Wiegensee: beschermd natuurgebied in Montafon/Vorarlberg

Wandelaars bij de Wiegensee

14 mei 2019

door Thijs in Wandelen

Eén van de mooiste plekjes in het Montafon is de Wiegensee. Dit meer ligt op een hoogte van zo’n 1900 meter, boven Partenen. De Wiegensee is een uniek stuwmeer dat is ontstaan door planten en niet door mensen. Het is het oudste stuwmeer van het Montafon en onderdeel van een ongerept moeraslandschap. Tijdens je wandelvakantie in het Montafon in Vorarlberg moet je zeker een wandeling maken naar het Europees beschermde natuurgebied Wiegensee.

Europees Natura 2000-gebied

De Wiegensee is onderdeel van het gelijknamige Natura 2000-gebied. Natura 2000 is de overkoepelende naam voor gebieden die worden beschermd vanuit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. In deze gebieden wordt er alles aan gedaan om specifieke diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving te beschermen, om de biodiversiteit te behouden. Het moeraslandschap rond de Wiegensee is uniek dankzij de hoogte, vele neerslag en watervasthoudende grond.

Wandelen naar de Wiegensee
(Foto: © Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH)

Wiegensee: stuwmeer gevormd door planten

De Wiegensee vormt het hoogtepunt van het natuurgebied. Dit stuwmeer is gevormd door planten en niet door mensen. Het plantendek dat hier op het water groeit, is niet van de vaste oever te onderscheiden. Pas wanneer er gewicht op de planten komt, beginnen deze te golven en merk je dat het geen vaste grond is. Het beschadigen van deze kwetsbare vegetatie zou fataal zijn voor het voortbestaan van dit unieke natuurgebied.

Wandeltocht naar de Wiegensee

Door het Natura 2000-gebied Wiegensee loopt een prachtige wandeling, die te boek staat als een ‘reis naar de toekomst’. Het grootste deel van de beklimming kun je doen met de Tafamuntbahn vanuit Gaschurn-Partenen. Vanaf het bergstation gaat het wandelpad gestaag omhoog naar de Wiegensee. Na van het prachtige natuurspektakel te hebben genoten, ga je via lichte beklimmingen en afdalingen naar de Alpe Verbella. Dit is de ideale plek voor een pauze en de kans om de Montafoner Sura Kees (kaas) te proeven. Via een steile weg door alpenweiden en ongerepte bergwouden bereik je Ganifer en uiteindelijk Partenen. Onderweg zie je ook de indrukwekkende stuwdam van het Kops meer.

Wandelroute Wiegensee

Duur 6 - 6,5 uur (wandeltijd 5 - 5,5 uur)
Hoogtemeters 520 meter
Afstand n.b.
Ondergrond Onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Eten bij de Wiegensee
(Foto: © Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH)

Wandelvakantie in het Montafon, Vorarlberg

In het Montafon, in het westen van Vorarlberg, liggen 1161 kilometer aan wandelpaden klaar om ontdekt te worden. Het Montafon wordt gekenmerkt door drie bergketens: de kalkrotsen van de Rätikon, de met gletsjers bedekte Silvretta en de Europees beschermde Verwall. De veelzijdige routes lopen over groende weiden, door bossen, van hut naar hut, langs bergboerderijen en over hoge bergkammen. In het kader van het BergePLUS gastenprogramma worden bovendien diverse gegidste wandelingen georganiseerd. Maak een bijenwandeling met Imker Harry, leer meer over kunst op de Gauertaler AlpkulTour of wandel met gids Gerlinde Manz-Christ naar de Wiegensee. 

Klik hier voor meer informatie over wandelen rond de beschermde Wiegensee >

Zomervakantie tips