Tips voor wandelen in Oberstdorf

Tips voor wandelen in Oberstdorf

7 juni 2018

door Florien in Wandelen

Oberstdorf ligt in de Duitse provincie Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk en aan de voet van de 2224 meter hoge Nebelhorn. Het dorp biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een wandelvakantie. Je vindt hier ruim 200 kilometer aan paden, zeven valleien en een wandelregio die maar liefst twee landen beslaat. Er zijn wandelpaden voor alle niveaus en zelfs voor mensen die niet meer zo mobiel zijn of in een rolstoel zitten zijn er mogelijkheden. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor wandelen in Oberstdorf.

#1. Een wandeling door de Breitachklamm

De Breitachklamm ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Oberstdorf. Deze indrukwekkende kloof is ontstaan doordat het water van de rivier de Breitach zich door de eeuwen heen een weg heeft weten te banen door het zachte gesteente. Met een diepte van meer dan 150 meter, behoort de Breitachklamm tot één van de diepste kloven van Europa. De kloof is het hele jaar door geopend voor wandelaars en prachtig om te zien. De wandeling die er doorheen loopt, is ook geschikt voor families.

Duur 2 uur
Hoogtemeters 138 meter klimmen, 232 meter dalen
Afstand 6 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard. Het pad door de kloof is goed gezekerd
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Oberstdorf – Hahnenkopf – Oberstdorf

Deze avontuurlijke rondwandeling neemt je mee naar de bergen rondom Oberstdorf. Onderweg kun je genieten van schitterende uitzichten op de Allgäuer Alpen en passeer je oude boeren bergdorpjes. Zomers staan de bergweiden vol met bloemen en lijkt alles nog veel groener. Ook kun je uitwijken naar een aantal berghutten voor een welverdiende pauze. Tip: ben je moe en zie je de terugtocht naar Oberstdorf niet zitten? Bij het Oytalhaus kun je vanaf 15.00 uur scooters huren om mee terug naar het dorp te rijden. Dit is een leuke en avontuurlijke manier om de wandeling te beëindigen.

Duur 5 tot 6 uur
Hoogtemeters 972 meter klimmen, 972 meter dalen
Afstand 16,3 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Middelzwaar tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen door de bergen rondom Oberstdorf
Maak mooie wandelingen door de bergen (Foto: © Monschau, Oberstdorf Tourismus)

#3. Uff d’r Alp

Oberstdorf is een ideale vakantiebestemming voor families met kinderen. Naast de vele uitstapjes en activiteiten die er mogelijk zijn, zijn er ook speciale (thema)wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Een tip is de wandeling ‘Uff d’r Alp’. Deze themawandeling is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Tijdens het wandelen maak je een ontdekkingstocht door de Alpen. Onderweg passeer je stations met meer informatie over de natuur en allerlei leuke opdrachten.

Duur +/- 1 uur
Hoogtemeters 104 meter klimmen, 104 meter dalen
Afstand 2,2 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Een rondje om de Freibergsee

De Freibergsee ligt op 931 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen zwemmeer in de Allgäu. Rondom het meer kun je een prachtige wandeling maken. Omdat de temperatuur van het water zomers oploopt tot een graad of 25, kun je jezelf na afloop belonen met een heerlijke duik in het water. Bij de kiosk zijn drankjes en snacks verkrijgbaar. Een bezoek aan het meer is ook ideaal voor families.

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 249 meter klimmen, 249 meter dalen
Afstand 4,6 kilometer
Ondergrond Bospad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in Oberstdorf met bergen op de achtergrond
Er zijn wandelingen van verschillende niveaus (Foto: © Monschau, Oberstdorf Tourismus)

#5. De Steinbock Tour

Naast dagtochten en themawandelingen zijn ook meerdaagse wandeltochten mogelijk vanuit Oberstdorf. Een aanrader is de Steinbock Tour. Deze wandelroute is verdeeld over vijf etappes en neemt je meer door de Allgäuer Alpen. Onderweg kun je dieren spotten die typerend zijn voor deze regio, zoals steenbokken, gemzen, aderlaars en marmotten. De etappes variëren van middelzwaar tot zwaar en hebben een lengte tussen de vijf en tien kilometer. Je overbrugt iedere dag flink wat hoogtemeters. ’s Nachts verblijf je in een knusse berghut

Duur 5 wandeldagen
Hoogtemeters 2800 meter klimmen, 2729 meter dalen
Afstand 38,4 km (5 tot 9,5 km per dag)
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Beloon jezelf met een wandelbadge na afloop

Wandelaars worden in Oberstdorf beloond met een speciale wandelbadge. Bij afstanden van 50, 200, 400, 750, 100, 2000 en 3000 kilometer is deze pin beschikbaar. Je bent zelf verantwoordelijk om na afloop van iedere wandeltocht zelf de afstanden bij te houden. Vervolgens kun je deze insturen naar de VVV en krijg je de wandelbadge tegen een kleine vergoeding. Je kunt het totaal van alle wandelingen in een jaar (zomer en winter) bij elkaar optellen.

Wat is jouw favoriete wandeling in Oberstdorf?

Zomervakantie tips