopt naar grensstad Passau. Daarvandaan fiets je door Oostenrijk naar Wenen. Het laatste deel van de route loopt tussen Wenen en Boedapest. Dit is zo’n fietsroute die lekker wegtrapt. Enkele kleine klimmetjes, maar overwegend vlakke fietspaden die de rivier naar beneden volgen. Vooral het stuk tussen Passau en Wenen wordt veel gefietst.

Fietsen lang de Donauradweg
© Oberösterreich Tourismus GmbH / Robert Maybach

6. Via Bavarica Tyrolensis

De Via Bavarica Tyrolensis voert van München naar Jenbach. De route is ongeveer 140 kilometer lang. Het landschap bestaat uit idyllische meertjes, de knalblauwe Isar en de rollende heuvels van de Vooralpen. Vanuit Beieren fiets je hier de Alpen in. Ook hier zijn het opdoemen van de steenmassa’s voor je imposant.

7. Rhône fietsroute

De Rhône fietsroute loopt door Zwitserland en Frankrijk. Hij start in Andermatt, bij de oorsprong van de Rhône en eindigt bij de monding in de Middellandse Zee. In totaal is de Via Rhona bijna 1200 km lang. Het deel door Frankrijk is nieuw. Het Zwitserse deel leidt door het Rhônedal met aan je ene hand de hoge bergen van Wallis en aan de andere hand de hoge bergen van het Berner Oberland. Via het Meer van Genève kom je in Frankrijk. Het Franse deel is aangelegd met veel nieuwe fietspaden. Er is ook aandacht besteed aan goede fietspaden door de stad, zoals Lyon.

Start van de Rhône fietsroute bij de bron van de Rhône

8. Innradweg

De Innradweg loopt vanaf de Malojapas, via Sankt Moritz langs Innsbruck en door naar Passau. In totaal is de route 530 km lang en loopt overwegend naar beneden. In Zwitserland moet je een paar keer pittig klimmen.

9. Eisacktalradweg

Deze route is 100 km lang en start bovenop de Brennerpas. Daar kan je een trein naartoe nemen. De route loopt via oude wegtracé’s en tunnels naar Bolzano. In die 100 km daal je wel 1000 meter. Qua inspanning valt het fietsen van deze route dus wel mee.

Fietsen door een dorpje in Zuid-Tirol
© IDM Südtirol Alto Adige / Alex Moling

10. La Lunga Via delle Dolomiti

Dit is een kort traject. Met zijn 66 kilometer lengte amper een lange-afstandsfietstocht te noemen. Maar wel een heel bijzondere. Deze loopt over een oude spoorbaan tussen Toblach en Calalzo di Cadore. Je hebt hier prachtig uitzicht op de Dolomieten.

11. Rijnfietsroute

Kun je niet meer kiezen door al die mooie routes? Dan start je toch gewoon thuis. Volg de Rijn fietsroute. Deze komt langs Maasrotsen, de Lorelei, door wijnvelden en open landschap. Tot je in de verte die Alpen ziet opdoemen. Vanuit Basel maakt de Rijn een bocht naar de Bodensee en pas dan duik je de bergen in. Maar tegen die tijd ben je in topconditie om omhoog te trappen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.