Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een vakantie in het Kleinwalsertal in Vorarlberg

16381 - Tips voor een vakantie in het Kleinwalsertal in Vorarlberg

Eén van de vijf vakantieregio’s in Vorarlberg is het Kleinwalsertal. Dit 15 kilometer lange Oostenrijkse dal grenst aan Duitsland en is met de auto alleen vanuit Duitsland bereikbaar. Tijdens een vakantie in het Kleinwalsertal kun je overnachten in de vier dorpen Hirschegg, Mittelberg, Riezlern en Baad. Vanuit daar zijn allerlei activiteiten mogelijk. Maak bijvoorbeeld een prachtige wandeling door de bergen of geniet met het hele gezin van een ontspannen middag bij Freibad Riezlern. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een vakantie in het Kleinwalsertal.

#1. Ontdek de ‘tweelanden wandelregio’

Het Kleinwalsertal vormt samen met het Duitse Oberstdorf de ‘tweelanden wandelregio’. Wandelaars vinden hier ruim 185 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden. Maar liefst 36 bergtoppen omsluiten het Kleinwalsertal en dat biedt niet alleen wandelingen in het dal, maar ook in de bergen. Je kunt ervoor kiezen om zelf omhoog te wandelen of om gebruik te maken van één van de acht geopende bergliften. Ook wandelingen met gids zijn mogelijk. Tip: bij veel accommodaties krijg je gratis het ‘Bergbahn-Inklusiv-Ticket’. Met dit ticket kun je gratis gebruik maken van de gondels en stoeltjesliften.

#2. Burmiweg en Burmiwasser voor families

Het Kleinwalsertal is een ideale vakantiebestemming voor families met kinderen. Mascotte Burmi de marmot helpt de kids mee met hun ontdekkingstocht door het prachtige berglandschap. De hele zomer door vinden er allerlei leuke evenementen plaats waar je als gezin aan deel kunt nemen. Ook zijn er tal van activiteiten mogelijk. Op een warme dag is Burmiwasser aan te raden. Deze waterspeelplaats ligt vlakbij het bergstation op de Kanzelwand en bestaat uit allerlei leuke wateractiviteiten. Een andere tip is de Burmiweg. Tijdens deze 1,4 kilometer lange wandeling passeer je allerlei stations met speeltoestellen en opdrachten.

Een gezinswandeling door de bergen rondom het Kleinwalsertal
Het Kleinwalsertal is een ideale bestemming voor families (Foto: © Kleinwalsertal Tourismus eGen, Oliver Farys)

#3. Wandel één van de acht 'Walser Omgang' wandelroutes

De ‘Walser Omgang’ is een speciaal ontwikkeld programma om de gezondheid, kwaliteit van het leven en prestaties te verbeteren. Allemaal afgesteld op jouw lichaam en situatie. Er zijn acht verschillende wandelingen uitgezet die je stuk voor stuk stimuleren om beter te gaan lopen en je bewust maken van verschillende zintuigen. De wandelingen hebben drie verschillende thema’s: balans, regeneratie en activering. Van eind mei tot begin november kun je iedere dinsdag een Walser Omgang wandelroute maken met gids.

#4. Proef lokale specialiteiten bij de Gemstel-Schönesboden-Alpe

Als je gek bent op lekker eten dat gemaakt is van eerlijke producten, dan mag een bezoek aan bioboerderij Gemstel-Schönesboden-Alpe niet ontbreken. Deze gezellige berghut in het Gemsteltal serveert allerlei culinaire hoogstandjes die gemaakt zijn van lokale producten. Vanuit Mittelberg zijn meerdere wandelingen naar de bioboerderij mogelijk. De eerste tip is rondwandeling Gemstel. Deze gemakkelijke wandeling heeft een lengte van 5,6 kilometer. Een andere tip is themawandeling Alpwandern. Deze wandeling is makkelijk van niveau en heeft een lengte van 6,3 kilometer. Het leuke aan themawandeling Alpwandern is dat je er een complete culinaire dag in de bergen van kunt maken. Naast de bioboerderij kom je namelijk nog een aantal fijne berghutten tegen.

Uitzicht vanaf de bergen op Mittelberg in het Kleinwalsertal
Vanaf Mittelberg kun je mooie wandelingen maken (Foto: © Kleinwalsertal Tourismus eGen, Steffen Berschin)

#5. Een bezoek aan de Breitachklamm

Tussen het Kleinwalsertal en Tiefenbach ligt de prachtige Breitachklamm. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaat door het wegsmelten van gletsjers uit de ijstijd. Door de eeuwen heen heeft de rivier de Breitach zich een weg weten te banen door het zachte gesteente, waardoor dit indrukwekkende natuurschoon is ontstaan. Met een diepte van meer dan 150 meter behoort de Breitachklamm tot één van de diepste kloven van Europa. Sinds 1905 is de kloof begaanbaar voor publiek en loopt er een wandelroute doorheen. Deze heeft een lengte van ongeveer 2,5 kilometer en is geschikt voor de hele familie. Tip: de kloof is vanuit het Kleinwalsertal gemakkelijk te bereiken met buslijn 1.

#6. Bezoek de Walser GenussTage

In het Kleinwalsertal produceert men allerlei heerlijke lokale producten. Vooral honing en melk (waar bergkaas van gemaakt wordt) zijn erg belangrijk. De lokale bevolking is er trots op en vertelt je er graag meer over. Er is zelfs een speciaal evenement waarbij je kennis kunt maken met al het lekkers uit de vakantieregio. Van 7 tot en met 10 juni 2018 vinden de Walser GenussTage plaats. Vier dagen lang kun je genieten van alle specialiteiten die het Kleinwalsertal te bieden heeft. Melkveehouders, boeren en imkers openen tijdens deze dagen hun deuren, zodat jij een kijkje achter de schermen kunt nemen. Geef je bijvoorbeeld op voor een kookcursus of maak een wandeling met picknick.

#7. Freibad Riezlern

Freibad Riezlern is een groot openluchtzwembad in het gelijknamige plaatsje Riezlern. Op een warme zomerse dag is dit de perfecte plek voor een beetje zon en verkoeling. Het zwembad is geopend vanaf eind mei en de temperatuur van het water ligt rond de 24°C. Er is een grote ligweide aanwezig en bij de kiosk kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Een zomerse dag bij Freibad Riezlern in het Kleinwalsertal
Op een warme dag is het goed toeven bij Freibad Riezlern! (Foto: © Kleinwalsertal Tourismus eGen, Frank Drechsel)

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.