Skip to navigation Skip to main content

7 routetips voor wandelen in Oberstdorf

Wandelen Oberstdorf

Wandelen in Oberstdorf? Dit ideale wandeldorp ligt in de Duitse provincie Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk en aan de voet van de 2224 meter hoge Nebelhorn. Oberstdorf biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een wandelvakantie. Je vindt hier ruim 200 kilometer aan paden, zeven valleien en een wandelregio die maar liefst twee landen beslaat. Er zijn wandelpaden voor alle niveaus en zelfs voor mensen die niet meer zo mobiel zijn of in een rolstoel zitten zijn er mogelijkheden. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor wandelen in Oberstdorf.

Wandelvakantie in Oberstdorf

Oberstdorf staat al jaren bekend als wandelbestemming. Het kleine stadje biedt de perfecte omstandigheden voor een wandelvakantie in ieder seizoen. In totaal liggen er meer dan 200 kilometer aan wandelpaden hier op je te wachten. Hiermee is Oberstdorf, samen met het aangrenzende Kleinwalsertal, het grootste bergsportgebied aan de noordelijke rand van de Alpen. Er is een groot aanbod van accommodaties en een stadsbus brengt je naar het startpunt van de wandelingen en de liften. Alles voor een geslaagde wandelvakantie is aanwezig in Oberstdorf. Hieronder hebben we een aantal wandelroutes in Oberstdorf voor je uitgelicht. 

Oberstdorf Wandern

1. Een wandeling door de Breitachklamm

De Breitachklamm ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Oberstdorf. Deze indrukwekkende kloof is ontstaan doordat het water van de rivier de Breitach zich door de eeuwen heen een weg heeft weten te banen door het zachte gesteente. Met een diepte van meer dan 150 meter, behoort de Breitachklamm tot één van de diepste kloven van Europa. De kloof is het hele jaar door geopend voor wandelaars en prachtig om te zien. De wandeling die er doorheen loopt, is ook geschikt voor families.

Duur 2 uur
Hoogtemeters 138 meter klimmen, 232 meter dalen
Afstand 6 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard. Het pad door de kloof is goed gezekerd
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
Breitachklamm
© Breitachklammverein eG

2. Oberstdorf – Hahnenkopf – Oberstdorf

Deze avontuurlijke rondwandeling neemt je mee naar de bergen rondom Oberstdorf. Onderweg kun je genieten van schitterende uitzichten op de Allgäuer Alpen en passeer je oude boeren bergdorpjes. Zomers staan de bergweiden vol met bloemen en lijkt alles nog veel groener. Ook kun je uitwijken naar een aantal berghutten voor een welverdiende pauze. Tip: ben je moe en zie je de terugtocht naar Oberstdorf niet zitten? Bij het Oytalhaus kun je vanaf 15.00 uur scooters huren om mee terug naar het dorp te rijden. Dit is een leuke en avontuurlijke manier om de wandeling te beëindigen.

Duur 5 tot 6 uur
Hoogtemeters 972 meter klimmen, 972 meter dalen
Afstand 16,3 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Middelzwaar tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

3. Uff d’r Alp

Oberstdorf is een ideale vakantiebestemming voor families met kinderen. Naast de vele uitstapjes en activiteiten die er mogelijk zijn, zijn er ook speciale (thema)wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Een tip is de wandeling ‘Uff d’r Alp’. Deze themawandeling is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Tijdens het wandelen maak je een ontdekkingstocht door de Alpen. Onderweg passeer je stations met meer informatie over de natuur en allerlei leuke opdrachten.

Duur +/- 1 uur
Hoogtemeters 104 meter klimmen, 104 meter dalen
Afstand 2,2 kilometer
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

4. Een rondje om de Freibergsee

De Freibergsee ligt op 931 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen zwemmeer in de Allgäu. Rondom het meer kun je een prachtige wandeling maken. Omdat de temperatuur van het water zomers oploopt tot een graad of 25, kun je jezelf na afloop belonen met een heerlijke duik in het water. Bij de kiosk zijn drankjes en snacks verkrijgbaar. Een bezoek aan het meer is ook ideaal voor families.

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 249 meter klimmen, 249 meter dalen
Afstand 4,6 kilometer
Ondergrond Bospad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
Freibergsee
© Unsplash / Dirk von loen-wagner

5. Steinbock Tour

Naast dagtochten en themawandelingen zijn ook meerdaagse wandeltochten mogelijk vanuit Oberstdorf. Een aanrader is de Steinbock Tour. Deze wandelroute is verdeeld over vijf etappes en neemt je meer door de Allgäuer Alpen. Onderweg kun je dieren spotten die typerend zijn voor deze regio, zoals steenbokken, gemzen, aderlaars en marmotten. De etappes variëren van middelzwaar tot zwaar en hebben een lengte tussen de vijf en tien kilometer. Je overbrugt iedere dag flink wat hoogtemeters. ’s Nachts verblijf je in een knusse berghut

Duur 5 wandeldagen
Hoogtemeters 2800 meter klimmen, 2729 meter dalen
Afstand 38,4 km (5 tot 9,5 km per dag)
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Oberstdorf Wandern

6. Door het Trettachtal naar de Christlesee

Deze afwisselende en eenvoudige wandeling begint in Oberstdorf. Je wandelt door het Trettachtal, een idyllisch zijdal, en overbrugt slechts weinig hoogtemeters. Hoewel de heen- en terugweg vrijwel parallel aan elkaar lopen, is deze tocht toch een rondwandeling. Op de 15 kilometer lange wandeling kom je langs tal van plekken voor een pauze. Je wandelt constant langs de rivier de Trettach en in in Spielmannsau heb je een prachtig uitzicht op de ruige rotsformaties van de Trettachspitze. Op de terugweg kom je langs het hoogtepunt van de route, het glinsterende, kobaltblauwe water van de Christlesee. 

Duur 5 uur
Hoogtemeters 233 meter klimmen, 233 meter dalen
Afstand 15 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

7. Wandeling aar de unteren Gaisalpsee

De wandeling op de Tobelweg naar de Richteralpe en de unteren Gaisalpsee is een echte aanrader. Dit hooggelegen bergmeer ligt onder de ruige toppen van de Rubihorn en Nebelhorn en glinstert iedere dag in een andere kleur groen. Kom je vanuit Reichenbach, dan is de wandeling al vanaf het begin genieten. Je wandelt door een dicht bos over de Tobelweg omhoog. In de rivier zie je diverse watervallen en vervolgens bereik je de Gaisalpe, een fijne authentieke berghut. Er staan je echter nog wat hoogtemeters te wachten naar de Gaisalpsee. Het meer ligt op een prachtige locatie en het is heerlijk om je vermoeide voeten hier even af te laten koelen. De terugweg richting Oberstdorf verloopt via hetzelfde pad. 

Duur 4 uur
Hoogtemeters 660 meter klimmen, 660 meter dalen
Afstand 8,6 km
Ondergrond Onverharde paden
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.