Skip to navigation Skip to main content
Tirolwest
© TVB TirolWest / Huber Roman
Oostenrijk

Vakantie TirolWest

  • Een fijne bestemming voor een familievakantie
  • Meerdere Kneipp faciliteiten
  • Uitgebreid netwerk aan wandelpaden

TirolWest ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het westen van Tirol. De vakantieregio verbindt de Arlberg en het Stanzertal in het westen met het Paznauntal en Oberinntal in het zuiden en het Inntal in het oosten. Rijd je vanuit het westen van Oostenrijk naar Innsbruck, dan doorkruis je TirolWest. 'Cultuurstad' Landeck is het centrale punt van de regio, naast 5 andere dorpen met elk een eigen karakter.

TirolWest is een vakantiebestemming voor bergliefhebbers van alle leeftijden. Bergdorp Tobadill is een goede uitvalsbasis voor een wandelvakantie, in Stanz kun je meer dan 60 distilleerderijen bezoeken en in Zams vind je bijzondere traditionele architectuur. Ook bezienswaardigheden vind je ruimschoots in TirolWest, waaronder Schloss Landeck, de Zammer Lochputz - Klamm, natuurpark Kaunergrat en een aantal Kneipp faciliteiten. Daarnaast kun je vanuit Zams met de gondel de Venet ontdekken en winkelen doe je in het centrum van Landeck.

Wandelen in TirolWest

Wandelaars vinden in TirolWest een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Er zijn wandelroutes in de bergen, maar ook in het dal. Denk aan themawandelingen, lange-afstandwandelingen en dagtochten. Zomers zijn een aantal berghutten geopend, waaronder de Gogles Alm, de Galflun Alm en de Augsburger Hütte. Tips voor wandelen in TirolWest zijn:

- Genussroute Tiroler Alpenkräuter: samen met een gids kun je een ontdekkingstocht maken in de wereld van de Alpenkruiden. Afhankelijk van het jaargetijde, wandel je door het Hinterfeld of richting recreatiegebied Tramser Weiher. De route is eenvoudig en kost inclusief proeverij €5,- per persoon.
- De Starkenberger Panoramaweg: deze meerdaagse wandelroute neemt je mee langs de kastelen en paleizen van de machtige familie Starkenberger. De wandeling is verdeeld over zeven etappes en heeft een lengte van 51,6 kilometer. Daarvan klim je in totaal 1963 hoogtemeters.
- De Tobis Erlebnisweg: deze themawandeling is leuk voor de hele familie. De route start bij het bergstation van de Venet en bestaat uit vijf speelstations, verdeeld over een lengte van 3 kilometer. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met de natuur.

Ontspanning aan het water

Op een warme dag is niks fijner dan verkoeling zoeken aan het water. In TirolWest kan dat in meren zoals Landschaftsteich Piller, Waldweiher Fließ en Tramser Weiher, of in (openlucht)zwembaden zoals Schwimmbad Landeck, Schwimmbad Fließ en Schwimmbad Grins. Vul een picknickmand met lekkernijen uit de regio en strijk neer op de brede ligweides. Een andere optie is om een bezoek te brengen aan de verschillende Kneipp faciliteiten in Kronburg en Grins. Natuurlijk is het heerlijk om op deze manier te ontspannen aan het water, maar je kunt ook iets actievers ondernemen. Kies bijvoorbeeld voor raften of canyoning, of breng een bezoek aan de Zammer Lochputz kloof.

Familiestirolwest
Archiv TirolWest / Daniel Zangerl

Bergliften in de zomer

In TirolWest is een bescheiden keus aan bergliften. De berg de Venet is bereikbaar middels de Venet Gondelbahn, welke vertrekt vanuit Zams. De gondel is dagelijks geopend van 08.00 - 17.00 uur. Op de Venet kun je gebruik maken van de Venet SÜD (stoeltjeslift). Deze is dagelijks geopend van 09.00 - 16.30 uur. Op de Venet heb je toegang tot een netwerk aan wandel- en mountainbikepaden, je vind er activiteiten voor kinderen en een aantal berghutten.

Tips voor een vakantie in TirolWest

- Verblijf je één of meer nachten in TirolWest? Dan krijg je de TirolWest Card. Met deze gastenkaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en ook heb je gratis toegang tot zwembaden en bergmeren, musea en de Zammer Lochputz kloof. Ook zijn er een aantal begeleide wandelingen waar je gratis aan mag deelnemen. Verblijf je vijf nachten of meer, dan mag je ook gratis gebruikmaken van de gondel op de Venet.
- Voor klimmers is er een uitgebreid netwerk aan klimpaden te vinden in TirolWest. De regio biedt drie klimgebieden met samen meer dan 300 routes.

Berghuttentirolwest
Archiv TirolWest / Daniel Zangerl

Dorpen in TirolWest

Er liggen een aantal dorpen in TirolWest. In het overzicht hieronder kun je meer te weten komen over de dorpen.

Landeck

Landeck is het meest bekende dorp in TirolWest. Dit prachtige plaatsje werd al in de bronstijd bewoond en biedt meerdere bezienswaardigheden. Wandel door het centrum, ga winkelen of strijk neer op het terras.

Zams

Zams ligt vlakbij Landeck, aan de voet van de Venet. Dit dorp biedt allerlei mogelijkheden voor een vakantie in de bergen. Je kunt hier mooie wandeltochten maken en allerlei leuke activiteiten ondernemen met het gezin.

Fließ

Fließ ligt aan de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta, middenin natuurpark Kaunergat en aan de voet van de Venet. In het dorp is een museum waar historische vondsten van de Romeinse weg tentoon worden gesteld.

Tobadill

Tobadill is een idyllisch en klein bergdorp. Het dorp ligt op een heuvel, op een hoogte van 1136 meter. In dit dorp vind je twee indrukwekkende bouwwerken: de 86 meter hoge Trisannabrücke en Schloss Wiesberg.

Grins

Grins is een klein en traditioneel plaatsje, gelegen op een zonnig plateau. Dit dorp staat vooral bekend om de helende waterbronnen die er aanwezig zijn. Je vindt hier onder andere een aantal Kneipp faciliteiten.

Stanz

Stanz ligt net boven Landeck en is het eerste distilleerderijdorp in Oostenrijk. Er zijn er maar liefst 64! Het is mogelijk om een tour langs deze bedrijven te maken, waarbij je verschillende schnapps en brandewijn mag proberen.